Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

WRC – Ράλι Σουηδίας: Παντού πρώτος ο Latvala (video)

Ελλάδα 3:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

WRC – Ράλι Σουηδίας: Παντού πρώτος ο Latvala (video)

ΑΓΩΝΕΣ

WRC – Ράλι Σουηδίας: Παντού πρώτος ο Latvala (video)

ΑΓΩΝΕΣ

Η τρίτη νίκη του Jari-Matti Latvala επί σουηδικού εδάφους ίσως να είναι και η σημαντικότερη αφού τον τοποθέτησε στην κορυφή της βαθμολογίας!

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (twitter.com/SeitanF1)

Σε ένα ράλι κυριαρχίας της Volkswagen Motorsport, ο Φινλανδός παρακολουθούσε από «διακριτική» απόσταση τις μάχες των Sebastien Ogier και Andreas Mikkelsen στην πρώτη ημέρα πλήρους δράσης, «ανέβασε ταχύτητα» όταν ο Γάλλος έχασε χρόνο και θέσεις και εκκινώντας το τελευταίο σκέλος του ράλι έχοντας τα ηνία, οδήγησε αποφασιστικά – μην αφήνοντας περιθώρια στον Mikkelsen.

O Latvala κέρδισε τις πρώτες τέσσερις ειδικές της ημέρας, δίνοντας τέλος στην όποια μάχη και με την επιτυχία αυτή, σε συνδυασμό με τους βαθμούς της δεύτερης θέσης στην power stage, έχει πλέον προβάδισμα 5 βαθμών στην κατάταξη έναντι του Ogier. Εξέλιξη πολύ σημαντική αν αναλογιστεί κανείς πως ο Latvala είναι ένας οδηγός «ψυχολογίας», που ενδεχομένως φέτος να καταφέρει να ορθώσει το ανάστημα του απέναντι στον κάτοχο του τίτλου.

Advertisement
Advertisement

Παρότι δεύτερος, ο Mikkelsen πανηγύριζε σαν νικητής. Ήταν βλέπετε η πρώτη του φορά στο βάθρο αγώνα του WRC και δεν ήρθε και εύκολα. Πήρε την πρώτη υπέρ-ειδική το βράδυ της Τετάρτης, μαχόταν στο δευτερόλεπτο με τον Ogier την Πέμπτη και με τον Latvala την Παρασκευή ενώ στη δεύτερη ειδική του τελευταίου σκέλος, βρέθηκε μία ανάσα από την εγκατάλειψη. Ένα λάθος προκάλεσε ζημιά στην εμπρός δεξιά ανάρτηση, υπερθέρμανση στον κινητήρα από τους μπλοκαρισμένους από χιόνι αεραγωγούς και του στέρησε περίπου μισό λεπτό.

Έτσι αντί να απειλεί τον Latvala, βρέθηκε να απειλείται από τον συμπατριώτη του, Mads Ostberg, τον οποίο όμως κατάφερε να κρατήσει πίσω του. Για τον εργοστασιακό οδηγό της Citroen, ήταν ένα άκρως θετικό ράλι. Πήρε την πρώτη του ειδική με το DS3 WRC, ανέβηκε στο βάθρο και «τσέπωσε» και τους τρεις βαθμούς πρωτεύοντας στην power stage. Είναι λοιπόν τρίτος στη βαθμολογία, πίσω από τους δύο νικητές των φετινών ράλι.

Το βάθρο του Ράλι Σουηδίας 2014
Φωτογραφία: VW Media

Πίσω του είχαμε τα δύο Fiesta RS WRC της M-Sport, με τους Mikko Hirvonen και Ott Tanak να οδηγούν συντηρητικά την τελευταία ημέρα, αφού δεν είχαν ελπίδα να φτάσουν τους πρώτους τρεις αλλά δεν κινδύνευαν να χάσουν και τις θέσεις τους.

Advertisement

Έκτος τερμάτισε ο Ogier που μετά το λάθος στο ξεκίνημα της τρίτης ημέρας, ξεκίνησε αντεπίθεση διαρκείας και τελικά έκανε περιορισμό της ζημιάς, σε ένα ράλι όπου πέρυσι είχε πανηγυρίσει την παρθενική νίκη για λογαριασμό της VW. Μάλιστα κέρδισε μία θέση από τον Henning Solberg στην τελευταία ειδική! Από την πλευρά του, ο Νορβηγός ήταν χαρούμενος για τη θετική επανεμφάνιση σε αγώνα του παγκοσμίου, την ώρα που ο αδερφός του, Petter, κέρδιζε το Ιστορικό Ράλι Σουηδίας.

Τη βαθμολογούμενη δεκάδα συμπλήρωσαν τα Fiesta των Pontus Tidemand και Craig Breen αλλά και το εργοστασιακό DS3 WRC του Kris Meeke. O Βορειοιρλανδός είχε έξοδο στην ΕΔ18 που του στέρησε πολύ χρόνο και τον έριξε στη δέκατη-τρίτη θέση. Κατάφερε τουλάχιστον στις επόμενες 5 (η ΕΔ21 ακυρώθηκε) να πάρει τον βαθμό της δέκατης θέσης.

Advertisement

Στα τελευταία χιλιόμετρα έχυσε την καρδάρα με το γάλα ο Elfyn Evans που είχε άσχημη έξοδο χάνοντας πολύτιμους βαθμούς ενώ ο Robert Kubica θα θέλει να ξεχάσει πολύ γρήγορα τον εφιάλτη της Σουηδίας. Μετά τις δύο εξόδους της Παρασκευής, είχε άλλες δύο το Σάββατο. Η πρώτη στο πρωινό loop με το Fiesta WRC να καταλήγει σε δέντρο και η δεύτερη στην powerstage. Τελικά έκλεισε το ράλι 24ος και με επίπληξη  διότι στο τρίτο σκέλος του ράλι, καθυστέρησε σημαντικά τον Ostberg.

Αναλυτικά η τελική κατάταξη:

1. Jari-Matti Latvala VW 3h00m31.1s
2. Andreas Mikkelsen VW +53.6s
3. Mads Ostberg Citroen +59.5s
4. Mikko Hirvonen M-Sport Ford +2m26.9s
5. Ott Tanak M-Sport Ford +3m00.5s
6. Sebastien Ogier VW +4m29.9s
7. Henning Solberg M-Sport Ford +4m47.5s
8. Pontus Tidemand M-Sport Ford +5m38.2s
9. Craig Breen Kel-Tech Ford +8m55.4s
10. Kris Meeke Citroen +11m18.0s

 

Advertisement

 

Δεν τα κατάφερε στο χιόνι ο Meeke
Φωτογραφία: Citroenracingmedia

Κερδισμένες ειδικές:
Ogier 10, Latvala 5, Mikkelsen 4, Ostberg 2, Tanak 1, Solberg 1

Πρωτοπορία:
Mikkelsen ΕΔ 1, Ogier ΕΔ 2-5, Mikkelsen ΕΔ6, Ogier ΕΔ7, Mikkelsen ΕΔ8-9, Latvala ΕΔ10-24

Βαθμολογία οδηγών:
Latvala 40, Ogier 35, Ostberg 30, Mikkelsen 24, Bouffier 18, Meeke 17, Hirvonen 13, Tanak 10, Evans 8, H. Solberg 6

Βαθμολογία κατασκευαστών:
Volkswagen Motorsport 72, Citroen Total Abu Dhabi WRT 56, Volkswagen Motorsport II 26, M-Sport WRT 22, Hyundai Shell WRT 8, RK M-Sport WRT 4

Στο βίντεο που σας παραθέτουμε, μπορείτε να απολαύσετε μερικές από τις καλύτερες στιγμές, όχι μόνο της τελευταίας ημέρας δράσης στον δεύτερο γύρο του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος αλλά απ’ όλο το τετραήμερο! Με τις εξόδους των Martin Prokop, Sebastien Ogier αλλά και τους πανηγυρισμούς του Latvala.

Επόμενη στάση του WRC, το Μεξικό, στις 6 με 9 Μαρτίου.