Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Peugeot: Ο Ari Vatanen και ο… χορός με το 405 Τ16 (+video)

Ελλάδα 17:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Peugeot: Ο Ari Vatanen και ο… χορός με το 405 Τ16 (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

Peugeot: Ο Ari Vatanen και ο… χορός με το 405 Τ16 (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

Ο Ari Vatanen γίνεται 68 ετών και εμείς θυμόμαστε το ονειρικό πέρασμα του στο Pikes Peak με το Peugeot 405 T16. Η ταινία Climb Dance του 1988, έγινε ένα θρυλικό video και ο πολυπρωταθλητής των ράλλυ μοιράζεται κάποιες αναμνήσεις του από αυτό.

Advertisement
Advertisement

 

Είναι δύσκολο να βρεθεί ένας φίλος των αγώνων αυτοκινήτου δεν έχει δει τουλάχιστον μία φορά ένα από τα καλύτερα φιλμ του μηχανοκίνητου αθλητισμού, που γυρίστηκαν ποτέ: To Climb Dance.

Οn line δημοπρασία Peugeot 205 T16 Group B

Advertisement
Advertisement

To Climb Dance γυρίστηκε το 1988 και αποτυπώνει σε φιλμ την προσπάθεια του Ari Vatanen να «σπάσει» το ρεκόρ της ανάβασης του Pikes Peak. Θυμηθείτε πως η διαδρομή δεν ήταν ασφαλτοστρωμένη όπως γίνεται στις μέρες μας. Εκείνη τη χρονιά ο Ari Vatanen μπήκε στον αγώνα με το καλύτερο (ως τότε) αυτοκίνητο ράλλυ της Peugeot, το 405 T16 GR. Το rallycar δέχθηκε πολλές αεροδυναμικές τροποποιήσεις, έφτασε τους 600 ίππους και βοήθησε τον Φινλανδό να φτάσει στην κορυφή. Ο στόχος του Γάλλου κατασκευαστή, και του team manager της ομάδας Jean Todt, ήταν να πετύχει ο Vatanen ένα νέο ρεκόρ σε αυτή την διαδρομή των 19.9 χλμ με τις 156 στροφές και τον τερματισμό στα 4.301 μέτρα. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο «Flying Fin» έκανε ένα εκπληκτικό πέρασμα και έφτασε στην κορυφή σε 10 λεπτά και 47,22 δευτερόλεπτα. Όμως εκτός από αυτό το ρεκόρ η ανάβαση του έγινε γνωστή και για κάτι άλλο. Στο Pikes Peak του 1988, ο Jean Louis Mourey μαζί με το κινηματογραφικό του συνεργείο μαγνητοσκόπησαν ένα ολιγόλεπτο φιλμ, που είναι  κλασικό για τους φίλους του αυτοκινήτου: Το Climb Dance. Στην πρεμιέρα της ταινίας μικρού μήκους (των πέντε λεπτών) το 1989 κέρδισε συνολικά πέντε βραβεία, κάτι που είναι απίστευτο επίτευγμα για μια ταινία με θέμα το μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Όπως καταλαβαίνετε το να γυριστεί ένα τέτοιο φιλμ πριν από 32 χρόνια δεν ήταν εύκολη υπόθεση «Δεν μας περνούσε από το μυαλό να κάνουμε μία τέτοια παραγωγή την ημέρα του αγώνα. Βλέπετε οι κάμερες τύπου GoPro δεν υπήρχαν και ο σκηνοθέτης τοποθέτησε μία μεγάλη κάμερα δίπλα μου για τα εσωτερικά πλάνα από τον αγώνα μετά από πολλές αντιρρήσεις του Jean Todt» είπε ο Vatanen και πρόσθεσε: «Τα πλάνα του εσωτερικού είναι από τον αγώνα ενώ αυτά από έξω είναι από τις δοκιμές ελαστικών και του κινητήρα ενώ υπήρχε επίσης και ένα ελικόπτερο» και ο Vatanen καταλήγει: «Το πλάνο με τον ήλιο, που με τυφλώνει στα μάτια και σηκώνω το χέρι μου δεν είναι από τον αγώνα. Είναι από τις δοκιμές. Ήταν νωρίς το πρωί και έπρεπε να σταματήσουμε γιατί στις 9 ο δρόμος άνοιγε για το κοινό. Έπρεπε να ολοκληρώσω το πέρασμα και βιαζόμουν είχα ρυθμό αγώνα σε εκείνο το σημείο και γι ‘αυτό είναι τόσο αυθεντικό».

Advertisement

Όταν ο 69χρονος ρωτήθηκε για την τεράστια επιτυχία του Climb Dance, έδωσε μια πολύ άμεση απάντηση: «Ξέρετε, νομίζω πως τα πρωταθλήματα και τα αποτελέσματα στους αγώνες δεν διαρκούν τόσο πολύ όσο οι εικόνες. Νομίζω πως οι εικόνες από εκείνο το μικρό φιλμ είναι τόσο όμορφες και άμεσες που κάποιοι άνθρωποι το παρακολουθούν, και μερικοί θυμούνται λεπτομέρειες, που έχω ξεχάσει. Ακόμα και σήμερα μετά από τόσα χρόνια μου ζητούν να σηκώσω το χέρι μου όπως έκανα στην ταινία και τραβούν μια φωτογραφία, μια selfie. Μου λένε Ari μπορείς να βάλεις το χέρι σου όπως στην ταινία Pikes Peak; Είναι κάτι απλό αλλά τόσο όμορφο».

Peugeot: Τα πρωτότυπα και η ιστορία τους

Advertisement