Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

O Ricky Brabec και η Honda θριάμβευσαν στο Ράλι Ντακάρ

Ελλάδα 21:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

O Ricky Brabec και η Honda θριάμβευσαν στο Ράλι Ντακάρ

ΑΓΩΝΕΣ

O Ricky Brabec και η Honda θριάμβευσαν στο Ράλι Ντακάρ

ΑΓΩΝΕΣ

Αλλαγή σελίδας είχαμε φέτος σε ότι αφορά στην κατηγορία των μοτοσυκλετών στο θρυλικό Ράλι Ντακάρ!

Advertisement
Advertisement

Η έναρξη του τρίτου κεφαλαίου του επικού αυτού αγώνα, που μετά την Αφρική και τη Νότια Αμερική, πλέον διεξάγεται στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στη Σαουδική Αραβία, επανέφερε στην κορυφή της κατηγορίας των δύο τροχών τη Honda!

Οκτώ χρόνια μετά την επιστροφή της εργοστασιακής ομάδας HRC στο πιο σκληρό ράλι του κόσμου, ο Ricky Brabec ήταν αυτός που ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου! Έτσι ο αναβάτης από την Καλιφόρνια έγινε ο πρώτος Αμερικανός νικητής του Ντακάρ και φυσικά, έδωσε τέλος στο σερί 18 νικών της KTM.

Advertisement
Advertisement

Με τη Honda να αποδεικνύει, όπως άλλωστε και στο μαγικό κόσμο της Formula 1, όσο δύσβατος κι αν είναι ο δρόμος προς την κορυφή, στο τέλος η σκληρή δουλειά και η υπομονή ανταμείβονται. Πράγμα που δεν αφορά φυσικά μόνο τους αγωνιζόμενους και τις τεχνικές ομάδες που τους υποστηρίζουν αλλά κυρίως, τα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων εταιρειών που συνήθως κοιτούν απλά αριθμούς κι όταν δεν έρχονται οι νίκες… «τραβούν τη πρίζα». Η Honda επέμεινε λοιπόν και τελικά τα κατάφερε να στεφθεί νικήτρια μετά από 7800 χιλιόμετρα στην Αραβική Χερσόνησο, τα 5000 εκ των οποίων χρονομετρημένα.

Ο Brabec κέρδισε δύο από τις έντεκα ειδικές διαδρομές (ΕΔ3 και ΕΔ5) αλλά επέδειξε σταθερότητα – στοιχείο που του εξασφάλισε τη νίκη καθώς από την ΕΔ3 και μετά ήταν σταθερά στην κορυφή της γενικής κατάταξης. Πρέπει να σημειωθεί πως η Monster Energy Honda κέρδισε περισσότερες ειδικές από τους αντιπάλους της αφού στις ΕΔ4 και ΕΔ12 ταχύτερος ήταν José Ignacio Cornejo, στην ΕΔ7 ο Kevin Benavides και στην ΕΔ10 ο Joan Barreda.

Advertisement

Αυτή ήταν η έκτη επικράτηση της ιαπωνικής εταιρείας στο Ντακάρ μετά τις πέντε νίκες της στην Αφρική, εκ των οποίων η πιο πρόσφατη έλαβε χώρα πριν 31 χρόνια: Οι προηγούμενοι νικητές ήταν, το 1982, 1986 και 1987, ο Cyril Neveu, το 1988 ο Edi Orioli και το 1989 ο Gilles Lalay. Το 2013, η Honda επέστρεψε στο Ντακάρ ύστερα από 23 χρόνια απουσίας. Κατά τη διάρκεια της οκταετίας αυτής, η HRC βρέθηκε στο βάθρο δύο φορές, το 2015 με δεύτερο τον Paulo Gonçalves που αποτέλεσε τη μεγάλη απώλεια του φετινού αγώνα (διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ) και το 2018 με επίσης δεύτερο τον Kevin Benavides.

Advertisement

Ο Yoshishige Nomura, πρόεδρος της Honda Racing Corporation, δήλωσε σχετικά: «Καταρχάς, θα ήθελα να συγχαρώ τον Ricky Brabec για τη νίκη του. Επίσης, ευχαριστώ τους Joan [Barreda], Kevin [Benavides] και José [Ignacio Cornejo] για τις καλές τους επιδόσεις. Τέλος, ευχαριστώ το προσωπικό της ομάδας και την ομάδα εξέλιξης που έκαναν αυτή τη νίκη πραγματικότητα. Έχουν περάσει επτά χρόνια από τότε που επιστρέψαμε στο Dakar, και μαθαίνοντας από τις ήττες μας, αλλά και με την σκληρή δουλειά όλων, τελικά νικήσαμε. Η σκληρή δουλειά όλων όσοι συμμετείχαν τα τελευταία επτά χρόνια, με άλλα λόγια η προσπάθεια της ομάδας Honda, το κατέστησε δυνατό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Paulo [Goncalves] συνέβαλε πάρα πολύ στα πρώτα έξι χρόνια, και τον ευχαριστούμε, και προσευχόμαστε να αναπαυθεί εν ειρήνη. Επίσης, είμαστε βαθιά ευγνώμονες σε όλους τους χορηγούς μας και όλους τους οπαδούς μας παγκοσμίως».

Advertisement

Αναλυτικά η λίστα των έως τώρα καλύτερων πλασαρισμάτων της Honda στο Ράλι Ντακάρ:

Θέση Αναβάτης Εθνικότητα Μοτοσυκλέτα
1986 1ος Cyril Neveu Γάλλος NXR750
1987 1ος Cyril Neveu Γάλλος NXR750
1988 1ος Edi Orioli Ιταλός NXR750
1989 1ος Gilles Lalay Γάλλος NXR750
* Η Honda δεν συμμετείχε στο Dakar από το 1990 έως το 2012
2013 7ος Helder Rodrigues Πορτογάλος CRF450 RALLY
2014 5ος Helder Rodrigues Πορτογάλος CRF450 RALLY
2015 2ος Paulo Gonçalves Πορτογάλος CRF450 RALLY
2016 4ος Kevin Benavides Αργεντινός CRF450 RALLY
2017 5ος Joan Barreda Ισπανός CRF450 RALLY
2018 2ος Kevin Benavides Αργεντινός CRF450 RALLY
2019 7ος José Ignacio Cornejo Χιλιανός CRF450 RALLY
2020 1ος Ricky Brabec Αμερικανός CRF450 RALLY