Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

O Nasser Al-Attiyah αποκλειστικά στο NewsAuto.gr!

Ελλάδα 3:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

O Nasser Al-Attiyah αποκλειστικά στο NewsAuto.gr!

MIRROR

O Nasser Al-Attiyah αποκλειστικά στο NewsAuto.gr!

MIRROR

Πρόκειται για τον πιο επιτυχημένο οδηγό από τη Μέση Ανατολή: δύο φορές νικητής στο Ράλι Ντακάρ, με τίτλους στο PWRC και το WRC2 αλλά και… Ολυμπιονίκης στη σκοποβολή! Ο λόγος για τον πολυτάλαντο Nasser Al-Attiyah που μίλησε αποκλειστικά στο NewsAuto.

Advertisement
Advertisement

Ο οδηγός από το Κατάρ αναφέρθηκε στην υπέρτατη δοκιμασία του Ράλι Ντακάρ, όσα έχει ζήσει μαχόμενος στις ερήμους αλλά και τις πίστες, τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και τη Formula 1.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΟ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (facebook.com/SeitanF1)

Al-Attiyah-Dakar15-Day13-celebs-b640

Στον περυσινό αγώνα κατέκτησες τη νίκη. Πόσο καλά προετοιμάστηκες για τον φετινό αγώνα;

Advertisement
Advertisement

Η επιτυχία του 2015 με βοήθησε να απαλλαχθώ από κάθε άγχος ενόψει του φετινού Ράλι Ντακάρ. Τους τελευταίους 12 μήνες κέρδισα αυτό το θρυλικό αγώνα, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Cross-Country, τον τίτλο στο WRC2 αλλά και το Πρωτάθλημα Ράλι Μέσης Ανατολής. Η κατάκτηση τεσσάρων τίτλων μέσα σε μία χρονιά επιδεικνύει πόσο έχω καταφέρει να βελτιωθώ.

Μίλησέ μας λίγο για την προετοιμασία σου. Τρέχεις με το ίδιο αυτοκίνητο, τον ίδιο συνοδηγό…

Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι πάλι στη Νότια Αμερική, με ξεκάθαρο στόχο να κερδίσω ξανά το Ράλι Ντακάρ. Έχω μία σπουδαία ομάδα γύρω μου και δεν νιώθω καμία πίεση για να πετύχω τους στόχους μου. Η στρατηγική που ακολούθησα πέρυσι έφερε τη νίκη άρα δεν πρόκειται να αλλάξω προσέγγιση φέτος.

Advertisement

Dakar16-stage4-al-attiyah-b640

Τι έχεις βελτιώσει σε σχέση με πέρυσι; Κι αναφέρομαι τόσο στο αυτοκίνητό σου όσο και στο οδηγικό μέρος…

Advertisement

Έχουμε την τελευταία εξέλιξη του αυτοκινήτου μας αλλά όχι κάτι συγκλονιστικό. Οι περισσότερες αναβαθμίσεις αφορούν στον τομέα της ανάρτησης. Έχουμε πολύ καλύτερη πληροφόρηση πλέον και νομίζω πως το αυτοκίνητο ταιριάζει ακόμα περισσότερο σε αυτό το απαιτητικό ράλι. Όμως τόσο εμφανισιακά, όσο και στον τομέα του κινητήρα, είναι σχεδόν ίδιο με πέρυσι. Όσο για εμάς, εμένα και τον συνοδηγό μου, θεωρώ πως κι εμείς έχουμε βελτιωθεί. Και κάθε χρόνο έχουμε όλο και μεγαλύτερα κίνητρα!

Τι είναι το Ράλι Ντακάρ για σένα;

Είναι κάτι πολύ ξεχωριστό. Αποτελεί μία πολύ μεγάλη περιπέτεια, γιατί πρέπει να διατηρείς την αυτοσυγκέντρωσή σου επί σειρά ημερών. Σε τόσο μεταβαλλόμενες συνθήκες. Ειδικά αν κερδίσεις… δεν υπάρχουν λόγια.

Al-Attiyah-Dakar15-Day10-act-e640

Advertisement

Ποια ανάμνηση από τις προηγούμενες συμμετοχές σου στο Ράλι Ντακάρ σου έχει μείνει;

Έχουν συμβεί τόσα πολλά… κάθε μέρα σε αυτό το ράλι είναι μία περιπέτεια. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι. Ίσως η πλέον αξιομνημόνευτη εμπειρία μου, ήταν όταν έτρεχα για λογαριασμό της Volkswagen και μονομαχούσαμε στενά με τον Carlos Sainz για τη νίκη. Το να έχω μία τόσο έντονη κόντρα σε έναν μαραθώνιο όπως το Ράλι Ντακάρ, με ένα τόσο σπουδαίο οδηγό όπως ο Carlos και μάλιστα να καταφέρω να τον κερδίσω με το ίδιο αυτοκίνητο, μου χάρισε σίγουρα ξεχωριστά συναισθήματα.

Μίλησες νωρίτερα για τις επιτυχίες σου μέσα στο 2015 αλλά ειδικά οι τρεις τίτλοι, ήρθαν με διαφορά μόλις μερικών ημερών! Σε διαφορετικούς θεσμούς, με διαφορετικά αγωνιστικά οχήματα. Πόσο δύσκολο είναι να προσαρμόζεσαι συνεχώς σε κάτι διαφορετικό;

Μερικές φορές αυτό μπορεί να κρύβει δυσκολίες αλλά το στοιχείο κλειδί είναι να έχεις μία πολύ καλή ομάδα πίσω σου. Μαθαίνεις να προσαρμόζεσαι. Αυτό κάνω κι εγώ. Όσο για το Ντακάρ, κανένα πρόβλημα, εδώ και καιρό η προσοχή μου είναι στραμμένη εδώ.

Al-Attiyah-Portu15-c640

Κατέκτησες ξανά τον τίτλο στο WRC2. Σκέφτεσαι να ακολουθήσεις ξανά πλήρες πρόγραμμα στην μεγάλη κατηγορία, μαχόμενος με τις εργοστασιακές ομάδες των Volkswagen και Hyundai; Ίσως με μία ομάδα με τα χρώματα του Κατάρ;

Όντως το έχω κάνει στο παρελθόν και ναι, θα ήθελα να το κάνω ξανά. Όμως το βασικό μου πρόβλημα παραμένει πως δεν έχω αρκετό χρόνο για να ακολουθήσω όλο το πρωτάθλημα. Το 2016 δεν θα τρέξω στο WRC αλλά ίσως να δοκιμάσω το RallyCross, γιατί δείχνει ενδιαφέρον. Πιο μετά, θα δούμε. Όμως για μένα, προτεραιότητα το 2016 θα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Πριν από μερικές εβδομάδες έκανες ντεμπούτο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τουρισμού (WTCC). Πως σου φάνηκε;

Ήταν μία πολύ ωραία εμπειρία και ήταν πολύ ξεχωριστό για μένα να τρέξω στο συγκεκριμένο αγώνα διότι έλαβε χώρα στην πατρίδα μου, στο Κατάρ. Ήταν πολύ ωραία.

Nasser-al-Attiyah-WTCC-a640

Σκοπεύεις να έχεις κι άλλες εξορμήσεις σε… πίστα;

Φυσικά! Αν υπάρξει η δυνατότητα και έχω κενό στο πρόγραμμά μου, ναι, θα ήθελα να το δοκιμάσω ξανά.

Μιας και αναφέρθηκες στο Κατάρ, ποια είναι η επιρροή του Nasser Al-Attiyah στο μηχανοκίνητο αθλητισμό του Κατάρ;

Δεν ξέρω… (γέλια). Ίσως αυτή να είναι μία ερώτηση την οποία θα έπρεπε να απαντήσει ο κόσμος, όχι εγώ. Κάνω ότι καλύτερο μπορώ εκπροσωπώντας το Κατάρ, όχι μόνο στο μηχανοκίνητο αθλητισμό αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο άθλημα της σκοποβολής. Ελπίζω να επηρεάζω θετικά τους συμπατριώτες μου.

Ως εξέχουσα προσωπικότητα στο Κατάρ, είτε ως οδηγός, είτε ως αθλητής, θα ήθελες να δεις την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού να επισκέπτεται τη χώρα σου;

Φυσικά, θα ήταν υπέροχο αν κάποια μέρα ήταν εφικτό κάτι τέτοιο. Η Formula 1 αποτελεί σπουδαίο θέαμα και θα ήταν ξεχωριστό για εμάς να τη φιλοξενήσουμε στο Κατάρ. Μου αρέσει και φυσικά αποτελεί ότι καλύτερο έχει να προσφέρει ο μηχανοκίνητος αθλητισμός.