Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Live από Rolex 24 at Daytona: Ρώσικη απόβαση!

Ελλάδα 8:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Live από Rolex 24 at Daytona: Ρώσικη απόβαση!

ΑΓΩΝΕΣ

Live από Rolex 24 at Daytona: Ρώσικη απόβαση!

ΑΓΩΝΕΣ

Βρισκόμαστε στην πολιτεία της Φλόριντα, στην Daytona Beach, την πιο διάσημη παραλία του κόσμου όπως λένε οι επιγραφές εδώ, καλεσμένοι των ελαστικών Continental για να παρακολουθήσουμε από κοντά τον διάσημο 24ωρο αγώνα αντοχής.

Advertisement
Advertisement

Aποστολή στη Daytona: Τάκης Πουρναράκης

Από την pole position – όση σημασία μπορεί να έχει αυτό για έναν 24ωρο αγώνα αντοχής – θα εκκινήσει ο Μιχαήλ Αλεσίν με το πρωτότυπο Nissan της BR Engineering στα χρώματα της Ρώσικης τράπεζας SMP.

30 1d2
Ο poleman Μιχαήλ Αλεσίν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Advertisement
Advertisement

Στο διάσημο 24 αγώνα αντοχής της Daytona που διοργανώνει η IMSA (σ.σ: μπορείτε να παρακολουθήσετε live τον αγώνα στο imsa.com) συμμετέχουν 4 κατηγορίες αυτοκινήτων.

Τα πρωτότυπα (PRO) με συμμετοχές από Nissan, Mazda, BMW, Honda, Corvette, Ligier αλλά και ένα μοναδικό αυτοκίνητο με πτέρυγα Δ συμμετοχή της IMSA για το οποίο οδηγούν οι Κατερίνα Λέγκε, Σήν Ράιαλ, Άντι Μέρικ και Αντρέας Ουίρθ.
Διάσημα ονόματα έχει και η ομάδα της Ford Chip Ganassi με τους Άλεξ Βουρτς, Άντι Πριό, Σκοτ Ντίξον, Τόνι Κάαν.  Ο εγγονός του Φιτιπάλντι, Κρίστιαν τρέχει με Corvette ενώ ο Γάλλος Νίκολας Μινασσιάν μοιράζεται το αυτοκίνητο της Nissan με τον Αλεσίν.
Όλα τα αυτοκίνητα της κατηγορίας PRO εξοπλίζονται με ελαστικά της Continental  συνολικά η Γερμανική εταιρεία έχει φέρει στη Daytona 7000 ελαστικά! Αριθμός διπλάσιος απ’ αυτόν που χρειάζονται σε ένα GP της F1. Υπάρχουν 68 άνθρωποι της Continental για την εξυπηρέτηση όλων των ομάδων που συμμετέχουν καθώς απαιτούνται περίπου 2 λεπτά για την τοποθέτηση και την ζυγοστάθμιση ενός ελαστικού.

30 1d8
Το αυτοκίνητο με πτέρυγα Δέλτα της IMSA.

Advertisement

30 1d1
Η επόμενη κατηγορία η PRO ΑΜ έχει 9 συμμετοχές όλες με σασί Chevrolet.
  Εδώ δεν υπάρχουν διάσημα ονόματα οδηγών και ως επί το πλείστον πρόκειται για συμμετοχές από τη Βόρεια Αμερική.

30 1d9
Εντυπωσιακή η Ferrari 488 του Φισικέλα.

Advertisement

Η επόμενη κατηγορία είναι η GT LeMans στην οποία τρέχουν 11 αυτοκίνητα. Πρόκειται για αυτοκίνητα ίδιων προδιαγραφών μ’ αυτά που αγωνίζονται στις 24 Ώρες του Μαν. Βασίζονται σε μοντέλα παραγωγής και συμμετέχουν κατασκευαστές όπως οι BMW, Corvette, Ferrari, Ford και Porsche. Με την Corvette τρέχουν οι Αντόνιο Γκαρσία, Ίαν Μάγκνουσεν και Μάικ Ρόκενφέλερ. Για την BMW ο Φάρφους με τον Σπέγκλερ, με το Ford GT40 αγωνίζονται οι Σεμπαστιάν Μπουρντέ, Ντήρκ Μίλερ, Ράιαν Μπρίσκοου, ενώ για τη Ferrari οι Φισικέλα, Ριγκόν, Μπερετά, Μπερτολίνι, Μπρούνι και Γκαλάντο.

30 1d10
Πάνω από το κεφάλι του μηχανικού διακρίνονται τα led όπου στη διάρκεια του αγώνα αναγράφεται η θέση του αυτοκινήτου στην προσωρινή κατάταξη. Έτσι οι θεατές μπορούν να παρακολουθούν πιο εύκολα.

Τέλος υπάρχει και η κατηγορία GT Daytona με 22 συμμετοχές περισσότερο τοπικού ενδιαφέροντος.

Advertisement

30 1d7
Η διάσημη πίστα Daytona International Speedway, ανακαινίστηκε πρόσφατα
με τις κερκίδες που περικλείουν το οβάλ να θυμίζουν γήπεδο ποδοσφαίρου. Εδώ γίνονται και αγώνες Nascar όπου επικρατεί κυριολεκτικά το αδιαχώρητο. Η ανακαίνιση κόστισε 400 εκ. δολάρια και πληρώθηκε από μεγάλες εταιρείες όπως η Toyota που έχουν και τη δική τους κερκίδα πλέον στην πίστα.

30 1d6
Η περιοχή βρίσκεται πάνω στις ακτές του Ατλαντικού
είναι πιο κοντά στον Ισημερινό από την Ελλάδα οπότε ο χειμώνας είναι πιο ήπιος εδώ και το καλοκαίρι ατελείωτο. Η ακτογραμμή εκτείνεται σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων με τα κύματα του Ατλαντικού να μη σταματούν ποτέ. Ζήλεψα τους συμμετέχοντες στον Ημιμαραθώνιο της Daytona που διοργανώνεται όπως σωστά μαντεύετε σε μια ευθεία πάνω στην παραλία.  Εδώ στις διακοπές του Spring Break των κολεγίων ξεσαλώνουν οι φοιτητές/φοιτήτριες αλλά τον υπόλοιπο χρόνο την περιοχή επισκέπτονται κυρίως οι συνταξιούχοι Αμερικάνοι. Προφανώς ο Ιανουάριος είναι off season οπότε διοργανώνουν τον διάσημο 24ωρο αγώνα για να δώσουν δουλειά στις τοπικές επιχειρήσεις.

30 1d11

Στο δρόμο βλέπεις όλο ημιφορτηγά Ford F150 αλλά και πολλά ολοκαίνουργια Mustang εννοείτε με τον 5λιτρο ατμοσφαιρικό κινητήρα. Αποτελούν βλέπετε το αντίπαλο δέος του Dodge Challenger. Ακόμη και Ford GT 40 είδαμε!

30 1d12

Από οργάνωση οι Αμερικάνοι όσο έχουμε δει τα πάνε καλά, δεν φείδονται ούτε μέσων, ούτε προσωπικού. Τους χαρακτηρίζει ευγένεια και απλότητα που σε γοητεύει.
Κάπου εδώ πρέπει να σας αφήσω καθώς θα φύγω για την πίστα. Ο 24ωρος αγώνας αντοχής ξεκινά στις 21:40 ώρα Ελλάδος, θα προσπαθήσω να τον παρακολουθήσω ολόκληρο οπότε αύριο και μεθαύριο θα έχουμε περισσότερα…

30 1d3