Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Προσωπικότητα της χρονιάς ο Kubica

Ελλάδα 15:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Προσωπικότητα της χρονιάς ο Kubica

ΑΓΩΝΕΣ

Προσωπικότητα της χρονιάς ο Kubica

ΑΓΩΝΕΣ

H Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού τίμησε τον Robert Kubica για την εντυπωσιακή προσπάθεια επιστροφής του στους αγώνες.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (twitter.com/SeitanF1)

Ο Πολωνός έλαβε το βραβείο «Προσωπικότητάς της Χρονιάς» της FIA για το 2013, επικρατώντας στη σχετική ψηφοφορία του τέσσερις φορές παγκόσμιου πρωταθλητή της Formula 1, Sebastian Vettel, του κατόχου του φετινού τίτλου στο WRC, Sebastien Ogier αλλά και του επικεφαλής της Red Bull Racing, Christian Horner, που στα 40 του έχει ήδη κατακτήσει τέσσερις τίτλους κατασκευαστών. Στους 10 φιναλίστ της ψηφοφορίας (από τα 80 ονόματα που είχαν αρχικά προταθεί) βρίσκονταν ακόμη τα ονόματα του Adrian Newey που δημιουργεί τα μονοθέσια-πρωταθλητές της RBR, της Monisha Kaltenborn που ηγείται της Sauber F1, του πρωταθλητή του  WTCC, Yvan Muller κ.α.

Ο Kubica πραγματοποίησε φέτος τη «μεγάλη επιστροφή» στους αγώνες, μετά το σοβαρό ατύχημα που είχε το Φεβρουάριο του 2011 στο ράλι Ronde di Andorra. Εκεί κατάφερε να επιβιώσει ενός τρομακτικού ατυχήματος όπου μία μπαριέρα διαπέρασε το Skoda Fabia που οδηγούσε, προκαλώντας του εκτενή τραύματα.

Advertisement
Advertisement

Το δεξί χέρι του 28χρονου σχεδόν ακρωτηριάστηκε, ενώ είχε κατάγματα στον αγκώνα, τον ώμο αλλά και το δεξί πόδι. Μετά από σειρά επεμβάσεων και πολύμηνη προσπάθεια αποθεραπείας και αποκατάστασης, μπορεί να μην έχει ανακτήσει την επιθυμητή λειτουργικότητα του χεριού του ώστε να μπορεί να επιστρέψει στη Formula 1, μπορεί όμως να οδηγεί ειδικά τροποποιημένα αυτοκίνητα ράλι.

Ξεκίνησε από τοπικούς αγώνες, μετά εθνικούς, δοκίμασε τις δυνάμεις του στο ERC και το 2013 συμμετείχε με επιτυχία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι. Οδηγώντας ένα Citroen DS3 RRC κέρδισε τη κατηγορία WRC-2 στο δικό μας Ράλι Ακρόπολις και στη συνέχεια πανηγύρισε και τον τίτλο, με συνολικά 5 νίκες! Στην Ουαλία η Citroen του χάρισε το ντεμπούτο με World Rally Car, αν και δύο ατυχήματα τον έστειλαν ισάριθμες φορές εκτός αγώνα.

Για το 2014 ο Kubica θα έχει πλήρη εμπλοκή στο WRC, οδηγώντας ένα Ford Fiesta WRC της M-Sport, με την υποστήριξη της Lotos.