Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

EKO Ράλλυ Ακρόπολις 2021: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Δείτε LIVE

Ελλάδα 3:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

EKO Ράλλυ Ακρόπολις 2021: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Δείτε LIVE

ΑΓΩΝΕΣ

EKO Ράλλυ Ακρόπολις 2021: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Δείτε LIVE

ΑΓΩΝΕΣ

Το σύνθημα (αντίστροφη μέτρηση) 3… 2… 1… Go! για να ξεκινήσει το πρώτο αυτοκίνητο αγωνιστικό αυτοκίνητο την υπέρ-ειδική διαδρομή στο Σύνταγμα απέχει λίγες ώρες και εμείς στο newsauto.gr σας ξεναγούμε στο μαγικό κόσμο των ράλλυ.

Advertisement
Advertisement

Μετά από μια οκταετία απουσίας το Ράλλυ Ακρόπολις επιστρέφει στο καλεντάρι του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλλυ θα είναι ο ένατος γύρος του WRC, αντικαθιστώντας το Ράλι της Χιλής.

Η εκκίνηση του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2021 θα πραγματοποιηθεί κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου στις 17:30. Αμέσως μετά τα αυτοκίνητα θα αγωνιστούν στην υπέρ-ειδική διαδρομή COSMOTE 5G Athens Stage στην Πλατεία Συντάγματος. Ταυτόχρονα, η Πλατεία θα μετατραπεί σε πάρκο χορηγών και parc ferme (χώρος ελεγχόμενης στάθμευσης) για τα αγωνιστικά αυτοκίνητα.

Advertisement
Advertisement

 

 

 

Οι πρωταγωνιστές

Στα 55 πληρώματα που θα ξεκινήσουν τον θρυλικό αγώνα περιλαμβάνονται οι εργοστασιακές ομάδες των Toyota, Hyundai και M-Sport Ford όλοι οι διεκδικητές των πρωταθλημάτων στις κατηγορίες WRC2 και WRC3, καθώς και πολλά ελληνικά πληρώματα στην τελευταία κατηγορία.

Advertisement

Τα εργοστάσια: Οι τρεις εργοστασιακές ομάδες των Toyota, Hyundai και M-Sport Ford αναμένονται να φτάσουν πάνοπλες στη χώρα μας. Τα αυτοκίνητα είναι τα WRC Cars 1600 κ.εκ. με 380 ίππους και τετρακίνηση. Η Toyota Gazoo WRT, όπως σε κάθε αγώνα του θεσμού, αναμένεται με τέσσερα Yaris WRC για τους Ogier-Ingrassia, Evans-Martin, Rovanpera-Halttunen και Katsuta-Williams.

Advertisement

Με ίδιο αριθμό αυτοκινήτων θα παραταχθεί και η Hyundai, με τους Tanak-Jarveoja και Neuville-Wydaeghe να πλαισιώνονται αυτήν τη φορά από τους Dani Sordo-Rozada, ενώ το τέταρτο i20 WRC θα οδηγήσει ο Loubet με τον Haut Labourdette για λογαριασμό της 2C Competition. Από πλευράς M-Sport Ford τα δύο Ford Fiesta WRC θα οδηγήσουν οι Greensmith-Patterson και Fourmaux-Jamoul, ενώ η βρετανική ομάδα θα φέρει στη χώρα μας ακόμα ένα ίδιο αυτοκίνητο για τους Σερδερίδη-Miclotte.

Η κατηγορία WRC2: Με ίδιες προδιαγραφές (τετρακίνηση, 1600 κ.εκ.) αλλά μικρότερη ισχύ (300 ίπποι) η υποστηρικτική κατηγορία έχει εντυπωσιακή λίστα συμμετοχών, με τη μάχη να αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς στη σχετική βαθμολογία η διαφορά μεταξύ των τριών πρώτων είναι πολύ μικρή.

Advertisement

Ο επικεφαλής, Andreas Mikkelsen θα οδηγήσει ένα Škoda Fabia Rally2, ενώ με ίδιο αυτοκίνητο θα εκκινήσει και ο Marco Bulacia. Τη νίκη θα διεκδικήσει και ο Mads Ostberg με το Citroën C3, ενώ, εκτός απροόπτου στη μάχη της κορυφής θα δούμε τους Teemu Suninen-Mikko Markkula με το Ford Fiesta Rally2, τους Nikolay Gryazin-Konstantin Aleksandrov επίσης με Ford Fiesta Rally2, αλλά και τον Oliver Solberg με το νέο Hyundai i20N και τον Αaron Johnston παραπλεύρως.

Η κατηγορία WRC3 (με Ελληνικό ενδιαφέρον): Στην κατηγορία WRC3, ( ίδιες προδιαγραφές με την WRC2 αλλά μόνο για ιδιώτες) Οι Πρωταθλητές ασφάλτου Γαλλίας, Rossel-Coria (Citroën C3) θα προσπαθήσουν να διατηρηθούν στην κορυφή της βαθμολογίας, κάτι καθόλου εύκολο, αφού και ο τρεις φορές Πρωταθλητής Ευρώπης, Kajetan Kajetanowicz (Škoda  Fabia Evo), έρχεται στην Ελλάδα με στόχο τη νίκη.

Οι Έλληνες

Οι παραπάνω, απέναντί τους θα βρουν κορυφαία ελληνικά πληρώματα, με αυτοκίνητα αντίστοιχων προδιαγραφών. Το ενδιαφέρον στην κατηγορία WRC3 αναμένεται να στραφεί στην παρουσία τόσο των Λάμπρου Αθανασούλα-Νίκου Ζακχαίου, που για την επιστροφή τους στον αγώνα εξασφάλισαν ένα ολοκαίνουργιο Hyundai i20 N (ίδιων προδιαγραφών με αυτό του Oliver Solberg), όσο και στους Παναγιώτη Χατζητσοπάνη-Νίκο Πετρόπουλο, που επιστρέφουν στην δράση με ένα τελευταίων προδιαγραφών Ford Fiesta Rally2.

Απέναντί τους, με Volkswagen Polo GTi, θα βρεθούν οι Κύπριοι επικεφαλής της βαθμολογίας του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ράλι, Αλέξανδρος Τσουλόφτας-Στέλιος Ηλία. Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην κατηγορία θα διεκδικήσουν οι Γιώργος Κεχαγιάς – Μάριος Τσαούσογλου και Βασίλης-Γιάννης Βελάνης, αμφότεροι με Škoda  Fabia Rally2, Γιάννης Πλάγος-Άλκης Ρέντης (Citroën  C3 Rally2), ο νεαρός Παναγιώτης Ρουστέμης με τον Κωνσταντίνο Νικολόπουλο (Citroën  DS3), καθώς και οι Σπύρος Γαλεράκης-Κώστας Σούκουλης (Škoda  Fabia).

Από ελληνικής πλευράς, επίσης με Škoda  Fabia Rally2, θα συμμετάσχουν οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος-Νίκος Ιντζόγλου και Διονύσης Σπανός-Σωτήρης Γκοτοβός, ενώ ο Θέμης Χαλκιάς με τον Ανδρέα Βίγκο θα βρεθούν στη ράμπα της αφετηρίας με ένα Ford Fiesta Rally2. Με Volkswagen Polo GTi προδιαγραφών Rally2, θα συμμετάσχουν οι Κύπριοι Σίμος Γαλαταριώτης-Αντώνης Ιωάννου, ενώ οι συμπατριώτες τους, Πέτρος Παντελή-Κύπρος Χριστοδούλου, θα διεκδικήσουν το κάτι παραπάνω, οδηγώντας ένα Citroën  DS3 Rally2.

Τέλος, αναφορικά με τα τετρακίνητα αυτοκίνητα, ενδιαφέρον έχει η παρουσία των Νίκου Ζιώβα-Χρήστου Κουζιώνη, με ένα Ford Fiesta προδιαγραφών Rally3, αλλά και της πρωτοπόρου στο θεσμό Extreme E, Molly Taylor, που έρχεται στην Ελλάδα με ακόμα ένα τετρακίνητο Fiesta.

Η υπερειδική στο Σύνταγμα

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ακρόπολις, το κέντρο της Αθήνας θα γίνει μέρος του, θα είναι μία διαδρομή του. Ο αγώνας θα δημιουργήσει ένα μοναδικό σκηνικό, με τις εικόνες να μεταδίδονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Tην Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, οι δρόμοι γύρω από την Πλατεία Συντάγματος θα συνθέσουν τη μήκους 0,98 χλμ. πρώτη ειδική διαδρομή του αγώνα, Cosmote 5G Athens Stage, από όπου στις 18:08 θα δούμε και θα ακούσουμε τα αγωνιστικά αυτοκίνητα του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.

Η Διαδρομή της: Ξεκινώντας από τη Λεωφόρο Β. Αμαλίας, τα αγωνιστικά αυτοκίνητα θα περάσουν εμπρός από το κτίριο της Βουλής και, στρίβοντας διαδοχικά αριστερά, θα τερματίσουν επί της οδού Γεωργίου Α΄, έχοντας κυκλώσει την Πλατεία Συντάγματος.

Για λόγους ασφαλείας του αγώνα και αποφυγής συνωστισμού, η Πλατεία Συντάγματος έχει εκκενωθεί από τις 13:30 της Πέμπτης έως και την ολοκλήρωση της Cosmote 5G Athens Stage (περίπου στις 20:30), οπότε και θα ανοίξει πάλι για το κοινό, φιλοξενώντας στο εσωτερικό της και τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, που θα παραμείνουν σταθμευμένα εκεί μέχρι το πρωί της Παρασκευής.

Στους δρόμους της ευρύτερης περιοχής θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ωστόσο η κυκλοφορία δε θα διακοπεί. Αν δεν μπορέσετε να φτάσετε στο Σύνταγμα μπορείτε να δείτε την Cosmote 5G Athens Stage θα προβληθεί σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση της ΕΡΤ, όπως βέβαια και από την Cosmote TV.

Οι ειδικές διαδρομές του αγώνα

Παραδοσιακά το Ράλλυ Ακρόπολις διεξαγόταν στις αρχές του Καλοκαιριού. Αυτή τη φορά όμως θα λάβει μέρος από τις 9 έως και τις 12 Σεπτεμβρίου. Τέσσερις απολαυστικές ημέρες όπου αγωνιζόμενοι, ομάδες, εκπρόσωποι Τύπου και θεατές θα ζήσουν τη μοναδική εμπειρία του εμβληματικού αγώνα, που βάσει των χαρακτηριστικών που τον έχουν αναδείξει σε έναν από τους σπουδαιότερους του είδους: Απαιτητικός, με μια διαδρομή σχεδόν 300 αγωνιστικών χιλιομέτρων, σκληρός, με ειδικές διαδρομές που φημίζονται για τον δύσκολο χαρακτήρα τους, έτοιμος να «ταξιδέψει» μοναδικές εικόνες της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, με ένα σχεδιασμό που θα φέρει κάθε εμπλεκόμενο από το κέντρο της Αθήνας μέχρι την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα.

Τρεις διαφορετικές περιφέρειες θα φιλοξενήσουν τον εθνικό μας αγώνα, καθώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικές διαδρομές στην Αττική, την Πελοπόννησο, αλλά και στη Στερεά Ελλάδα, όπου είναι το «κέντρο» του. Συνολικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει 15 ειδικές διαδρομές μήκους 292,19 χιλιομέτρων, ενώ οι «απλές» εκτείνονται σε 993,66 χιλιόμετρα.

Πώς θα παρακολουθήσετε τον αγώνα

Η πανδημία του COVID-19 δημιούργησε νέα δεδομένα για το πως παρακολουθούμε ένα αθλητικό γεγονός.

  • Έτσι για την είσοδο στον ειδικό χώρο θεατών στο Service Park στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, όπου η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, θα πρέπει είτε να είστε πλήρως εμβολιασμένοι ή να έχετε πιστοποιητικό νόησης σε ισχύ.
  • Οι έφηβοι από 12 έως 15 ετών θα πρέπει να προσκομίσουν PCR test 72 ωρών ή Rapid Ag test 48 ωρών, ενώ οι μικρότεροι έως και 12 ετών θα πρέπει να έχουν αρνητικό self-test που θα έχει διενεργηθεί την ίδια μέρα.
  • Στις Ειδικές Διαδρομές
  • Σύμφωνα με τη FIA, απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε κίνηση θεατών εντός των ειδικών, μισή ώρα (30’) πριν από την διέλευση του πρώτου αγωνιστικού αυτοκινήτου.

Πώς θα το καταλάβετε: Από το σφύριγμα των κριτών, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με το να ενημερώσουν με αυτόν τον τρόπο τους θεατές, ακριβώς 30’ πριν από την εκκίνηση του πρώτου αγωνιστικού.

Τα οχήματα ασφαλείας

  • Το πρώτο όχημα ασφαλείας που θα δείτε σεις ειδικές είναι το S1 ή Spectator Safety, (θα περάσει 40’-50’ πριν από τη διέλευση του πρώτου αγωνιστικού).
  • Θα ακολουθήσει το «000» 30’-40’ πριν από την εκκίνηση, ενώ αμέσως μετά θα περάσει το όχημα που θα φέρει τα διακριτικά «FIA/ASN».
  • Το «00» θα περάσει από την ειδική 10’-20’ πριν από την εκκίνηση του πρώτου πληρώματος και αμέσως μετά θα έρθει η σειρά του «0».
  • Μετά το τέλος της Ειδικής θα περάσει το αυτοκίνητο «σκούπα» (Sweeper Car), το οποίο θα κρίνει εάν όλα είναι εντάξει, ώστε οι θεατές να μπορέσουν να μετακινηθούν προς άλλες ειδικές.

Που θα σταθμεύσετε: Είναι σημαντικό είναι να παρκάρετε τα αυτοκίνητά σας με τέτοιο τρόπο ώστε να φύγετε άμεσα χωρίς ελιγμούς. Επιπλέον πρέπει να τηρήσετε απόλυτα τις οδηγίες σε ό,τι αφορά στα σημεία όπου με ασφάλεια μπορείτε να σταθείτε.

ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου

Την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου το πρώτο αυτοκίνητο θα φύγει από το Parc Fermé στις 9.00 και θα μπει στην Ε.Δ. «Άγιοι Θεόδωροι 1», μήκους 17,54 χλμ. στις 10.18. Θα ακολουθήσει το «Λουτράκι» με μήκος 19,40 χλμ. στις 11.11 και εν συνεχεία θα υπάρξει Tyre Fitting Zone (αλλαγές/επιλογές ελαστικών) στην παραλία του Λουτρακίου. Στις 13.14 το πρώτο αυτοκίνητο θα μπει στους «Αγίους Θεοδώρους 2» των 17,54 χλμ. για την πρώτη ειδική του απογευματινού σκέλους, ενώ θα ακολουθήσουν στις 15.47 η «Θήβα» των 23,27 χλμ. και στις 17.40 η «Ελάτεια» των 11,65 χλμ. Το πρώτο αυτοκίνητο αναμένεται στο Service Park της Λαμίας στις 19.40.

SECTIONS-1_2_3_4

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου

Το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου το πρώτο αυτοκίνητοι θα φύγει από τη Λαμία στις 7.15 και στις 8.32 θα ξεκινήσει την προσπάθειά του στην «Παύλιανη 1» των 26,25 χλμ.Α κολουθεί στις 9.57 η «Γραβιά» των 24,81 χλμ. και εν συνεχεία τα αυτοκίνητα θα κατευθυνθούν στο λιμάνι της Ιτέας για το Tyre Fitting Zone. Το πρόγραμμα συνεχίζεται στις 11.52 με τους «Βωξίτες» των 22,97 χλμ., ενώ ακολούθως τα πληρώματα θα κατευθυνθούν προς το «Ελευθεροχώρι» των 18,14 χλμ. στις 13.08. Μετά το Service στη Λαμία θα διεξαχθεί το απογευματινό σκέλος, το οποίο περιλαμβάνει τις ειδικές «Παύλιανη 2» με μήκος 24,25 χλμ. στις 16.26 και «Ελευθεροχώρι 2» με μήκος 18.14 χλμ. στις 18.08. Το πρώτο αυτοκίνητο αναμένεται στο Service Park της Λαμίας λίγο μετά τις 19.00.

SS7-11_Pavliani

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου

Την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις ειδικές. Η πρώτη είναι ο φημισμένος «Ταρζάν» των 23,37 χλμ. στις 8.25, ακολουθεί ο «Πύργος» των 33,20 χλμ. στις 10.03, ενώ μετά, τα πληρώματα θα κατευθυνθούν εκ νέου στον «Ταρζάν» για την «WOLF Power Stage», η οποία θα έχει μήκος 12,68 χλμ. και η εκκίνηση του πρώτου αυτοκινήτου θα δοθεί στη 13.08.

Ο τερματισμός

Ο τερματισμός του αγώνα έχει προγραμματιστεί για τις 14.38 στον περιβάλλοντα χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, όπου και θα βρίσκεται το Service Park του EKO Acropolis Rally.

Αναλυτικό πρόγραμμα μεταδόσεων και ώρες διεξαγωγής των ειδικών διαδρομών του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις

Pop up κανάλι COSMOTE Sport Acropolis Rally

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου

Acropolis Rally Show, 20:00

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου

Acropolis Rally Show, 20:00

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου

Acropolis Rally Show, 19:00

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου

Shakedown, 08:00

Acropolis Rally Show, 17:00

Εκκίνηση, 17:30

SS1 COSMOTE 5G Athens Stage, 18:00

Acropolis Rally Show, 20:00

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου

Acropolis Rally Show, 10:00

SS2 Άγιοι Θεόδωροι 1, 10:15

SS3 Λουτράκι, 11:10

Acropolis Rally Show, 13:00

SS4 Άγιοι Θεόδωροι 2, 13:20

SS5 Θήβα, 15:45

SS6 Ελάτεια, 17:40

Acropolis Rally Show, 20:00

Highlights 1ης ημέρας, 23:30

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου

Acropolis Rally Show, 08:15

SS7 Παύλιανη 1, 08:30

SS8 Γραβιά, 09:55

Acropolis Rally Show, 11:30

SS9 Βωξίτες, 11:50

SS10 Ελευθεροχώρι 1 , 13:00

Acropolis Rally Show, 16:00

SS11 Παύλιανη 2, 16:15

SS12 Ελευθεροχώρι 2, 18:00

Acropolis Rally Show, 20:00

Highlights 2ης ημέρας, 23:30

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου

Acropolis Rally Show, 07:45

SS13 Ταρζάν 1, 08:00

SS14 Πύργος, 09:50

SS15 Ταρζάν 2 (Power Stage), 13:00

Acropolis Rally Show, 14:30

Highlights αγώνα, 23:30

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου

Acropolis Rally Show, 20:00

ΕΡΤ2

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου

Εκκίνηση, 17:30

SS1 COSMOTE 5G Athens Stage, 18:08