ΑΓΩΝΕΣ

10 λόγοι για να παρακολουθήσεις το Ράλι Ντακάρ του 2016

Ελλάδα 7:21
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

10 λόγοι για να παρακολουθήσεις το Ράλι Ντακάρ του 2016

ΑΓΩΝΕΣ

10 λόγοι για να παρακολουθήσεις το Ράλι Ντακάρ του 2016

ΑΓΩΝΕΣ

Δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να φτάνει την αίγλη του Dakar, του πιο δύσκολου ράλι στον κόσμο. Η υπέρτατη μονομαχία πλησιάζει και ήρθε η ώρα να ετοιμάσουμε τον εξοπλισμό μας για να πάμε ένα ακόμα ταξίδι στους αμμόλοφους.

Advertisement
Advertisement

Αν είσαι νέος σε αυτού του είδους το rally και ψάχνεις για καλή μηχανοκίνητη δράση στην έρημο, τότε ρίξε μια ματιά παρακάτω και δες το κλίμα που θα επικρατήσει στη Νότια Αμερική από τις 2 Ιανουαρίου 2016.

1. Οι θρύλοι γεννιούνται στη ζέστη της ερήμου
Η ιστορία του Ντακάρ ξεκινάει μερικά χρόνια πριν καν διεξαχθεί ο πρώτος αγώνας, το 1979. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γάλλος biker, Thierry Sabine, αποκλείστηκε για αρκετές μέρες στην έρημο της Λιβύης αφού χάθηκε κατά τη διάρκεια του Rally Abidjan-Niza. Αντί να βγάλει το κράνος του και να σταματήσει όμως, αυτή η εμπειρία άνοιξε την όρεξη του Sabine για καινούριες περιπέτειες. Ο Γάλλος οργάνωνε το Ντακάρ μέχρι τη στιγμή που πέθανε σε ένα δυστύχημα με ελικόπτερο μετά τον αγώνα του 1986.

kamaz-dakar15-act640

Advertisement
Advertisement

2. Η Kamaz συνεχίζει ακλόνητη στην κατηγορία φορτηγών
Η κατηγορία φορτηγών στον περυσινό αγώνα, είδε την Team KAMAZ Master να καθαρίζει τον αγώνα με το 1-2-3 στο βάθρο. Ο επικεφαλής της ομάδας, Vladimir Chagin –ο ίδιος κρατάει το ρεκόρ του επτά φορές πρωταθλητή σε μια κατηγορία- θα στείλει τέσσερα πληρώματα φέτος στη μάχη, με οδηγούς τους Ayrat Mardeev (νικητής 2015), Andrey Karginov (νικητής 2014), Eduard Nikolaev (νικητής 2013) και Dmitry Sotnikov.

3. Οι fans δημιουργούν μια υπέροχη ατμόσφαιρα
Οι απίστευτες εικόνες του Ράλι Ντακάρ δεν σταματούν μόνο στις ειδικές διαδρομές, καθώς οι Νοτιαμερικανοί fans υποστηρίζουν με πολλή ενέργεια και ζωντάνια τον αγώνα από την αρχή μέχρι το τέλος του. Το επερχόμενο Ντακάρ ξεκινάει στο Μπουένος Άιρες, τη γενέτειρα του Αργεντίνου θρύλου, Juan Manuel Fangio. Περιμένουμε πολλούς fans και πολύ θόρυβο στην εκκίνηση του αγώνα που θα καλύψει 10.000χλμ., σε εδάφη της Αργεντινής και της Βολιβίας.

4. Ο Al-Attiyah κυνηγάει κι άλλη νίκη
Ο Nasser Al-Attiyah και ο συνοδηγός του, Mathieu Baumel, δεν είναι μόνο πρωταθλητές στο Ράλι Ντακάρ, αλλά κέρδισαν και το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο FIA Cross-Country Rally. Το δίδυμο θα επιστρέψει με το X-raid MINI, με το οποίο κέρδισαν το Ράλι Ντακάρ του 2015 και είναι μεγάλο φαβορί για τη νίκη.

Advertisement

Loeb-Dakar16-test-a640

5. Ο Sébastien Loeb κάνει ντεμπούτο
Ένα από τα κορυφαία στιγμιότυπα του Ιανουαρίου θα είναι η πρόοδος του πρωτοεμφανιζόμενου στον αγώνα, Sébastien Loeb. Ο Γάλλος είναι ήδη superstar με τους εννιά συνεχόμενους τίτλους στο WRC, όμως τώρα έχει ρίξει το βλέμμα του στους αγώνες Cross-Country. Ο συνοδηγός του τόσα χρόνια, Daniel Elena, θα βρίσκεται στο πλάι του, μέσα στο Peugeot 2008DKR16.

Advertisement

6. Τρεις οδηγοί, 17 νίκες
Μαζί με τον Loeb στην Team Peugeot Total θα είναι και τρεις οδηγοί με τεράστια εμπειρία στο Ράλι Ντακάρ. Οι Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz και Cyril Despres έχουν συνολικά 17 νίκες στις κατηγορίες των αυτοκινήτων και των φορτηγών. Συνοδηγοί τους θα είναι οι Jean-Paul Cottret, Lucas Cruz και David Castera αντίστοιχα.

7. Το El Niño μας λέει να φέρουμε την ομπρέλα μας
Εκτός από το γεγονός ότι θα επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες σε κάποιες ειδικές διαδρομές, υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει το τερέν απότομα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Η υψηλή βροχόπτωση γύρω από τη Σαλάρ Ντε Ουγιούνι δημιούργησε πολλά προβλήματα στους αναβάτες πέρσι, καθώς ανακάλυψαν πως το θαλασσινό νερό δεν τα πάει καλά με τις μηχανές. Η απειλή του El Niño έχει ήδη ακυρώσει τις ειδικές διαδρομές στο Περού και μπορεί ακόμα να επηρεάσει και τη διεξαγωγή τους στην Αργεντινή και τη Βολιβία.

Coma-Dakar15-Day4-dust640

Advertisement

8. Δύο μεγάλοι riders δε θα είναι πάνω στους δύο τροχούς
Στα προηγούμενα 10 Ράλι Ντακάρ στην κατηγορία μηχανών, υπήρχαν δύο νικητές, είτε ο Cyril Despres, είτε ο Marc Coma. Φέτος όμως κανένας από του δύο δε θα είναι στον αγώνα στη συγκεκριμένη κατηγορία. Η πόρτα λοιπόν είναι ορθάνοιχτη για κάποιον άλλο rider να πάρει τη σκυτάλη με τα μεγαλύτερα φαβορί να είναι οι Matthias Walkner (KTM), Joan Barreda (Honda) και Hélder Rodrigues (Yamaha).

9. Εκπληκτικά τοπία και εικόνες
Το Ράλι Ντακάρ είναι ένα όνειρο για τους φωτογράφους γιατί κάθε χρονιά ο αγώνας προσφέρει ακόμα καλύτερες εικόνες. Το Ντακάρ είναι συνώνυμο με το να βλέπεις τους αγωνιζόμενους να μάχονται μέσα στο πιο αφιλόξενο τερέν του πλανήτη. Μη χάσεις τις photo galleries που θα δείχνουν καθημερινά τη δράση μέσα από το RedBull.com/Motorsports.

10. Ο θρίαμβος του τερματισμού
Έχει ακουστεί πολλές φορές ότι το να τερματίζεις απλά το Ντακάρ είναι θρίαμβος από μόνος του. Όμως ακόμα και οι αγωνιζόμενοι που έχουν στόχο τη νίκη, μας λένε ότι αυτός ο αγώνας μπορεί να τελειώσει πρόωρα ανά πάσα στιγμή. Με τις μέρες να ξεκινούν από τις 5 το πρωί και με τις αποστάσεις να φτάνουν τα 1000χλμ. κάθε μέρα, η ψυχική και σωματική εξάντληση μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Πηγή: RedBull.com