Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Ράλι Ντακάρ: Θρίαμβος για Πετερανσέλ και Ντεσπρέ

Ελλάδα 23:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ράλι Ντακάρ: Θρίαμβος για Πετερανσέλ και Ντεσπρέ

ΑΓΩΝΕΣ

Ράλι Ντακάρ: Θρίαμβος για Πετερανσέλ και Ντεσπρέ

ΑΓΩΝΕΣ

Το 35ο Ράλι Ντακάρ αποτελεί πια παρελθόν, αφού πληρώματα και αναβάτες ολοκλήρωσαν την άνω των 4 χιλιάδων χιλιομέτρων δοκιμασία τους στα αφιλόξενα εδάφη της Λατινικής Αμερικής. Όλοι όσοι τερμάτισαν στο Σαντιάγκο θεωρούνται «νικητές» αλλά σε κάθε κατηγορία, ο τίτλος η αλήθεια είναι πως ανήκει σε έναν! Στα αυτοκίνητα αυτός είναι ο Στεφάν Πετερασνέλ. Με όπλο την εμπειρία του, ο 47χρονος Γάλλος πλοήγησε μαεστρικά αυτές τις δύο εβδομάδες του X-raid Mini του και με τελική διαφορά 42 λεπτών, κατέκτησε την ενδέκατη νίκη του στον θρυλικό αγώνα (έχει στο ενεργητικό του έξι με μοτοσυκλέτα και 5 πλέον με αυτοκίνητο). Μετά την εγκατάλειψη των Red Bull Buggies και κυρίως του Νάσερ Αλ-Ατίγια, ο Πετερανσέλ δεν είχε αντίπαλο.

Advertisement
Advertisement

Μια ματιά στη τελική κατάταξη μαρτυρά πάρτι των X-raid Mini αφού βρίσκονται στις τρεις από τις τέσσερις πρώτες θέσεις, με τον Ρώσο Λεονίντν Νοβίτσκι να συμπληρώνει το βάθρο και τον Νάνι Ρόμα, να κερδίζει άλλη μία ειδική διαδρομή κλείνοντας τη φετινή του προσπάθεια με στιλ.

Αναλυτικά η τελική κατάταξη:
1.  Στεφάν Πετερανσέλ  X-raid Mini        38h32m39s
2.  Ζινιέλ ντε Βιγιέ    Imperial Toyota     + 42m22s
3.  Λεονίντ Νοβίτσκι      X-raid Mini       + 1h28m22s
4.  Νάνι Ρόμα             X-raid Mini       + 1h36m43s
5.  Ορλάντο Τερανόβα     X-raid BMW        + 1h49m10s
6.  Κάρλος Σόουζα          Great Wall        + 2h38m16s
7.  Ρονάν Σαμπό          SMG Buggy         + 3h18m05s
8.  Γκερλέν Σισερί    SMG Buggy         + 3h27m44s
9.  Πασκάλ Τομά       MD Buggy          + 4h35m32s
10.  Μπόρις Μπαραφούλιτς       X-raid Mini       + 4h45m48s
[nggallery id=1559]
Στις μοτοσυκλέτες ο Σιρίλ Ντεσπρέ πανηγύρισε για πέμπτη φορά, υψώνοντας… ανοιχτή παλάμη στον τερματισμό! O Γάλλος αναβάτης της KTM επικράτησε τελικά με διαφορά 10 λεπτών και 43 δευτερολέπτων, με δεύτερο τον τιμ μέιτ του, Πορτογάλο Ρούμπεν Φαρία. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Χιλιανός Φανσίσκο «Τσαλέκο» Λόπεζ που παρότι ταχύτερος στη τελευταία μάχη, πήρε ποινή 15 λεπτών γιατί άλλαξε κινητήρα μετά το φινάλε της προηγούμενης ειδικής. Έτσι, η τελευταία νίκη πήγε στον δεύτερο της γενικής, τον Φαρία.

Στη κατηγορία των quad τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα πολύ πριν τον τερματισμό αφού ο Αργεντινός Μάρκος Πατρονέλι (Yamaha Raptor 700) είχε τεράστιο προβάδισμα το οποίο και υπερασπίστηκε επιτυχώς τη τελευταία ημέρα του αγώνα. Όπως και χθες, τον καλύτερο χρόνο σημείωσε ο Νοτιοαφρικανός Σάρελ φαν Μπιγιόν. Για τον Πατρονέλι αυτή ήταν η δεύτερη νίκη στο θεσμό, μετά το 2010 ενώ στο ενεργητικό του έχει και δύο δεύτερες θέσεις, το 2009 και πέρυσι.

Advertisement
Advertisement

Τέλος στα φορτηγά, η KAMAZ κυριάρχησε ξανά. Ο Εντουάρντ Νικολάεφ ήλεγξε το προβάδισμα του στη μήκους 111 χιλιομέτρων ειδική διαδρομή της κατηγορίας και πανηγύρισε μία άξια νίκη. Πίσω του είχαμε αλλαγή της τελευταίας στιγμής, με τον Αριάτ Μαρντέεφ να ανακτά τη δεύτερη θέση, τερματίζοντας μόλις 47 δευτερόλεπτα μπροστά από τον τρίτο της ρωσικής παρέας, Αντρέι Καρτζίνοφ. Στη τελευταία δοκιμασία του 2013 πρώτευσε ο Ολλανδός Πέτερ Βερσλουί με MAN.

Στη ράμπα του τερματισμού που αποτέλεσε πραγματική «Ιθάκη» μετά την αγωνιστική «Οδύσσεια» για ανθρώπους και μηχανές, ανέβηκαν 89 αυτοκίνητα, 60 φορτηγά, 125 μηχανές και 26 Quad.
[nggallery id=1560]
Επιμέλεια: Πάνος Σεϊτανίδης (twitter.com/SeitanF1)