Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Ράλι Ντακάρ ΕΔ13: Πλησιάζοντας στο τέλος (video)

Ελλάδα 12:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ράλι Ντακάρ ΕΔ13: Πλησιάζοντας στο τέλος (video)

ΑΓΩΝΕΣ

Ράλι Ντακάρ ΕΔ13: Πλησιάζοντας στο τέλος (video)

ΑΓΩΝΕΣ

Μόλις 128 αγωνιστικά χιλιόμετρα χωρίζουν τον Στεφάν Πετερανσέλ από την ενδέκατη νίκη του στη θρυλική δοκιμασία του Ράλι Ντακάρ. Ο Γάλλος οδήγησε με υπομονή το X-raid Mini του, απολαμβάνοντας το μεγάλο προβάδισμα του. Προσπάθησε και κατάφερε να αποφύγει τυχόν κακοτοπιές στα 441 απαιτητικά χιλιόμετρα καθοδόν για τη Λα Σερένα. Παρότι σημείωσε μόλις την ένατη καλύτερη επίδοση, ο τέταρτος στην ΕΔ13 Ζινιέλ ντε Βιγιέ (Imperial Toyota Hilux) δεν κατάφερε τίποτα περισσότερο από το να μειώσει τη μεταξύ τους διαφορά στα 44 λεπτά. Έτσι, μόλις δύσκολα θα μπορέσει να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση στη τελευταία διαδρομή του φετινού αγώνα.

Advertisement
Advertisement

Αλλαγή είχαμε στη τρίτη θέση, με τον Ρώσο Λεονίντ Νοβίτσκι να ανακτά τη θέση του έναντι του Νάνι Ρόμα (αμφότεροι με X-raid Mini). Αυτό συνέβη γιατί ο Καταλανός «θυσιάστηκε» για το καλό του τιμ μέιτ του. Με τον φόβο να υπάρξει κάποιο απρόοπτο που μπορούσε να στερήσει τη νίκη από τον Πετερασνέλ, ο Ρόμα σταμάτησε και τον περίμενε μέσα στην ειδική, ώστε να συνεχίσουν μαζί μέχρι τέλους.

Όσο για τη πρωτιά στην ειδική, ανήκε όπως και πριν από δύο ημέρες, στον Ρόμπι Γκόρντον. Ο Αμερικανός «πετούσε» με το Hummer αν και χρειάστηκε να τα δώσει όλα για να επιβληθεί του Γκιρλέν Σισερί που με το SMG Buggy του είχε τη καλύτερη του ημέρα φέτος. Η τελική διαφορά των δύο  ήταν μόλις στα 22 δευτερόλεπτα!
[nggallery id=1549]
Αναλυτικά η κατάταξη μετά την ΕΔ13:
1.  Στεφάν Πετερασνέλ  X-raid Mini        36h44m46s
2.  Ζινιέλ ντε Βιγιέ    Imperial Toyota     + 44m38s
3.  Λεονίντ Νοβίτσκι      X-raid Mini       + 1h29m31s
4.  Νάνι Ρόμα             X-raid Mini       + 1h40m26s
5.  Ορλάντο Τερανόβα     X-raid BMW        + 1h52m40s
6.  Κάρλος Σόουζα          Great Wall        + 2h38m40s
7.  Ρονάν Σαμπό          SMG Buggy         + 3h02m25s
8.  Γκιρλέν Σισερί    SMG Buggy         + 3h29m22s
9.  Πασκάλ Τομά       MD Buggy          + 4h31m49s
10.  Μπόρις Γκαραφούλιτς       X-raid Mini       + 4h45m58s

Στα φορτηγά συνεχίζεται το μονοπώλιο της KAMAZ στη κορυφή της γενικής. Ο Εντουάρντ Νικολάεφ είναι αγκαλιά με τη νίκη, ο Αντρέι Καρτζίνοφ κέρδισε άλλη μία ειδική και πέρασε δεύτερος, αφήνοντας τρίτο τον Αριάτ Μαρντέεφ. Ωστόσο ο Ολλανδός Ντε Ρόοι με Iveco δεν έχει καταθέσει τα όπλα, είναι 4μιση λεπτά μακριά από τον Μαρντέεφ και 8μιση από τον Κατσίκοφ άρα θα έχουμε μάχη μέχρι το τελευταίο χιλιόμετρο!

Advertisement
Advertisement

Στις μοτοσυκλέτες έχουμε τη μεγαλύτερη ίσως μάχη για τη νίκη, με τον Τσαλέκο Λόπεζ να κερδίζει την ειδική και να μπαίνει και πάλι για τα καλά στο παιχνίδι. Μαχόμενος πλέον… εντός έδρας, ο Χιλιανός κατάφερε να μπει σφήνα ανάμεσα στους Σιρίλ Ντεσπρέ και Ρουμπέν Φαρία, με τη διαφορά του από τον πρωτοπόρο Γάλλο να μειώθηκε κατά 5 λεπτά και να είναι πλέον 8’15’’! Πρέπει να σημειωθεί πως στους δύο τροχούς, η κυριαρχία της KTM είναι καθολικοί αφού αναβάτες της βρίσκονται και στις πρώτες πέντε θέσεις της γενικής κατάταξης!

Τέλος στα quad τα πράγματα είναι απλά. Ο Αργεντίνος Μάρκος Πατρονέλι (Yamaha Raptor 700) είναι με το ένα πόδι στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου αφού έχει τεράστιο προβάδισμα και αφήνει τους υπόλοιπους να χτυπιούνται για τις πρωτιές. Αυτή τη φορά, τον καλύτερο χρόνο σημείωσε ο Νοτιοαφρικανός Σάρελ φαν Μπιγιόν.
[nggallery id=1550]
Πάμε λοιπόν για το φινάλε του αγώνα, με το τέλος του… δρόμου να είναι στο Σαντιάγκο της Χιλής. Λέτε να έχουμε απρόοπτα στις… καθυστερήσεις;

Επιμέλεια: Πάνος Σεϊτανίδης (twitter.com/SeitanF1)