Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Ράλι Ντακάρ ΕΔ12: Διατήρηση των ισορροπιών

Ελλάδα 23:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ράλι Ντακάρ ΕΔ12: Διατήρηση των ισορροπιών

ΑΓΩΝΕΣ

Ράλι Ντακάρ ΕΔ12: Διατήρηση των ισορροπιών

ΑΓΩΝΕΣ

Χωρίς βροχές και καταποντισμούς, χωρίς απρόοπτα ή σημαντικές ανακατατάξεις κύλησε η δωδέκατη ημέρα δράσης στο φετινό Ράλι Ντακάρ.  Πληρώματα και αναβάτες κάλυψαν 319 αγωνιστικά χιλιόμετρα, με τη διαδρομή να περνάει ξανά σε εδάφη της Χιλής και να χώνεται εκ νέου στην έρημο Ατακάμα. Στη κατηγορία των αυτοκινήτων, ο Καταλανός Νάνι Ρόμα με X-raid Mini, σημείωσε τον καλύτερο χρόνο. Ήταν η τρίτη φετινή του πρωτιά και ήρθε με ιδρώτα αφού πάλεψε πολύ για να τη πετύχει. Ανταμείφθηκε όμως, αφού κατάφερε με αυτή να κερδίσει μία θέση στη γενική κατάταξη, προσπέρασε τον τιμ μέιτ του Λεονίντ Νοβίτσκι και πλέον είναι τρίτος!

Advertisement
Advertisement

Μέχρι ενός σημείου όλα έδειχναν πως ο Ρόμπι Γκόρντον θα έκανε το «δύο στα δύο» αλλά μία σειρά από λάθη από τον Αμερικανό πίσω από το τιμόνι του Hummer του, τον κράτησαν δεύτερο. Η ανάκαμψη του συνεχίζεται αλλά ακόμα δεν έχει καταφέρει να μπει στη πρώτη δεκάδα.

Όσο για τη μάχη της κορυφής, ο Ζινιέλ ντε Βιγιέ με το Hilux της Imperial Toyota κατετάγη μπροστά από τον πρωτοπόρο της κατάταξης, Στεφάν Πετερανσέλ. Ωστόσο, κατάφερε να ροκανίσει μόλις ενάμιση λεπτό από τη μεταξύ τους διαφορά, που πλέον ορίζεται στα 50 λεπτά.

Από εδώ και πέρα, με μόλις δύο ειδικές να απομένουν για την ολοκλήρωση της φετινής περιπέτειας, για να αλλάξουν τα πράγματα θα χρειαστεί ένα θαύμα για τον Νοτιοαφρικανό. Και ο έμπειρος Γάλλος με τις δέκα νίκες στο ενεργητικό του, δύσκολα θα «αυτοκτονήσει» αγωνιστικά. Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως είχε τη… «στιγμή» του στη δωδέκατη ΕΔ, όταν κόλλησε για λίγο σε έναν αμμόλοφο.

Advertisement
Advertisement

Αναλυτικά η κατάταξη μετά την ΕΔ12:
1.  Στεφάν Πετερανσέλ  X-raid Mini        32h50m02s
2.  Ζινιέλ ντε Βιγιέ    Imperial Toyota     + 50m21s
3.  Νάνι Ρόμα             X-raid Mini       + 1h31m06s
4.  Λεονίντ Νοβίτσκι      X-raid Mini       + 1h34m47s
5.  Ορλάντο Τερανόβα     X-raid BMW        + 2h01m50s
6.  Κάρλος Σόουζα          Great Wall        + 2h39m46s
7.  Ρονάν Σαμπό          SMG Buggy         + 3h03m11s
8.  Γκιρλέν Σισερί    SMG Buggy         + 3h42m51s
9.  Πασκάλ Τομά       MD Buggy          + 4h14m26s
10.  Τζοφ Όλομ          Overdrive Toyota  + 4h29m11s
[nggallery id=1538]
Στα φορτηγά έχουμε πλέον μονοπώλιο της KAMAZ στη κορυφή. Προηγείται άνευ προβλημάτων ο 26χρονος Εντουάρντ Νικολάεφ, ακολουθεί ο Αριάτ Μαρντέεφ και τρίτος είναι ο νικητής της δωδέκατης ειδικής διαδρομής και επίσης Ρώσος, Αντρέι Καρτζίνοφ.

Στα Quad όπου ο Αργεντίνος Μάρκος Πατρονέλι (Yamaha Raptor 700) τερμάτισε δεύτερος και όλα δείχνουν πως θα κάνει δύο και τις νίκες του στο Ράλι Ντακάρ αφού έχει προβάδισμα 1 ώρας και 52 λεπτών. Τον καλύτερο χρόνο σημείωσε με TRX 700XX Honda o Σεμπαστιάν Χουσεινί – στην παρθενική του νίκη σε ειδική διαδρομή.

Στις μοτοσυκλέτες ο αναβάτης της ημέρας ήταν ο Φρανς Φερχόφεν. Ο Ολλανδός αναβάτης χρησιμοποίησε την εμπειρία του και με τη προσπάθεια που κατέβαλε πάνω στην YZ450F Yamaha του, ανέβηκε δίκαια στην έβδομη θέση της γενικής. Στη κορυφή δεν έχουμε αλλαγές, με τις KTM να κυριαρχούν.

Advertisement

Σιρίλ Ντεσπρέ και Ρουμπέν Φαρία οδήγησαν με στρατηγική και έδειξαν πόσο αποτελεσματική είναι η συνεργασία τους. Ο Γάλλος παραμένει στη κορυφή, ο Πορτογάλος καλύπτει τα νώτα του. Τους χωρίζουν 5’39’’, με τον τρίτο «Τσαλέκο» Λόπες να είναι άλλα 8 λεπτά πιο πίσω.

Πάμε λοιπόν για την ειδική διαδρομή Νο13! Θα αποδειχθεί άραγε για κάποιους γρουσούζικη; Σίγουρα  πάντως κρύβει παγίδες, στα 441 αγωνιστικά χιλιόμετρα που αφορούν στο τελευταίο πέρασμα από αμμόλοφους, με πληρώματα και αναβάτες να αφήνουν την Ατακάμα και από υψόμετρο 2600 μέτρων, να κατεβαίνουν στη πορεία της ημέρας σε παραθαλάσσιες περιοχές με τερματισμό στη Λα Σερένα.

Advertisement

Επιμέλεια: Πάνος Σεϊτανίδης (twitter.com/SeitanF1)