Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Ράλι Ντακάρ ΕΔ10: Έγραψε ιστορία ο Terranova

Ελλάδα 12:58
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ράλι Ντακάρ ΕΔ10: Έγραψε ιστορία ο Terranova

ΑΓΩΝΕΣ

Ράλι Ντακάρ ΕΔ10: Έγραψε ιστορία ο Terranova

ΑΓΩΝΕΣ

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ράλι Ντακάρ, ένας Αργεντινός κέρδισε ειδική διαδρομή στη κατηγορία των αυτοκινήτων! Αυτός είναι ο Ορλάντο Τερανόβα που με την X-raid BMW σημείωσε τον καλύτερο χρόνο στον 353ων χιλιομέτρων αγωνιστικό στίβο  προς τη Κόρδοβα. Στην έβδομη συμμετοχή του στον θρυλικό αγώνα, ήταν κατά 2’07’’ από το X-raid του Νάνι Ρόμα και κατά 2’19 από εκείνο του Στεφάν Πετερανσέλ. Πάντως ο Γάλλος, παραμένει το μεγάλο αφεντικό στη γενική κατάταξη – ειδικά μετά την εγκατάλειψη του Νάσελ Αλ Ατίγια με προβλήματα υπερθέρμανσης του κινητήρα του Red Bull Buggy.

Advertisement
Advertisement

Ο Πετερανσέλ που βρίσκεται καθοδόν για την ενδέκατη νίκη του στο Ράλι Ντακάρ (πέμπτη στα αυτοκίνητα καθώς έχει στο ενεργητικό του και έξι με μοτοσυκλέτα) έχει πλέον προβάδισμα 52’38’’ από το Imprerial Toyota Hilux του Ζινιέλ ντε Βιγιέ. Ο Νοτιοαφρικανός έχει μπροστά του τέσσερις ημέρες για να κάνει το θαύμα και η αλήθεια είναι πως σε έναν αγώνα τόσο απρόβλεπτο και με τόσες παγίδες, όλα είναι δυνατά. Πήρε πάντως μικρή ανάσα από τον διώκτη του, τον Ρώσο Λεονίντ Νοβίτσκι που πλέον είναι 16 λεπτά πίσω του.
[nggallery id=1517]
Αναλυτικά η πρώτη δεκάδα της γενικής κατάταξης:
1.  Στεφάν Πετερασνέλ  X-raid Mini        28h12m00s
2.  Ζινιέλ ντε Βιγιέ    Imperial Toyota     + 52m38s
3.  Λεονίντ Νοβίτσκι      X-raid Mini       + 1h08m40s
4.  Νάνι Ρόμα             X-raid Mini       + 1h34m04s
5.  Ορλάντο Τερανόβα     X-raid BMW        + 1h58m49s
6.  Κάρλος Σόουζα          Great Wall        + 2h35m00s
7.  Γκιρλέν Σισερί    SMG Buggy         + 2h51m23s
8.  Μπερνάρ Εραντονέα    SMG Buggy         + 3h02m38s
9.  Ρονάν Σαμπό          SMG Buggy         + 3h02m52s
10.  Πασκάλ Τομά       MD Buggy          + 3h26m51s

Στα φορτηγά η ημέρα ανήκε ξανά στη Kamaz, αυτή τη φορά με το πλήρωμα του Αντρέι Καρτζίνοφ να πρωτεύει. Μία νίκη που τον έφερε και στη τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης. Στη κορυφή, παραμένει με άνεση ο Εντουάρντ Νικολάεφ, επίσης Ρώσος και επίσης με Kamaz. Μάλιστα, λόγω τεχνικών προβλημάτων στο Tatra του Μάρτιν Κολόμι, η μεταξύ τους διαφορά άνοιξε στα 32 λεπτά!

Στη κατηγορία των Quad, ο Αργεντινός Μάρκος Πετρονέλι με Yamaha Raptor 700, παίζει πλέον άμυνα. Ήταν μόλις έκτος, προσέχοντας αρκετά αφού με 87 λεπτά προβάδισμα, θα πρέπει να αυτοκτονήσει για να χάσει τη νίκη. Τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας, σημείωσε επίσης με Raptor 700 Yamaha, o Πολωνός Λούκας Λάσκαβιετς.

Advertisement
Advertisement

Στους δυο τροχούς, ο Ισπανός Χοάν Μπαρεντά με Husqvarna κέρδισε τη τέταρτη φετινή του ειδική αλλά ήταν ο Σιρίλ Ντεσπρέ αυτός που πανηγύρισε αφού πέρασε στη κορυφή της γενικής κατάταξης. Ο Γάλλος ήταν δεύτερος στη συγκεκριμένη διαδρομή αλλά πλέον αποτελεί το μεγάλο φαβορί για τη νίκη αφού είναι 13 λεπτά μπροστά από τον Χιλιανό Τσαλέκο Λόπεζ και ανάμεσα τους έχουν τον «βοηθό» του Ντεσπρέ, τον Πορτογάλο Ρούμπεν Φαρία. Πάντως η KTM κυριαρχεί αφού κάνει κατάληψη στις πρώτες τέσσερις θέσεις.
[nggallery id=1518]
Η ενδέκατη ειδική βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει προορισμό της Φλαμπάλα. Τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά καλούνται να καλύψουν 219 αγωνιστικά χιλιόμετρα, δύο λιγότερα από τις μοτοσυκλέτες.

Επιμέλεια: Πάνος Σεϊτανίδης (twitter.com/SeitanF1)