Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Ράλι Μόντε Κάρλο: Ο γνωστός Loeb (video)

Ελλάδα 18:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ράλι Μόντε Κάρλο: Ο γνωστός Loeb (video)

ΑΓΩΝΕΣ

Ράλι Μόντε Κάρλο: Ο γνωστός Loeb (video)

ΑΓΩΝΕΣ

Συναρπαστική σε εξέλιξη ήταν η πρώτη ημέρα δράσης του εναρκτήριου γύρου της νέας σεζόν για το WRC, του Ράλι Μόντε Κάρλο. Ο εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, Σεμπαστιέν Λεμπ, κέρδισε τρεις από τις τέσσερις ειδικές διαδρομές του πρώτου σκέλους και έκλεισε την ημέρα με σημαντικό προβάδισμα. Πάντως η εναρκτήρια ειδική του 2013, η 37 χιλιομέτρων Le Moulinon-Antraigues, ανήκε στη Volkswagen. Στη πρώτη της μόλις δοκιμασία στο νέο για εκείνη στίβο του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι, η γερμανική ομάδα ευτύχησε να δει το Polo R WRC στη κορυφή!

Advertisement
Advertisement

Ο Σεμπαστιέν Οζιέ ήταν εκείνος που έδωσε το… βάφτισμα του πυρός, με το ξεκίνημα της διαδρομής να είναι σε στεγνό ασφάλτινο οδόστρωμα που στη πορεία έδωσε τη θέση του σε χιόνι και πάγο.

Όμως η χαρά τους δεν κράτησε πολύ αφού στην επόμενη κιόλας ΕΔ, στην Burzet-St.Martial μήκους 30.6 χιλιομέτρων, ο Λέμπ με το DS3 WRC ήταν κατά δέκα δευτερόλεπτα ταχύτερος του πρώην ομόσταβλού του, κλέβοντας του τη πρωτοπορία στη γενική κατάταξη. Με τις συνθήκες στο δρόμο πάλι μεικτές, οι επιλογή και η διαχείριση των ελαστικών ήταν καθοριστικής σημασίας και όχι τυχαία, οι διαφορές άρχισαν να ανοίγουν. Χαρακτηριστικό ήταν πως ο τρίτος της κατάταξης Ντάνι Σόρντο της Citroen, ήταν άλλα 33 δευτερόλεπτα πιο πίσω.

Ο Γιούχο Χάνινεν της Qatar M-Sport (που έως τώρα έχει πρόγραμμα συμμετοχής μόλις σε δύο ράλι φέτος) με το Fiesta WRC ήταν η ευχάριστη έκπληξη στο πρωινό loop ενώ εκτός από τον πρώην πρωταθλητή του IRC, εντυπωσιακός ήταν και ο Μπριάν Μπουφιέ. Νικητής πέρυσι στο Μόντε ο 33χρονος Γάλλος πραγματοποιεί ντεμπούτο στο WRC και το ξεκίνημα του ήταν άκρως θετικό.

Advertisement
Advertisement

Κάπου εκεί, ήρθε το μπλακ άουτ. Η ισπανική εταιρεία SIT (Sistemas Integrales de Telecomunicacion) που έχει αναλάβει φέτος την επίσημη χρονομέτρηση του θεσμού, τα έκανα μαντάρα αφού επί ώρες όλοι βρίσκονταν στο σκοτάδι σχετικά με το τι συνέβαινε στις ειδικές. Δεν υπήρχαν χρόνοι από τα split στις ειδικές, πληρώματα έφταναν στον τερματισμό και οι χρόνοι ήταν αλλοπρόσαλλοι, γενικά υπήρξε απόλυτη σύγχυση, πράγμα που έκανε έξαλλες τις ομάδες.

Μετά από αρκετή ώρα, επιβεβαιώθηκαν οι χρόνοι από τα απογευματινά περάσματα στις δύο ειδικές και ήταν ο Λεμπ εκείνος που είχε σε αμφότερες σημειώσει τον καλύτερο χρόνο. Έτσι ο Αλσατός ολοκλήρωσε την ημέρα με προβάδισμα 80 δευτερολέπτων από τον Οζιέ που παρότι έχασε έδαφος, αποδεικνύει πως η πρωινή κερδισμένη ειδική δεν ήταν προϊόν τύχης ή πυροτέχνημα.

Ακολουθούν οι δύο επίσημοι οδηγοί της Citroen, οι Μίκο Χίρβονεν και Σόρντο, με τον Φινλανδό να ανακάμπτει το απόγευμα σκαρφαλώνοντας στη γενική κατάταξη. Ανάλογη βελτίωση σημείωσε και ο Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα με το έτερο Polo, ωφελούμενος από αλλαγές στο στήσιμο του αυτοκινήτου του.

Advertisement

Ο Τιερί Νεβίλ ήταν το μεγάλο θύμα της ημέρας. Ο Βέλγος έκανε οδηγικό λάθος στην τέταρτη ειδική, καταστρέφοντας το Fiesta του.
[nggallery id=1523]
Αναλυτικά η κατάταξη μετά την ΕΔ4:
1.  Σεμπαστιέν Λεμπ        Citroen             1h39m49.0s
2.  Σεμπαστιέν Οζιέ       VW                   + 1m20.3s
3.  Μίκο Χίρβονεν        Citroen              + 1m46.7s
4.  Ντάνι Σόρντο            Citroen              + 2m01.2s
5.  Γκάρι Μάτι Λάτβαλα    VW                   + 2m32.2s
6.  Ευγένι Νοβίκοφ        Qatar M-Sport Ford   + 2m50.6s
7.  Μπριάν Μπουφιέ        PH Citroen           + 2m57.1s
8.  Γιούχο Χάνινεν         Qatar M-Sport Ford   + 3m03.5s
9.  Μαντς Όστμπεργκ Qatar M-Sport Ford   + 4m45.1s
10.  Μάρτιν Πρόκοπ         Czech Ford           + 7m11.0s

Το δεύτερο σκέλος του αγώνα περιλαμβάνει έξι ειδικές διαδρομές (τρεις επαναλαμβανόμενες), με το δελτίο καιρού να γεμίζει ενθουσιασμό τους φίλους του σπορ, αφού κάνει λόγω για έντονες χιονοπτώσεις.

Advertisement

Υπενθυμίζουμε πως ο Λεμπ φέτος ακολουθεί περιορισμένο πρόγραμμα συμμετοχής σε μόλις τέσσερα ράλι, με το Μόντε Κάρλο να είναι ένα από αυτά.

Στο βίντεο που σας παραθέτουμε, μπορείτε να απολαύσετε στιγμιότυπα από τις μάχες του πρώτου σκέλους, στους ορεινούς δρόμους των γαλλικών Άλπεων.

Επιμέλεια: Πάνος Σεϊτανίδης (twitter.com/SeitanF1)

Advertisement