Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το newsauto στην online παρουσίαση του ηλεκτρικού MINI Cooper SE

Ελλάδα 15:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το newsauto στην online παρουσίαση του ηλεκτρικού MINI Cooper SE

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το newsauto στην online παρουσίαση του ηλεκτρικού MINI Cooper SE

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ο κορωνοϊός επέφερε αλλαγές και στις δημοσιογραφικές παρουσιάσεις των αυτοκινήτων. Το newsauto βρέθηκε στην πρώτη online παρουσίαση του νέου ηλεκτρικό MINI Cooper SE, τιμώντας στο ακέραιο το «μένουμε σπίτι».

Advertisement
Advertisement

Ήταν μια διαφορετική παρουσίαση από τις συνηθισμένες, αφού σε αυτήν δεν προβλεπόταν αυτό για το οποίο έχουμε ταξιδέψει όλα αυτά τα χρόνια σε –σχεδόν– όλα τα μήκη και πλάτη της γης: Η οδήγηση ενός νέου μοντέλου.

Παρ’ όλα αυτά η MINI μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας έθεσε στη διάθεση δημοσιογράφων από μέσα όλης της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και το newsauto, την εξ αποστάσεως παρουσίαση του νέου ηλεκτρικού MINI από δύο στελέχη της – κλειδιά στην εξέλιξή του: Τον Michael Krauss, Υπεύθυνο για το σύστημα κίνησής του και τον Hermann Spranger, Υπεύθυνο για το πλαίσιο, τις αναρτήσεις και γενικότερα τα οδικά του χαρακτηριστικά.

Advertisement
Advertisement

Όπως λοιπόν μας εξήγησαν τα στελέχη της εταιρείας, το νέο MINI Cooper SE ένα ηλεκτρικό σύστημα κίνησης που ακολουθεί την τεχνογνωσία του Group BMW από το επιτυχημένο BMW i3, το οποίο όμως έχει προσαρμοστεί ώστε να αρμόζει στο διαφορετικό χαρακτήρα του μοντέλου της MINI.

Αυτό λοιπόν αποτελείται από έναν ηλεκτροκινητήρα 184 ίππων ισχύος και 270 Nm ροπής, ο οποίος αντλεί ενέργεια από μια μπαταρία ιόντων-λιθίου 32.6 kWh τοποθετημένη σε σχήμα «T» χαμηλά στο πάτωμα για να μην επηρεάζει το χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου (παραμένει στα 211 lt.).

Το Ελληνικό hypercar Chaos των 3.000 ίππων αποκαλύπτεται

Advertisement

Η αυτονομία που ανακοινώνει η MINI με μια πλήρη φόρτιση είναι 232 km κατά τον νεότερο κύκλο μέτρησης WLTP, και από 235 km έως και 270 km κατά NEDC. Ανάλογα με τον τύπο του φορτιστή (μέσω DC δημόσιο φορτιστή ή μέσω AC Wallbox), η φόρτιση έως και το 100% της μπαταρίας διαρκεί από 1,4 έως 4,2 ώρες.

Advertisement

Στο πεδίο των επιδόσεων, τα νούμερα του MINI Cooper SE είναι πολύ γρήγορα, αφού το 0-60 km/h έρχεται σε μόλις 3.9 sec και το 0-100 km/h σε 7.3 sec. Η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 150 km/h.

Αρκετές επεμβάσεις έχουν γίνει στην ανάρτηση και το πλαίσιο ώστε να προσαρμοστεί στο έξτρα βάρος των μπαταριών και τη διαφορετική κατανομή του, ενώ έχει μειωθεί και η απόσταση από το έδαφος κατά 30 χλστ. συγκριτικά με το MINI Cooper S.

Advertisement

Αλλαγμένο είναι και το σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ενώ ο οδηγός έχει να επιλέξει ανάμεσα σε 4 προγράμματα οδήγησης (Sport, MID, GREEN και GREEN+) που διαφοροποιούν μεταξύ άλλων και την λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος.

Τέλος υπάρχει και σύστημα «one pedal», το οποίο μέσω του συστήματος ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση δίνει τη δυνατότητα στάσης ακόμη και χωρίς τη χρήση του πεντάλ του φρένου (με το σταδιακό άφημα του πεντάλ του γκαζιού).

Σχεδιαστικά, το Cooper SE διαχωρίζεται από τα υπόλοιπα MINI λόγω των κίτρινων ενθέσεων στο αμάξωμά του και των ειδικών ζαντών αλουμινίου. Παράλληλα, στο εσωτερικό του συναντούμε έναν αλλαγμένο, πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων με διάφορες ενδείξεις για την μπαταρία, την κατανάλωση ρεύματος, την αυτονομία κ.λπ., αλλαγμένες επενδύσεις κ.α.

Το νέο MINI Cooper SE είναι ήδη διαθέσιμο στη χώρα μας. Τιμολογιακά οι τιμές του ξεκινούν από τα 33.900 ευρώ, με πλήρη εξοπλισμό από την πρώτη έκδοση.