Menu
Live Κίνηση | Τιμές αυτοκινήτων CHOICE | Τιμές Καυσίμων

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Renault EZ-PRO: Ένα ρομποτικό όχημα για τις αστικές διανομές

  • Panos Seitanidis

Το Groupe Renault παρουσίασε το EZ-PRO, τη δική του ερμηνεία σε ότι αφορά στα μελλοντικά οχήματα διανομής «last mile», ένα αυτόνομο concept car που βασίζεται σε κοινόχρηστες ρομποτικές πλατφόρμες.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πάνος Σεϊτανίδης (instagram.com/SeitanF1)

Όπως τονίζουν οι Γάλλοι, το  εν λόγω όχημα «…τοποθετεί τον άνθρωπο στη θέση του χειριστή για τις ειδικές διανομές και τη διαχείριση του αυτοκινούμενου ρομποτικού στόλου». Έχοντας ιδιαίτερα ευέλικτες ρομποτικές πλατφόρμες που καθιστούν πολύ εύκολη την φόρτωσή τους, το EΖ-PRO είναι μία λύση σχεδιασμένη για εταιρείες διανομής, logistics, για τους εμπόρους και τους καταναλωτές.

Με αυτό, οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέξουν ακριβώς το πού, πότε και πώς θα παραλαμβάνουν τα προϊόντα που έχουν παραγγείλει. Παράλληλα, το EZ-PRO συμβάλλει αποτελεσματικά στη διαμόρφωση των έξυπνων πόλεων του μέλλοντος, μειώνοντας την κίνηση στους δρόμους και την μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Η παγκόσμια παρουσίασή του έλαβε χώρα στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Ανόβερο, στη Γερμανία, που απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες. Κι αυτό το πρωτότυπο είναι φτιαγμένο για να προσφέρει τις λεγόμενες υπηρεσίες «last mile», που αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης του κλάδου των επαγγελματικών μεταφορών. Κι αυτό διότι το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) εξελίσσεται ραγδαία, οι έμποροι επιδιώκουν να περιορίσουν τα κόστη διανομής και οι πόλεις εξακολουθούν να αναζητούν νέους τρόπους για τη διαχείριση της αυξανόμενης κίνησης στους δρόμους.

Renault-EZ-PRO-e640short

«To Renault EZ-PRO αναδεικνύει το όραμά μας για τη διανομή last-mile που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το οικοσύστημα των έξυπνων πόλεων του μέλλοντος και τις ανάγκες του επαγγελματία. Αυτό το πρωτότυπο όχημα είναι η λύση που μπορεί να ξεκλειδώσει αμέτρητες ευκαιρίες για πολλούς από τους συνεργάτες μας», ανέφερε ο Ashwani Gupta, Αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Renault, στον Κλάδο LCV.

Ας δούμε όμως το EZ-PRO λίγο πιο προσεκτικά. Έίναι ένα concept car που αποτελείται από ένα αυτόνομο αυτοκινούμενο όχημα που προπορεύεται και αυτοκινούμενες ρομποτικές πλατφόρμες χωρίς οδηγό. Πάντως, Renault πιστεύει ότι η διαχείριση της διανομής του «last mile» δεν μπορεί να αυτοματοποιηθεί τελείως, καθώς οι άνθρωποι θα κρατήσουν τον έλεγχο των μεταφορών/συγκοινωνιών για το άμεσο μέλλον.

Renault-EZ-PRO-g640

Στο EZ-PRO το αυτόνομο αυτοκινούμενο όχημα που προπορεύεται φιλοξενεί μία θέση – γραφείο για τον χειριστή που επιβλέπει τη διανομή των αγαθών και των υπηρεσιών του στόλου του. Απαλλαγμένος από τους σημερινούς περιορισμούς της οδήγησης, ο χειριστής, μπορεί να εστιάσει την προσοχή του σε εργασίες που έχουν μεγαλύτερη αξία για τη δουλειά του, όπως το να επιβλέπει τις λίστες διανομής της αυτοκινούμενης πλατφόρμας, αλλά και να εξασφαλίζει ότι οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι αποτελεσματικές και προσαρμοσμένες στις πελατειακές απαιτήσεις, όπως για παράδειγμα η premium διανομή ευαίσθητων ή εύθραυστων αγαθών.

Υπάρχει εύκολη πρόσβαση στο μπροστινό τμήμα, εκεί υπάρχει το joystick ελέγχου κάθε κίνησης ενώ η λειτουργία τετραδιεύθυνσης εξασφαλίζει ιδιαίτερη ευελιξία. Ο στόλος των αυτοκινούμενων ρομποτικών πλατφορμών είτε ακολουθεί σε κομβόι, είτε κινούνται αυτόνομα. Επίσης, τo EZ-PRO προσφέρει διαμορφώσιμες πλατφόρμες που μπορούν να καλύψουν μια μεγάλη ποικιλία επαγγελματικών αναγκών, από αυτές της διανομής, μέχρι τις ανάγκες των εμπόρων, των τεχνιτών, αλλά και των επιχειρηματιών.

Renault-EZ-PRO-a640tall

«Με το EZ-PRO συνεχίζουμε με αξιώσεις την εξερεύνηση της αστικής αυτοκίνησης του μέλλοντος. Εστιασμένο στην εξεύρεση λύσεων για τη διανομή αγαθών, αυτό το αυτόνομο, διασυνδεδεμένο και ηλεκτρικό πρωτότυπο, αντιπροσωπεύει το ιδανικό εργαλείο δουλειάς, αφού μπορεί τόσο να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους επαγγελματίες, όσο και να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλους τους χρήστες, έμμεσα ή άμεσα. Βασίζεται στην εξειδίκευση της Renault στα επαγγελματικά οχήματα, αλλά και στo DNA της μάρκας που τοποθετεί τον άνθρωπο στην καρδιά κάθε εξέλιξης», δήλωσε ο Laurens van den Acker, Αντιπρόεδρος Εταιρικού Σχεδιασμού του Groupe Renault.

Παράλληλα, όπως λένε οι Γάλλοι, το πρωτότυπο αυτό αποτελεί μια κοινόχρηστη λύση. Σκεφτείτε το σενάριο: Ένα κομβόι από ρομποτικές πλατφόρμες που ξεκινάνε από το ίδιο σημείο, κουβαλώντας διαφορετικά φορτία αλλά ελεγχόμενα από τον ίδιο υπεύθυνο στόλου, θα μπορούσαν να έχουν χωριστούς λογαριασμούς, πελατολόγιο, αισθητική αλλά και διεύθυνση αποστολής. Από την άλλη, η λειτουργία τους ελέγχεται από την ίδια ηλεκτρική και αυτόνομη πλατφόρμα. Κατά τον ίδιο τρόπο, η μία πλατφόρμα μπορεί να διεκπεραιώσει τη διανομή των αγαθών ενός online καταστήματος, ενώ μία άλλη μπορεί να κάνει κάτι αντίστοιχο, για κάποιο άλλο κατάστημα. Έτσι αυτά τα κοινόχρηστα σενάρια συμβάλουν στην μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας αλλά και τον περιορισμό του κόστους.

Renault-EZ-PRO-f640

Το EZ-PRO έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μια κορυφαία λύση στις ανάγκες διανομής τόσο των επαγγελματιών όσο και των καταναλωτών. Οι αποδέκτες θα έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν μια βολική ώρα & περιοχή παράδοσης. Παράλληλα, ο τελικός αποδέκτης θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ της παράδοσης του πακέτου χέρι με χέρι ή της παραλαβής του από τα self-service ντουλαπάκια παραλαβής (θυρίδες) της αυτοκινούμενης πλατφόρμας. Μάλιστα αυτές οι θυρίδες, που θα είναι διαθέσιμες 24 ώρες για 7 μέρες την εβδομάδα, θα μπορούν να ξεκλειδώνουν με ειδικό app από το κινητό του παραλήπτη. Οι δυνατότητες αποστολής για τους καταναλωτές θα περιλαμβάνουν ακόμα και υπηρεσίες ενημέρωσης για την εξέλιξη της αποστολής σε πραγματικό χρόνο μέσω ενημερώσεων σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας, για μία ακόμα πιο ξεχωριστή, επαγγελματική και αποτελεσματική εμπειρία παράδοσης.

Επιπρόσθετα, τo ΕZ-PRO έχει σχεδιαστεί ώστε να εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή αισθητική ενσωμάτωση των στοιχείων που το απαρτίζουν στο αστικό περιβάλλον. Η σατινέ απόχρωση του αμαξώματος, οι θόλοι των τροχών, το γυαλιστερό φινίρισμα των ανοιγόμενων επιφανειών, βοηθούν ώστε το τελικό αποτέλεσμα να ενσωματώνεται αποτελεσματικά στο αστικό τοπίο.

Renault-EZ-PRO-c640

Η διανομή last mile, είναι υπεύθυνη για περίπου το 30% της κίνησης στις πόλεις, ένα πρόβλημα που το EZ-PRO μπορεί να αντιμετωπίσει μέσα από τις κοινόχρηστες πλατφόρμες του, την ευελιξία και την αυτόνομη φύση του. Αυτές οι ιδιότητές του θα συμβάλλουν ώστε όλο και λιγότερο οχήματα να συνωστίζονται στους δρόμους κατά τις ώρες αιχμής, με αποτέλεσμα λιγότερα μποτιλιαρίσματα που οφείλονται σε κακές οδηγικές συνήθειες ή λάθος παρκαρισμένα οχήματα. Παράλληλα, η καλύτερη ροή της κίνησης μπορεί να εξομαλυνθεί περαιτέρω από τη συνδεσιμότητα των ρομποτικών οχημάτων στα δίκτυα των πόλεων και τις δομές τους, όπως είναι οι φωτεινοί σηματοδότες και τα κέντρα ελέγχου της κυκλοφορίας οχημάτων.

Τo ΕΖ-PRO είναι μέρος μιας σειράς πρωτότυπων οχημάτων της Renault που εστιάζουν στις αστικές ανάγκες μετακίνησης προϊόντων και υπηρεσιών. Άλλωστε έπεται της παρουσίασης του EZ-GO, του ηλεκτρικού, διασυνδεδεμένου, πλήρως αυτόνομου και κοινόχρηστού ρομποτικού οχήματος, που βοηθάει στη μετακίνηση ανθρώπων. Με κοινό στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης αυτοκίνησης για όλους, το EZ-PRO είναι 100% ηλεκτρικό, συμβάλλοντας σε ένα πιο πράσινο και πιο ήσυχο δίκτυο μετακινήσεων.

Renault-EZ-PRO-d640tall

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr