Live Κίνηση
Περισσότερα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Νέα Mercedes-Benz Α-Class: Ο ηγέτης της κατηγορίας

Ελλάδα 7:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Νέα Mercedes-Benz Α-Class: Ο ηγέτης της κατηγορίας

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Νέα Mercedes-Benz Α-Class: Ο ηγέτης της κατηγορίας

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

H άκρως ανταγωνιστική compact κατηγορία έχει ένα μοντέλο που ξεχωρίζει – κι αυτή είναι η Mercedes-Benz A-Class.

Advertisement
Advertisement

Στην τέταρτη πλέον γενιά της, έχει πιο νεανικό και δυναμικό χαρακτήρα αλλά ταυτόχρονα, είναι τόσο ώριμη και άνετη για τους επιβάτες, όσο ποτέ άλλοτε. Άλλωστε το γερμανικό μοντέλο που επαναπροσδιόρισε την έννοια της πολυτέλειας στην κατηγορία, έχει εύλογα διαγράψει μία άκρως επιτυχημένη πορεία στην ελληνική αγορά.

Όμως γιατί είναι τόσο επιτυχημένη η A-Class; Ας εστιάσουμε στα τρία πιο «δυνατά» της σημεία.

Advertisement
Advertisement

Πρωτοπόρος στην τεχνολογία αιχμής
Κόντρα στη συνηθισμένη τακτική των αυτοκινητοβιομηχανιών να αξιοποιούν τα «βαριά χαρτιά» στις ναυαρχίδες τους, η Mercedes-Benz όχι μόνο προσφέρει το πρωτοποριακό σύστημα πολυμέσων MBUX με την «μικρή» A-Class αλλά μάλιστα επέλεξε αυτή για να μας το συστήσει!

Το εντυπωσιακό σύστημα πολυμέσων MBUX – Mercedes-Benz User Experience αποτελεί ένα είδος «συναισθηματικής» σύνδεσης ανάμεσα στον οδηγό, το όχημα και τους επιβάτες, καθώς διαθέτει δυνατότητα εκμάθησης μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, ως μέρος της φιλοσοφίας Intelligent Drive συναντάμε στη νέα A-Class ένα εξελιγμένο σύστημα ημι-αυτόνομης οδήγησης το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένες οδηγικές καταστάσεις και για πρώτη φορά περιλαμβάνεται σε όχημα της κατηγορίας.

Advertisement

Μέσω του MBUX μπορείτε επίσης να προσαρμόζετε τον ατμοσφαιρικό φωτισμό αλλά και τα στυλ των ενδείξεων στο όργανο πολλαπλών ενδείξεων και στην οθόνη του συστήματος πολυμέσων.

Η μεγάλη οθόνη πολυμέσων υψηλής ανάλυσης (10.25’’) σας δικτυώνει εκτενώς με το αυτοκίνητο. Αντιδρά ευαίσθητα στην αφή ενώ τα εικονίδια διευκολύνουν το χειρισμό χωρίς να αποσπούν τη συγκέντρωση. Για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, μπορείτε να συνδυάσετε την οθόνη πολυμέσων με τη μεγαλύτερη οθόνη ταμπλό και να δημιουργήσετε ένα κόκπιτ ευρείας οθόνης.

Advertisement

Υπάρχει επίσης οθόνη head-up, που σας επιτρέπει να έχετε το βλέμμα στραμμένο μονίμως μπροστά, αφού όλες οι απαραίτητες πληροφορίες (όπως η ταχύτητα κίνησης, οι οδηγίες πλοήγησης ή τα όρια ταχύτητας, προβάλλονται απ’ ευθείας στο οπτικό σας πεδίο. Εικονικά και έγχρωμα, ενώ το ύψος και το περιεχόμενο προσαρμόζονται μέσω της λειτουργίας μνήμης.

Όπως αναφέραμε, χάρη στο MBUX, η A-Class καθημερινά μαθαίνει και γνωρίζει καλύτερα τον οδηγό της. Μπορεί να απομνημονεύει τα αγαπημένα του τραγούδια και τη διαδρομή προς το γραφείο. Ανάλογα τα γούστα και τις συνήθειες σας, εντοπίζει τους κατάλληλους ραδιοφωνικούς σταθμούς ή προτείνει εναλλακτικές διαδρομές

Advertisement

Άλλες λύσεις αφορούν στο προαιρετικό σύστημα φωνητικών εντολών LINGUATRONIC, μέσω του οποίου η A-Class σας ακούει και πλέον… συζητάει μαζί σας. Θέλετε να σας διαβάσει ή να της υπαγορεύσετε ένα μήνυμα; Κανένα πρόβλημα. Να ελέγξει τον καιρό στον προορισμό σας ή να αλλάξει το ραδιοφωνικό σταθμό; Αρκούν δύο λέξεις: “Hey Mercedes”. Στο μοντέλο της γερμανικής μάρκας υπάρχει η δυνατότητα ασύρματης φόρτισης του κινητού σας αλλά και της άμεσης σύνδεσης του με αυτό, μέσω της NFC (Near Field Communication).

Όμως πέραν της άνεσης, μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στον τομέα της ασφάλειας όπου η τεχνολογική φαρέτρα είναι υπέρ-πλήρης! Σε ώρες αιχμής, σε μεγάλες νυχτερινές διαδρομές ή σε άγνωστους δρόμους, η A-Class σάς ξεκουράζει αισθητά, ειδικά σε αγχωτικές καταστάσεις. Από πίσω κρύβεται μία ιδέα, η οποία κάνει κάθε διαδρομή με μια Mercedes-Benz ασφαλέστερη και μοναδική: το Mercedes-Benz Intelligent Drive. Διότι ο χρόνος που περνάτε στο αυτοκίνητο είναι δικός σας. Χρόνος για να χαλαρώνετε. Χρόνος για να αναπληρώνετε την ενέργειά σας. Για να φτάνετε στον προορισμό σας πρωτίστως με περισσότερη ασφάλεια, αλλά και πιο ξέγνοιαστα.

Το ενεργό σύστημα υποβοήθησης απόστασης DISTRONIC ρυθμίζει αυτόματα την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Εάν έχετε επιλέξει και το ενεργό σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης, το αυτοκίνητο παραμείνει ακινητοποιημένο σε μποτιλιάρισμα για λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα, ξεκινά ξανά αυτόματα. Το φάσμα των δυνατοτήτων – ειδικά σε επαρχιακούς δρόμους – διευρύνεται ακόμα περισσότερο με τη λειτουργία προσαρμογής ταχύτητας βάσει διαδρομής. Όταν το αυτοκίνητο πλησιάζει, για παράδειγμα, σε στροφή, το σύστημα μειώνει προνοητικά την ταχύτητα. Το ίδιο συμβαίνει και σε διασταυρώσεις, κυκλικούς κόμβους ή διόδια, όπου πρέπει να προσαρμόζετε επιπρόσθετα την ταχύτητα ανάλογα με τις απαιτήσεις. Αφού το αυτοκίνητο βγει από τη στροφή και υπάρχει αρκετή απόσταση από το μπροστινό όχημα, επιταχύνει αυτόματα στην ταχύτητα που έχετε επιλέξει. Οι λειτουργίες του καινοτόμου συστήματος είναι ακόμα περισσότερες όταν είναι ενεργοποιημένη η καθοδήγηση στη διαδρομή. Όταν το αυτοκίνητο κινείται, για παράδειγμα, στη δεξιά λωρίδα ενός αυτοκινητόδρομου, επιβραδύνει αυτόματα πριν την αντίστοιχη έξοδο. Το ίδιο συμβαίνει και σε διασταυρώσεις στις οποίες πρέπει να στρίψετε σύμφωνα με τη διαδρομή του συστήματος πλοήγησης ή πριν τις οποίες ανάβετε φλας.

Επιπρόσθετα, το πακέτο στάθμευσης με κάμερα οπισθοπορείας, σας προσφέρει απίστευτη ευκολία, ακόμα και σε στενές θέσεις στάθμευσης Για τη δική σας άνεση, το ενεργό σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης αναζητά κατάλληλες θέσεις και, στη συνέχεια, σας βοηθά να σταθμεύετε. Για περισσότερη άνεση φροντίζει και η κάμερα οπισθοπορείας, που αποτρέπει τις ζημιές στο αμάξωμα προσφέροντας ορατότητα στην περιοχή πίσω από το αυτοκίνητο.

Για τέλεια ορατότητα, οι προσαρμοζόμενοι προβολείς MULTIBEAM LED αντιδρούν εξαιρετικά γρήγορα στις τρέχουσες συνθήκες του δρόμου και της κίνησης με ξεχωριστά ελεγχόμενα LED. Ο μερικός φωτισμός μεγάλης σκάλας δεν τυφλώνει τους άλλους οδηγούς. Ο φωτισμός αλλαγής κατεύθυνσης και στροφών φωτίζει το οπτικό πεδίο επιτρέποντάς σας να αντιλαμβάνεστε γρήγορα πιθανούς κινδύνους.

Σύγχρονη αισθητική
Όμως όταν λέμε πως το αυτοκίνητο είναι… συναίσθημα, δεν μπορούμε να αφαιρούμε από την εξίσωση την εμφάνισή του. Κι εκεί, η A-Class κάνει τη διαφορά αφού είναι ίσως το πιο καλαίσθητο μοντέλο της κατηγορίας. Όπως χαρακτηριστικά λένε στη γερμανική εταιρεία, η σχεδίαση της ακολουθεί μία και μόνο γραμμή: τη σχεδιαστική φιλοσοφία της αισθαντικής καθαρότητας. Οι επιφάνειες είναι ακόμα πιο λιτές, οι λεπτομέρειες ακόμα πιο εντυπωσιακές, κάνοντάς τη να αποτελεί επιτομή της κομψότητας.

Το εξωτερικό της νέας A-Class εκφράζει σπορ διάθεση, δυναμισμό και συναίσθημα. Η καινοτόμος σχεδίαση του μπροστινού τμήματος με το χαμηλωμένο καπό, τους επίπεδους προβολείς LED με στοιχεία χρωμίου και τα φώτα πορείας ημέρας που παραπέμπουν σε φωτιστικά σώματα δημιουργούν μια ελκυστική και σαγηνευτική εμφάνιση. Η εντυπωσιακή μάσκα ψυγείου με το αστέρι της Mercedes, το περίγραμμα της οποίας ανοίγει προς τη βάση, διαθέτει στοιχεία σε εμφάνιση diamond και μία κεντρική γρίλια που υπογραμμίζει τον σπορ χαρακτήρα του μοντέλου.

Το μακρύτερο μεταξόνιο και η χαρακτηριστική γραμμή που διατρέχει τις πλευρές του αυτοκινήτου κάνουν το αυτοκίνητο να φαίνεται πιο μακρύ. Το καπό έχει πιο έντονη κλίση απ’ ό,τι στην προηγούμενη σειρά μοντέλου, τονίζοντας το δυναμικό, κάθετο μπροστινό τμήμα. Οι μεγαλύτεροι θόλοι τροχών για ζάντες 16 έως 19 ιντσών αναδεικνύουν τον σπορ χαρακτήρα της νέας A-Class και την κάνουν να πατάει ακόμα πιο στιβαρά στο δρόμο. Το πίσω τμήμα του αυτοκινήτου δείχνει φαρδύτερο χάρη στις εντονότερες καμπύλες του πίσω μέρους της καμπίνας, το οποίο τονίζει και τους ώμους. Σε αυτό βοηθούν οι πιο αραιοί  πίσω ανακλαστήρες και ο αρθρωτός πίσω προφυλακτήρας δύο τμημάτων. Τα επίπεδα πίσω φώτα αποτελούνται από δύο τμήματα.

Στο ίδιο κλίμα είναι και η καμπίνα, στο εντυπωσιακότερο εσωτερικό της κατηγορίας, το οποίο πραγματικά «αγκαλιάζει» τους επιβάτες. Αποτελεί αναμφίβολα ορισμό της «μοντέρνας πολυτέλειας», καθώς στο ταμπλό ενσωματώνονται δύο οθόνες που ξεκινούν από μέγεθος 7 ιντσών (βασική έκδοση) και φτάνουν έως τις 10.25 ίντσες (26 cm) για να δημιουργήσουν ένα εντελώς αυτόνομο σύνολο ευρείας οθόνης.

Οι μεταβάσεις ανάμεσα στο ταμπλό οργάνων, την κεντρική κονσόλα και τις επενδύσεις των θυρών είναι ρευστές και διαμορφώνουν την ευχάριστη σχεδίαση “wrap around”. Είναι τόσο μοναδική για αυτή την κατηγορία όσο και η ποικιλία στοιχείων διάκοσμου και ο ατμοσφαιρικός φωτισμός, που ρίχνει ιδανικό φως στο εσωτερικό. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη λειτουργικότητα και την χρηστικότητα, αφού η A-Class προσφέρει καλύτερη περιμετρική ορατότητα, αυξημένους χώρους στο ύψος των ώμων, των χεριών και του κεφαλιού και ο χώρος αποσκευών είναι σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο.

Πλήρης γκάμα κινητήρων
H Mercedes-Benz A-Class προσφέρεται με πολλές επιλογές κινητήριων συνόλων, βενζίνης και πετρελαίου, με επιλογή μηχανικού ή αυτόματου κιβωτίου. Η βάση της γκάμας είναι η A 160 με τον κινητήρα βενζίνης 1332cc που προσφέρει 109 άλογα, με τιμή απόκτησης που ξεκινά από τα 22.125 ευρώ. Στον ίδιο κυβισμό έχουμε εκδόσεις με 136 και 163 άλογα, με κορυφαία επιλογή τη Mercedes-AMG A 45s 4MATIC των 420 αλόγων!

Στο μέτωπο των diesel η πρώτη επιλογή είναι η A 160 d με τον 1500άρη κινητήρα απόδοσης 95 ίππων, με το επόμενο σκαλοπάτι, της A 180 d, να προσφέρει 116 άλογα. Όλα αυτά με τη Mercedes-Benz να έχει εξασφαλίσει διαθεσιμότητα για τις προαναφερθείσες επιλογές.