Live Κίνηση
Περισσότερα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το Mitsubishi e-Evolution Concept αποτελεί ματιά στο μέλλον

Ελλάδα 11:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Mitsubishi e-Evolution Concept αποτελεί ματιά στο μέλλον

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το Mitsubishi e-Evolution Concept αποτελεί ματιά στο μέλλον

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μία από τις αποκαλύψεις που προκάλεσαν έκθεση στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου της Γενεύης, ήταν αυτή του Mitsubishi e-Evolution Concept, του πρωτότυπου που αποτυπώνει τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ανανεωμένης ιαπωνικής μάρκας.

Advertisement
Advertisement

Ενός εντυπωσιακού μοντέλου που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των SUV & EV, και την άριστη ενσωμάτωση νέων συστημάτων για μία εμπειρία συνδεδεμένης μετακίνησης.

Το πλήρως ηλεκτρικό SUV υψηλών επιδόσεων ενσαρκώνει τη νέα στρατηγική μάρκας της MMC, υπό το νέο παγκόσμιο μότο «Drive your Ambition» («Οδήγησε τη Φιλοδοξία σου»), μία στρατηγική που αντανακλά μία περιπετειώδη και προοδευτική τοποθέτηση για εμπνευσμένη σχεδίαση και προϊόντα βασισμένα σε επαναστατικά SUV, με κύριο χαρακτηριστικό την άριστη ενσωμάτωση της ηλεκτροκίνησης στα υπόλοιπα συστήματα.

Η σχεδίαση
Εμπνευσμένη από τη φιλοσοφία «Robust & Ingenious» («Στιβαρό & Μεγαλοφυές»), η MMC έχει δημιουργήσει μία ιδιαίτερη και ελκυστική σχεδίαση που αποτυπώνει τη στιβαρότητα, την αυθεντικότητα και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά που κάνουν τα οχήματά της να ξεχωρίζουν. Παράλληλα, έχει μακροχρόνια και ισχυρή κληρονομιά. Με το που σκέφτεται κανείς το όνομα  «Mitsubishi Motors», αμέσως έρχονται στο μυαλό οι δοκιμασμένες επιδόσεις off-road, και ο ανώτερος έλεγχος 4WD. Τώρα, η τεχνολογία του ανώτερου ελέγχου τετρακίνησης 4WD προάγεται από το Mitsubishi e-Evolution Concept. Η σχεδίασή του εκφράζει την ετοιμότητά του να ‘κρατηθεί’ στο  έδαφος και με τους τέσσερις τροχούς και την ευελιξία ενός cross-country υψηλών επιδόσεων.

Advertisement
Advertisement

mitsubishi-e-evolution-concept-d640

Το εξωτερικό
Η φυσιογνωμία του e-Evolution Concept είναι μία φρέσκια εκδοχή της αρχέτυπης σχεδίασης DYNAMIC SHIELD της MMC. Η μαύρη μάσκα ‘προστατεύεται’ από κρύσταλλο, κάτι που υποδηλώνει διακριτικά ότι πρόκειται για ένα ηλεκτρικό όχημα υψηλών επιδόσεων. Προστατευμένα κάτω από το κρύσταλλο και τονισμένα από μπλε γραμμές βρίσκονται κάμερες και αισθητήρες. Η αεροδυναμική βελτιώθηκε με μεγάλους αεραγωγούς κάτω από τους προβολείς. Αυτοί βοηθούν επίσης να ψύχονται αποτελεσματικά ο ηλεκτρικές δαγκάνες των φρένων. Σε προφίλ άποψη, η σχεδίαση δίνει έμφαση στην SUV προσωπικότητα χρησιμοποιώντας έντονους ‘ώμους’ και χαμηλότερο αμάξωμα με χαρακτηριστική καμπύλη προς τα μέσα μαζί με μία ζωηρή, ανάγλυφη, οριζόντια χαρακτηριστική γραμμή και μεγάλη απόσταση από το έδαφος. Οι κοντοί πρόβολοι προδίδουν σβελτάδα και ευελιξία.

mitsubishi-e-evolution-concept-e640

Advertisement

Οι μυώδεις γωνίες εκφράζουν την ισχυρή ροπή που οι τέσσερις τροχοί είναι έτοιμοι να περάσουν στο οδόστρωμα. Η μεγάλη κλίση του εμπρός παρμπρίζ, και οι κοντοί πρόβολοι δημιουργούν μία μοναδική σιλουέτα, που είναι εφικτή μόνο σε μοντέλο EV. Το μεγάλο, εξαγωγικό σχήμα πίσω, είναι εμπνευσμένο από το κάλυμμα της ρεζέρβας του θρυλικού Pajero – σημείο αναφοράς της off-road οδήγησης, και ένα από τα πιο εμβληματικά κεφάλαια την ιστορία της Mitsubishi. Η σχεδίαση της κολόνας C θυμίζει ουραίο πτερύγιο αεροσκάφους. Η εισαγωγή αέρα και ο διαχύτης που εκτείνονται από την κολόνα C μέχρι τον πίσω προφυλακτήρα ενισχύουν την αεροδυναμική.

mitsubishi-e-evolution-concept-c640

Advertisement

Το εσωτερικό
Η απουσία ενός μεγάλου κινητήρα εσωτερικής καύσης κάτω από το καπό έδωσε το περιθώριο στους σχεδιαστές να δημιουργήσουν ένα ριζικά νέο cockpit. Ο πίνακας οργάνων μοιάζει να αιωρείται μπροστά από τον οδηγό. Σαν μοντέλο της Mitsubishi, και ο πίνακας οργάνων υιοθετεί τη χαρακτηριστική οριζόντια σχεδίαση της μάρκας, με έμφαση στις πληροφορίες πάνω από τον άξονα και στις λειτουργίες κάτω. Λειτουργώντας σαν ορίζοντας ηλεκτρονικού σκόπευτρου, ο οριζόντιος πίνακας οργάνων διευκολύνει το οδηγό να παρακολουθεί την κατάσταση του οχήματος ενώ οδηγεί – η μορφή ακολουθεί τη λειτουργία μέχρι το δρόμο. Μία μεγάλη, επίπεδη οθόνη εκτείνεται σε όλο το πλάτος του ταμπλό, προβάλλοντας τις εξωτερικές συνθήκες, οδηγίες πλοήγησης και πληροφορίες καθοδήγησης. Η μεγάλη οθόνη πλαισιώνεται από δύο μικρότερες, με εικόνες από τις εμπρός και πίσω κάμερες. Σε στενούς χώρους, ο οδηγός θα εκτιμήσει μία κάμερα στραμμένη πάνω από τους εμπρός τροχούς, για να εκτελεί ελιγμούς πρωτοφανούς ακρίβειας. Οι εκτεταμένες κρυστάλλινες επιφάνειες παρέχουν ορατότητα σχεδόν 360 μοιρών χωρίς εμπόδια, με αίσθηση που θυμίζει περισσότερο μαχητικό αεροσκάφος παρά αυτοκίνητο.

mitsubishi-e-evolution-concept-f640

Η τεχνολογία
Σύστημα EV: Το Mitsubishi e-Evolution Concept χρησιμοποιεί υψηλόρροπους, ισχυρούς ηλεκτροκινητήρες, που συνεργάζονται με ένα σύστημα μπαταρίας υψηλής χωρητικότητας για ομαλή και δυναμική απόκριση  που κάνει τα EV να ξεχωρίζουν από τα μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης (ICE). Η μπαταρία βρίσκεται κάτω από το πάτωμα, στη μέση του οχήματος, προσφέροντας ένα χαμηλό κέντρο βάρους, για βέλτιστη οδηγική ευστάθεια.

Advertisement

mitsubishi-e-evolution-concept-g640

Σύστημα 4WD: Για εξαιρετικές επιδόσεις, το σύστημα Triple Motor 4WD χρησιμοποιεί ένα μοτέρ που κινεί τους εμπρός τροχούς και ένα νέο σύστημα Dual Motor Active Yaw Control (AYC) που συνδέει τους πίσω ηλεκτροκινητήρες μέσω μιας ηλεκτρονικά ελεγχόμενης μονάδας κατανομής ροπής (AYC). Όλα αυτά είναι ενσωματωμένα στο μοναδικό σύστημα δυναμικού ελέγχου οχήματος της MMC Super All-Wheel Control (S-AWC). Η συμπεριφορά στις στροφές και η πρόσφυση βελτιώνονται. Τα φρένα του e-Evolution Concept ελέγχουν άμεσα και με ακρίβεια τις κινητήριες δυνάμεις με ηλεκτρικές δαγκάνες που αντικαθιστούν τις συμβατικές υδραυλικές. Τα πλεονεκτήματα του συστήματος είναι κάτι που ο οδηγός μπορεί να νιώσει και να εκτιμήσει άμεσα, ακόμα και σε χαμηλές ταχύτητες όπου τα φορτία G (G-forces) είναι χαμηλά. Ανεξάρτητα αν το όχημα κινείται σε διαδρομές πόλης, σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας ή σε ορεινό οδικό δίκτυο με στροφές, το πλήρως ηλεκτρικό όχημα συμπεριφέρεται με ακρίβεια και ευελιξία, σύμφωνα με τις προθέσεις του οδηγού.

mitsubishi-e-evolution-concept-b640

AI system: Εγκέφαλος του Mitsubishi e-Evolution Concept είναι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης – Artificial Intelligence (AI) που βελτιώνει τις ικανότητες του οδηγού. Μία σειρά αισθητήρων επιτρέπει στο σύστημα AI να διαβάζει άμεσα τις αλλαγές στις οδικές και κυκλοφοριακές συνθήκες καθώς και τις προθέσεις του οδηγού. Συντονίζοντας άριστα τις προθέσεις του οδηγού με τις επιδόσεις του οχήματος, το σύστημα υποστηρίζει οδηγούς όλων των ικανοτήτων. Με τον ευκολότερο και ασφαλέστερο έλεγχο του οχήματος, η οδηγική εμπειρία προάγεται σε νέα επίπεδα. Με μία ειδική λειτουργία καθοδήγησης (coaching), το σύστημα AI μπορεί να μεταφέρει γνώσεις στον οδηγό και να αυξήσει διακριτικά τις οδηγικές του ικανότητες. Αφού ‘κατασκευάσει’ μία εικόνα με το επίπεδο ικανοτήτων του οδηγού, το σύστημα φτιάχνει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που παρέχει συμβουλές μέσω φωνητικού διαλόγου και μιας μεγάλης οθόνης στο ταμπλό. Σαν αποτέλεσμα, οδηγοί όλων των ικανοτήτων γρήγορα έχουν στα χέρια τους ένα όχημα που συμπεριφέρεται όπως οι ίδιοι επιθυμούν και σύντομα απολαμβάνουν ακόμα περισσότερο την οδηγική εμπειρία.

mitsubishi-e-evolution-concept-h640