Live Κίνηση
Περισσότερα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η νέα BMW X1 xDrive25e στην Ελλάδα (+τιμές)

Ελλάδα 1:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η νέα BMW X1 xDrive25e στην Ελλάδα (+τιμές)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η νέα BMW X1 xDrive25e στην Ελλάδα (+τιμές)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μία BMW SUV με 1.500άρη κινητήρα, τετρακίνηση, υβριδική τεχνολογία, μέση κατανάλωση καυσίμου από 2 λιτ / 100 χλμ και εκπομπές CO2 από 43 γρ / χλμ. και χαμηλή φορολογία.

Advertisement
Advertisement

 

Αν πριν από μερικά χρόνια σας μιλούσαν για ένα Sports Utility Vehicle με κατανάλωση 2 μόλις λίτρα στα 100 χλμ και τετρακίνηση  θα πιστεύατε πως πρόκειται για κάποιο project car και όχι για κάποιο μοντέλο παραγωγής. Η νέα BMW X1 xDrive25e, «εκμεταλλεύεται» την αλληλεπίδραση μεταξύ κινητήρα εσωτερικής καύσης και ηλεκτροκινητήρα και έτσι τα έχετε σχεδόν όλα μέχρι και μετακίνηση μηδενικών ρύπων με αυτονομία 52 χλμ. Για αυτήν φροντίζει ένας  ηλεκτροκινητήρας και μία μπαταρία ιόντων λιθίου τελευταίας γενιάς.

Advertisement
Advertisement

Εν αρχή είναι η Υβριδική τεχνολογία

Το plug-in υβριδικό σύστημα της νέας BMW X1 xDrive 25e αποτελείται από έναν 3-κύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.500 κ.εκ. TwinPower Turbo και έναν ηλεκτροκινητήρα ειδικά σχεδιασμένο γι’ αυτό το μοντέλο. Η λειτουργία του συστήματος βασίζεται στην αρθρωτή δομή της τεχνολογίας eDrive του BMW Group. Ο βενζινοκινητήρας αποδίδει μέγιστη ισχύ 125 ίππων και μέγιστη ροπή 220 Nm. Η κινητήρια ισχύς μεταφέρεται μέσω του 6-τάχυτου κιβωτίου Steptronic (όχι το 7άρι διπλού συμπλέκτη) στους εμπρός τροχούς. Ο ηλεκτροκινητήρας παράγει 70 kW/ (ή 95 ίππους) που μεταφέρεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός μονοτάχυτου κιβωτίου.

Advertisement

Έτσι δημιουργείται ένα σύστημα AWD (τετρακίνησης) προσαρμοσμένο για υβριδικό μοντέλο. Η άμεση απόκριση του ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει όλη τη ροπή του από την αρχή, επιτρέπει στον οδηγό να αντιδρά άμεσα στις αλλαγές των οδηγικών συνθηκών. Επιπλέον, η θέση του ηλεκτροκινητήρα πάνω από τον πίσω άξονα συμβάλλει στη βέλτιστη κατανομή φορτίου ανά άξονα στη νέα υβριδική BMW X1 . Σε συνδυασμό με την ελεγχόμενη αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο κινητήριων μονάδων, παρέχει μέγιστη ευστάθεια στο δρόμο, οδηγική άνεση και δυναμική απόκριση.

Ο κινητήρας καύσης μαζί με τον ηλεκτροκινητήρα αποδίδουν συνολική ισχύ 220 ίππων. Η μέγιστη συνολική ροπή και των δύο κινητήριων μονάδων είναι 385 Nm. Οι τιμές αυτές δίνουν στην X1 xDrive25e επιτάχυνση από 0 στα 100 χλμ σε 7,0 δευτερόλεπτα. Επιπλέον, η ηλεκτρική ώθηση από το σύστημα κίνησης δίνει και μία σπορ αίσθηση στις σε επαρχιακούς δρόμους, για παράδειγμα. Η τελική ταχύτητα του plug-in υβριδικού μοντέλου είναι 192 χλμ.

Advertisement

Και ηλεκτροκίνηση

Με την τελευταία τεχνολογία κυψελών μπαταριών, η plug-in BMW X1, έχει στη διάθεσή της άφθονα αποθέματα ενέργειας για τις καθημερινές μετακινήσεις μόνο με χρήση του ηλεκτροκινητήρα. Η τελευταία γενιά μπαταρίας ιόντων λιθίου παρέχει ηλεκτρική αυτονομία έως 52 χλμ (WLTP). Η μπαταρία υψηλής τάσης μπορεί να φορτίζεται σε συμβατικές οικιακές πρίζες, χρησιμοποιώντας το στάνταρ καλώδιο  φόρτισης. Η μπαταρία μπορεί να φορτίζεται πλήρως σε περίπου πέντε ώρες με αυτό τον τρόπο. Χρησιμοποιώντας έναν επιτοίχιο φορτιστή BMW i Wallbox, η σχετική λειτουργία φόρτισης διαρκεί λιγότερο από 3,6 ώρες. Η υποδοχή φόρτισης βρίσκεται κάτω από ένα ανεξάρτητο κάλυμμα στο εμπρός αριστερό πλαϊνό πάνελ του αυτοκινήτου.

Advertisement

Ο οδηγός μπορεί μέσω του διακόπτη eDrive στην κεντρικό κονσόλα μπορεί να «παρεμβαίνει» στο πρόγραμμα λειτουργίας του συστήματος κίνησης. Στη στάνταρ ρύθμιση «AUTO eDRIVE», το σύστημα κίνησης διασφαλίζει συνεργασία μεταξύ των δύο κινητήρων σε όλες τις οδηγικές συνθήκες. Δεδομένα πλοήγησης χρησιμοποιούνται επίσης για τη διαχείριση του plug-in υβριδικού συστήματος, με σκοπό την αύξηση τόσο της απόδοσης όσο και της οδηγικής απόλαυσης. Όταν ενεργοποιείται η καθοδήγηση πλοήγησης, το προληπτικό σύστημα διαχείρισης ενέργειας μπορεί να λάβει υπόψιν το προφίλ της διαδρομής για καλύτερο έλεγχο του συστήματος κίνησης. Το «MAX eDrive mode» μπορεί να ενεργοποιηθεί για μέγιστη χρήση της ηλεκτροκίνησης. Στο πρόγραμμα αυτό, η X1 xDrive25e αναπτύσσει τελική ταχύτητα 135χλμ. Επίσης, υπάρχει και το «Save Battery mode», που προορίζεται είτε για τη διατήρηση της φόρτισης της μπαταρίας, κατά τη διάρκεια της οδήγησης ή για την αύξησή της μέσω της ανάκτησης ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο, η ενέργεια της μπαταρίας μπορεί να αποθηκεύεται για μετέπειτα χρήση, όπως για οδήγηση στην πόλη μόνο με ηλεκτροκίνηση.

Στη X1 xDrive25e, ο οδηγός μπορεί, μέσω του διακόπτη επιλογής προγραμμάτων ενεργοποιεί τα modes «COMFORT, SPORT και ECO PRO» ώστε να επηρεάζει τις ρυθμίσεις των συστημάτων κίνησης και ανάρτησης ή να θέτει σε λειτουργία τα ηλεκτρικά συστήματα άνεσης.

Η θέση της μπαταρίας περιορίζει τις δυνατότητες του χώρου αποσκευών (είναι στα 450 λίτρα μειωμένος κατά 50 λίτρα) ο οποίος και με την αναδίπλωση των στάνταρ διαιρούμενων 40: 20: 40 πλατών των πίσω καθισμάτων, μπορεί να φτάσει και 1.470 λίτρα). Ένα SUV πρέπει να μπορεί να ρυμουλκεί και η BMW X1 xDrive25e έχει μέγιστο φορτίο τρέιλερ στα 750 κιλά.

Εκδόσεις στην Ελλάδα

Στο στάνταρ εξοπλισμός του compact SAV με plug-in υβριδική κίνηση περιλαμβάνονται ζάντες αλουμινίου 17” και διζωνικό αυτόματο σύστημα κλιματισμού. Η θερμοκρασία εσωτερικού μπορεί να ρυθμίζεται από απόσταση μέσω του BMW Connected και με τη χρήση ενός smartphone.

Πέραν της βασικής έκδοσης, η νέα BMW X1 xDrive25e διατίθεται ως Sport Line, xLine και M Sport. Επιπλέον των αντίστοιχων πακέτων εξοπλισμού, σχεδόν όλες οι προαιρετικές επιλογές των συμβατών BMW X1 είναι διαθέσιμες και για το plug-in υβριδικό μοντέλο. Η Ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε και μία νέα έκδοση την «Business Advanced» με πολύ πλούσιο εξοπλισμό και όφελος περίπου 4.000 ευρώ (μηδενικό εταιρικό φόρο).

Οι τιμές της BMW X1 25e ξεκινούν από τα 46.300 ευρώ, ενώ αυτή της Business Advanced είναι 55.610 ευρώ.

Η BMW X 1 xDrive 25 e Business Advanced περιλαμβάνει (εκτός του βασικού εξοπλισμού) :

  • Πακέτο xLine
    (Ειδικά εξωτερικά και εσωτερικά χαρακτηριστικά, ζάντες ελαφρού κράματος 18’’, ηλεκτρική πόρτα χώρου αποσκευών, προβολείς LED, πίσω φώτα LED, προβολείς ομίχλης LED.
  • Δερμάτινα, ηλεκτρικά, σπορ καθίσματα.
  • Πακέτο Ιnnovation
    (Navigation Plus με έγχρωμη οθόνη αφής 10,2’’ και πολύ-χειριστήριο iDrive, Ηead-up display, Driving Assistant, σύστημα συναγερμού, αντιθαμβωτικό εσωτερικό καθρέπτη).
  • Κάμερα οπισθοπορείας.
  • Ηχοσύστημα Hi-Fi.
  • Πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο (RTTI).
  • Apple CarPlay.
  • Πακέτο εξωτερικών καθρεπτών, με ηλεκτρικά αναδιπλούμενους εξωτερικούς καθρέπτες.
  • Μεταλλικό χρώμα (11 επιλογές).

Επιπλέον η BMW δίνει 24μηνη δωρεάν πρόσβαση στους σταθμούς «Φορτίζω». Περισσότερα όταν δούμε από κοντά (η παρουσίασή της ήταν διαδικτυακή) την  BMW X1 xDrive25e