Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η BMW ταξιδεύει στο μέλλον με το Vision iNEXT +(vid)

Ελλάδα 19:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η BMW ταξιδεύει στο μέλλον με το Vision iNEXT +(vid)

ΝΕΑ

Η BMW ταξιδεύει στο μέλλον με το Vision iNEXT +(vid)

ΝΕΑ

Μετά από μήνες προσμονής, διαρροών και επίσημων teasers από την πλευρά της BMW, ήρθε επιτέλους η ώρα να αποκαλύψει με κάθε επισημότητα την κατεύθυνση που θα πάρει, με το Vision iNEXT.

Advertisement
Advertisement

Παρότι το crossover της βαυαρικής μάρκας είναι ακόμα σε πρωτότυπη μορφή, δίνει σαφή ένδειξη για το τι θα φέρει το μέλλον. Άλλωστε ήταν μόλις τον περασμένο Μάιο, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της BMW AG όταν ο Harald Krüger, Πρόεδρος Δ.Σ. του BMW Group, έλεγε πως «…το iNEXT project θα αποτελέσει το θεμέλιο λίθο για το μέλλον της μάρκας».

Το iNEXT επιχειρεί να απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο των καθημερινών δραστηριοτήτων του BMW Group: «Πώς θα μετακινούμαστε στο μέλλον;» Το Βασίζεται αποκλειστικά στην ιδέα που γεννήθηκε για πρώτη φορά το 2007 με το “project i” και έλαβε σάρκα και οστά με το BMW i3 το 2013. Το BMW Group έχει ήδη πετύχει πολλά σε αυτό τον τομέα, καθώς διαθέτει πια εμπειρία άνω των δέκα χρόνων στο χώρο της ηλεκτροκίνησης σε παραγωγή μικρής και μεγάλης κλίμακας, με την τεχνολογία των μοντέλων BMW i να εφαρμόζεται στο σταδιακό εξηλεκτρισμό μοντέλων BMW και MINI. Το επόμενο βήμα τώρα είναι η πλήρης ενσωμάτωση των στρατηγικών καινοτομιών Autonomy + Connectivity + Electric + Services (Αυτονομία + Συνδεσιμότητα + Ηλεκτροκίνηση + Υπηρεσίες).

Εξαιρετικά αυτοματοποιημένο, χωρίς ρύπους και πλήρως συνδεδεμένο, το πρωτότυπο αυτό συγκεντρώνει τις στρατηγικές καινοτομίες σε ένα Vision Vehicle για πρώτη φορά και απαντά στο ερώτημα: «Τι μορφή θα έχει ένα αυτοκίνητο όταν δεν θα χρειάζεται πλέον να οδηγείται από κάποιον, αλλά θα υπάρχει αυτή τη δυνατότητα εάν αυτός το επιθυμεί;» Στο επίκεντρο τέτοιων διαβουλεύσεων βρίσκονται – περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι με όλα τα συναισθήματα και τις επιθυμίες τους.

Advertisement
Advertisement

bmw-vision-inext-g640

Η έκδοση παραγωγής του BMW iNEXT θα γίνει η νέα τεχνολογική ναυαρχίδα της γερμανικής μάρκας. Η παραγωγή στο Dingolfing προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2021. Θα φέρει τις στρατηγικές καινοτομίες του BMW Group (“D+ACES”) στο δρόμο για πρώτη φορά σε ένα ‘πακέτο’.

«Ο τομέας της προσωπικής μετακίνησης αναμένεται να βιώσει μία σημαντική αλλαγή», εξηγεί ο Klaus Fröhlich, Μέλος Δ.Σ. της BMW AG, υπεύθυνος Εξέλιξης. «Οι δυνατότητες που ανοίγονται από την αυτόνομη οδήγηση και την συνεχώς επεκτεινόμενη συνδεσιμότητα προσφέρουν νέες εμπειρίες και οργάνωσης του ταξιδιού. Με γνώμονα αυτό, έχουμε σχεδιάσει το πλήρως ηλεκτρικό BMW Vision iNEXT σαν ένα κινητό περιβάλλον που βελτιώνει την ποιότητα ζωής, ένα νέο ‘Αγαπημένο Χώρο’, όπου θα μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας και να χαλαρώνουμε. Πραγματικά όλες οι προσπάθειες της BMW θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται στον άνθρωπο – και τις ανάγκες και επιθυμίες του ως προς τη μετακίνηση – στο μέλλον».

Advertisement

bmw-vision-inext-f640

Ο Adrian van Hooydonk, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Σχεδιασμού της BMW, συνοψίζει τη δημιουργική προσέγγιση: «Η BMW i δημιουργήθηκε για να παράγει δημιουργικές, πρωτοποριακές ιδέες που μεταμορφώνουν τις απόψεις μας για τη μετακίνηση. Το BMW Vision iNEXT σηματοδοτεί το επόμενο μεγάλο βήμα σ’ αυτό το ταξίδι της μεταμόρφωσης, δείχνοντας πώς τα πιο έξυπνα οχήματα μπορούν να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη και πιο όμορφη».

Advertisement

bmw-vision-inext-b640

Έχοντας τις διαστάσεις και τις αναλογίες ενός σύγχρονου SAV της BMW, το BMW Vision iNEXT δηλώνει με την πρώτη ματιά τον πρωτοποριακό χαρακτήρα του μέσα από καθαρές, ανάγλυφες γραμμές και επιφάνειες. Συναρπαστικές αποχρώσεις και προηγμένες λεπτομέρειες ενισχύουν αυτή την εντύπωση. Η εξωτερική απόχρωση Liquid Greyrose Copper σταδιακά αλλάζει από ένα ζεστό τόνο του χαλκού σε σκούρο τριανταφυλλί και χαρίζει στο όχημα μία δυναμική αίσθηση ακόμα και όταν είναι σταματημένο. Η μεγάλη διπλή μάσκα ‘νεφρών’, το κλασικό γραφικό των πλαϊνών παραθύρων, και τα μπλε ένθετα μπροστά, στο πλάι και πίσω αποτυπώνουν το στυλ BMW i που παρουσιάστηκε στο BMW i Vision Dynamics το 2017. Ξεκλειδώνοντας το όχημα, τα μπλε ένθετα φωτίζονται τονίζοντας τις εντυπωσιακές γραμμές. Κρυστάλλινες επιφάνειες όπως τα μεγάλα παράθυρα και τα φώτα ενσωματώνονται ομαλά στη σχεδίαση σαν περίτεχνα διακοσμητικά στοιχεία. Στο κέντρο του εμπρός τμήματος βρίσκεται μία μεγάλη, κατακόρυφη μάσκα. Όπως σε όλα τα ηλεκτρικά οχήματα, η μάσκα είναι κλειστή. Καθώς δεν υπάρχει κινητήρας καύσης για να απαιτεί ψύξη, το στοιχείο της μάσκας μεταμορφώνεται τώρα σε ‘επιφάνεια νοημοσύνης’ που φιλοξενεί διάφορους αισθητήρες. Ένα σχέδιο μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης αναδεικνύει την τεχνολογία που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια. Εξαιρετικά λεπτοί προβολείς αποτελούν τμήμα μιας σύγχρονης εκδοχής του εμπρός τμήματος με τα ‘τέσσερα μάτια’ της BMW. Το παρμπρίζ εκτείνεται ομαλά σε μία μεγάλη πανοραμική οροφή, ελαφρύνοντας οπτικά στο πάνω τμήμα του αυτοκινήτου, αφήνοντας σε κοινή θέα το καινοτόμο εσωτερικό.

bmw-vision-inext-c640

Advertisement

Σε προφίλ όψη, το BMW Vision iNEXT ενσαρκώνει το δυναμικό, στιβαρό στήσιμο ενός σύγχρονου BMW SAV. Οι λειτουργικές αναλογίες δύο όγκων και η μακριά γραμμή οροφής είναι ενδεικτικά στοιχεία ενός ευρύχωρου εσωτερικού. Το μακρύ μεταξόνιο και οι κοντοί πρόβολοι, από την άλλη, χαρίζουν στη σιλουέτα ένα δυναμικό χαρακτήρα. Ανάγλυφες επιφάνειες καμπυλώνονται γύρω από τα ‘πλευρά’ σαν άριστα γραμμωμένοι μύες. Ακριβείς γραμμές επιτείνουν αυτή την αλληλεπίδραση και τονίζουν τους θόλους των τροχών. Οι μεγάλοι τροχοί (24-ιντσών) είναι αεροδυναμικά σχεδιασμένοι με τρισδιάστατες, ανάγλυφες επιφάνειες που χαρίζουν πρόσθετο στυλ και λειτουργικότητα. Κάμερες αναλαμβάνουν ρόλο εξωτερικών καθρεπτών, ενώ φωτιζόμενα γραφικά με αισθητήρες αφής αντικαθιστούν τις συμβατικές λαβές θυρών, υπογραμμίζοντας τη μοντέρνα, απέριττη εμφάνιση. Υπάρχουν δύο μεγάλες, αντίθετα ανοιγόμενες πόρτες χωρίς κολόνα B ανάμεσά τους. Όταν ανοίγουν προσφέρουν άπλετη ορατότητα σε ένα ευρύχωρο εσωτερικό, ενώ το πλαίσιο αποκαλύπτει επιφάνειες από ανθρακονήματα. Μαύρα προστατευτικά προσδίδουν ένα στυλ SAV στα μαρσπιέ και ενσωματώνουν μία μπλε ένθετη λωρίδα ως ενδεικτικό του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης.

bmw-vision-inext-d640

Πίσω, η οριζόντια διάταξη γραμμών και επιφανειών δημιουργεί ένα φαρδύ και δυναμικό στήσιμο. Τα λεπτά και χαρακτηριστικά πίσω φώτα εκτείνονται μέχρι το πίσω τμήμα του αυτοκινήτου και αναδεικνύουν την εμφάνισή του. Ο αέρας ρέει κατά μήκος της οροφής η οποία συνεργάζεται με ένα φωτιζόμενο διαχύτη που βελτιώνει την αεροδυναμική του αυτοκινήτου.

bmw-vision-inext-i640

Ας περάσουμε όμως και στο εσωτερικό. Οι οδηγοί του BMW Vision iNEXT μπορούν να επιλέξουν είτε να έχουν οι ίδιοι τον έλεγχο (σε “Boost” mode) ή να τον μεταθέσουν στο αυτοκίνητο (“Ease” mode). Το “Boost” mode χρησιμοποιεί το σύστημα ηλεκτροκίνησης για μία πολύ δυναμική και σχεδόν αθόρυβη οδηγική εμπειρία με μηδενικούς ρύπους. Στο “Ease” mode, το όχημα προσφέρει σε οδηγούς και επιβάτες ένα χώρο κατάλληλο για ποικίλες δραστηριότητες. Το BMW Vision iNEXT μπορεί να είναι ένα χώρος για χαλάρωση, επικοινωνία, ψυχαγωγία ή αυτοσυγκέντρωση, ανάλογα με τις επιθυμίες. Οι δυνατότητες είναι τόσο πολύπλευρες, όσο και οι ανάγκες των επιβατών. Κατά συνέπεια, η καμπίνα μοιάζει περισσότερο με ένα άνετο και μοντέρνα  επιπλωμένο ‘χώρο διαβίωσης’ σε τροχούς – ένας νέος ‘Αγαπημένος Χώρος’.

bmw-vision-inext-e640

Η μεγάλη πανοραμική οροφή λούζει με φως το εσωτερικό, δημιουργώντας μία ευχάριστη,  φιλόξενη ατμόσφαιρα. Δύο ατομικά καθίσματα μπροστά και ένας μονοκόμματος πάγκος πίσω φιλοξενούν με άνεση τέσσερα άτομα. Μερικές καθαρές γραμμές διαμορφώνουν το στυλ της καμπίνας – μία γεωμετρία που αναδεικνύει χρώματα και υλικά. Ο συνδυασμός υφάσματος και ξύλου δημιουργεί μία αισθητική υψηλής ποιότητας με κάποια στοιχεία της καμπίνας να μοιάζουν με έπιπλα. Οι nude (γυμνές) αποχρώσεις Purus Rosé, Brown και Beige χρησιμοποιούνται κυρίως για τη χρωματική φιλοσοφία του cockpit, με πινελιές στην ιριδίζουσα μεταλλική βαφή Mystic Bronze. Στο πίσω  τμήμα κυριαρχεί η υφασμάτινη ταπετσαρία Enlighted Cloudburst όπου κυριαρχεί το πετρόλ, με περίπλοκη ύφανση ζακάρ (Jacquard), που διατρέχει ασύμμετρα την έδρα του καθίσματος και εκτείνεται στα πλαϊνά πάνελ και το ράφι. Το αποτέλεσμα είναι ένας οπτικός διαχωρισμός μεταξύ cockpit και πίσω τμήματος που δίνει την εντύπωση ενός διαμερίσματος με διαφορετική επίπλωση.

bmw-vision-inext-k640

Στο εσωτερικό του πλούσιων διαστάσεων cockpit, η περιοχή του οδηγού προσδιορίζεται από δύο ορατές ψηφιακές ενδείξεις και το τιμόνι. Το επίπεδο ταμπλό με μπεζ, υφασμάτινη επένδυση συνδυάζεται με στοιχεία ξύλου και ένα ξύλινο πάτωμα με διαφανές βερνίκι για τη δημιουργία ενός ευχάριστου, σπιτικού περιβάλλοντος. Στο “Boost” mode, το τιμόνι και οι ενδείξεις τοποθετούνται καθαρά προς το μέρος του οδηγού. Όταν ενεργοποιείται το “Ease” mode, το άμεσο περιβάλλον του οδηγού αλλάζει: το τιμόνι μαζεύεται ελαφρώς, δημιουργώντας μία αίσθηση ανοιχτού χώρου. Τα πάνελ με τις ενδείξεις αλλάζουν από περιεχόμενο σχετικό με τον οδηγό σε “Exploration Mode”, που προσφέρει σε οδηγό και επιβάτες προτάσεις για μέρη και εκδηλώσεις στη γύρω περιοχή που ενδεχομένως να τους ενδιαφέρουν. Επιπλέον, τα εμπρός προσκέφαλα πέφτουν προς τα πίσω, ώστε οι εμπρός επιβάτες να επικοινωνούν καλύτερα με τους πίσω.

bmw-vision-inext-l640

Η κεντρική κονσόλα ανάμεσα στα εμπρός καθίσματα έχει όλα τα στοιχεία ενός επίπλου υψηλής ποιότητας, χάρη στη σχεδίαση και τα υλικά της. Ένα ματ, πορώδες, ξύλινο φινίρισμα θυμίζει αιωρούμενο τραπεζάκι του καφέ που συνεχίζεται μέχρι πίσω. Κάτω από το ξύλινο πάνελ, βρίσκεται ένα κέλυφος από αποκλειστικό, φωτιζόμενο κρύσταλλο που πατά σε μία περίτεχνη, μπρονζέ βάση. Οι έδρες του κρυστάλλου διαθλούν το εισερχόμενο φως, το χωρίζουν σε πολλαπλά χρώματα και φωτίζουν το εσωτερικό με φωτεινές αντανακλάσεις. Με την πρώτη ματιά, το πίσω τμήμα έχει την εμφάνιση ενός σύγχρονου, υψηλών προδιαγραφών χώρου διαβίωσης. Ο ευρύχωρος πάγκος των πίσω καθισμάτων θυμίζει αναπαυτικό καναπέ που αποτελεί πρόκληση για τους επιβάτες. Το χειροποίητο ύφασμα Enlighted Cloudburst Jacquard εκτείνεται σε όλη την περιοχή των καθισμάτων φτάνοντας στα πλαϊνά πάνελ, αλλάζοντας σταδιακά από Πετρόλ (Petrol) σε Λευκό (White) και χαρίζοντας μία μοντέρνα πινελιά.

bmw-vision-inext-j640tall

Εκτός από το τιμόνι και τις ενδείξεις στην περιοχή του οδηγού, δεν υπάρχουν άλλες ορατές οθόνες ή χειριστήρια στο BMW Vision iNEXT. Για να διατηρείται ο απέριττος χαρακτήρας του πίσω τμήματος και οι επιβάτες να βρίσκονται στο επίκεντρο, η ευφυής τεχνολογία ενσωματώνεται χωρίς να είναι ορατή. Μόνον όταν είναι απαραίτητη, η τεχνολογία γίνεται ορατή και λειτουργική. Για παράδειγμα, στο μέλλον, ο έλεγχος κάποιων λειτουργιών θα γίνεται μέσω ξύλινων ή υφασμάτινων επιφανειών. Οι οθόνες δεν θα είναι πλέον απαραίτητες, καθώς μία ευφυής προβολή θα μπορεί να μετατρέπει οποιαδήποτε επιφάνεια σε διαδραστική οθόνη. Το BMW Vision iNEXT παρουσιάζει τρεις διαφορετικές, οραματικές εφαρμογές για την “Shy Tech” με τη μορφή των Intelligent Personal Assistant, Intelligent Materials και Intelligent Beam. Παράλληλα, το μοντέλο αυτό είναι άριστα συνδεδεμένο με το BMW Connected, με ευφυείς συσκευές και το δίκτυο έξυπνου σπιτιού (smart home network), επιτρέποντας στους οδηγούς να κλείνουν τα παράθυρα του σπιτιού τους, για παράδειγμα μέσω φωνητικής εντολής. Οδηγώντας σε “Boost” mood, η Οθόνη Ελέγχου (Control Display) μπορεί να λειτουργεί με συμβατικό τρόπο, μέσω αφής. Στο “Ease” mode, η ξύλινη επιφάνεια της κεντρικής κονσόλας θα προσφέρει αυτή τη λειτουργία ελέγχου. Η θέση των χεριών είναι το ίδιο ξεκούραστη όπως και όταν χρησιμοποιείται το iDrive Controller: το χέρι απλά ακουμπά στην ξύλινη περφορέ επιφάνεια, και όποτε δίδονται εντολές, φωτεινά σημεία που μοιάζουν με ουρά κομήτη ακολουθούν το δάχτυλο. Το ύφασμα Jacquard πίσω έχει ενσωματωμένη λειτουργικότητα ελέγχου. Ενεργοποιείται με ένα άγγιγμα και επιτρέπει τον έλεγχο της μουσικής με τη χρήση χειρονομιών συνοδεία λυχνιών LED που ανάβουν κάτω από το ύφασμα.

Στη χρήση πολυμέσων, όπως συμβαίνει στη λειτουργία του αυτοκινήτου, οι ψηφιακοί και αναλογικοί κόσμοι θα συγχωνεύονται όλο και περισσότερο στο μέλλον. Η παρουσίαση πληροφοριών μέσω προβολής επεκτείνεται ραγδαία, κάτι που μακροπρόθεσμα θα καταργήσει την ανάγκη για οθόνες. Η τεχνολογία Intelligent Beam που παρουσιάζεται στο BMW Vision iNEXT ήδη προχωρά κατά ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς χρησιμεύσει σαν φως ανάγνωσης και διαδραστική οθόνη προβολής. Αυτό επιτρέπει, για παράδειγμα, το κείμενο ενός βιβλίου, για παράδειγμα, να συμπληρώνεται από εικόνες, κινούμενο περιεχόμενο και διαδραστικά γραφικά, ελεγχόμενα μέσω αφής.

Το BMW Vision iNEXT φέρνει τις δυνατότητες της αυτόνομης μετακίνησης στο άμεσο μέλλον και παρουσιάζει λύσεις που φέρνουν φρέσκια ενέργεια και ενσαρκώνουν το στρατηγικό στόχο του BMW Group για το μέλλον της προσωπικής μετακίνησης.

Δείτε το βίντεο εδώ