Live Κίνηση
Περισσότερα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η BMW στην εποχή της υδρογονοκίνησης

Ελλάδα 11:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η BMW στην εποχή της υδρογονοκίνησης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η BMW στην εποχή της υδρογονοκίνησης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η BMW επενδύει απτά στην υδρογονοκίνηση και ετοιμάζεται για ένα μέλλον χωρίς ρύπους, εκμεταλλευόμενη τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τεχνολογία των κυψελών καυσίμου υδρογόνου.

Advertisement
Advertisement

Οι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου είναι μια τεχνολογία την οποία οι άνθρωποι της BMW εξελίσσουν συνεχώς εν όψει του μέλλοντος, που απαιτεί ολοένα και περισσότερο μετακινήσεις μηδενικών ρύπων.

Άλλωστε, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι άνθρωποι της εταιρείας οι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου μπορούν να γίνουν ο 4ος πυλώνας στη γκάμα των κινητήριων συνόλων, εκτός των κινητήρων εσωτερικής καύσης, των υβριδικών και των αμιγώς ηλεκτρικών συνόλων.

Advertisement
Advertisement

Σε συνεργασία με την πρωτοπόρο σε αυτόν τον τομέα Toyota, η γερμανική μάρκα ετοιμάζεται να βγάλει στους δρόμους το 2022 το πρωτότυπο BMW i Hydrogen NEXT, που κινείται με ρεύμα το οποίο παράγεται από κυψέλες καυσίμου υδρογόνου.

Στόχος της εταιρείας, όπως μας τόνισαν οι ειδικοί της BMW κατά την online δημοσιογραφική παρουσίαση στην οποία πήραμε μέρος, είναι το 2025 να μπει στην παραγωγή το πρώτο μοντέλο με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, ενώ το 2030 να διατεθεί μια πλήρη γκάμα μοντέλων του είδους.

Όλα αυτά θα εξαρτηθούν βέβαια από τη ζήτηση του κοινού, το κόστος και τις υποδομές, αφού τα πρατήρια με υδρογόνο είναι ακόμη πολύ λίγα στην Ευρώπη (π.χ. στη Νότια Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι μηδενικά).

Advertisement

Σε ό,τι αφορά στην τεχνολογία που θα δούμε στο BMW i Hydrogen NEXT, το σύστημα κυψελών καυσίμου παράγει ηλεκτρική ενέργεια μέχρι 125 kW, τροφοδοτώντας με ρεύμα έναν ηλεκτροκινητήρα συνολικής ισχύος 374 ίππων.

Advertisement

Το αυτοκίνητο διαθέτει δύο ρεζερβουάρ 700 bar που χωράνε 6 κιλά υδρογόνου, με τη BMW να υπόσχεται μεγάλη αυτονομία ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών. Ο ανεφοδιασμός του υδρογόνου από τους ειδικούς σταθμούς μπορεί να γίνει μέσα σε 3 με 4 λεπτά, όντας αντίστοιχος δηλαδή ενός αυτοκινήτου με βενζίνη ή diesel.

Το πρωτότυπο i Hydrogen NEXT βασίζεται πάνω στην BMW X5. Η BMW θεωρεί ότι η γκάμα «X» των μοντέλων της είναι η ιδανική αρχικά τουλάχιστον, ώστε να αποτελέσει τη βάση για τα υδρογονοκίνητα μοντέλα της.

Advertisement

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η BMW από το 1979 είχε χρησιμοποιήσει το υδρογόνο ως καύσιμο δημιουργώντας την 520h (σε συνδυασμό με κινητήρα βενζίνης), ενώ το 1997 είχε εξελίξει τις πρώτες κυψέλες καυσίμου υδρογόνου.

Από το 2013 και με το ξεκίνημα της συνεργασίας της με την Toyota, η BMW μπήκε πιο δυναμικά στην εξέλιξη τεχνολογιών υδρογονοκίνησης, παρουσιάζοντας τα πρωτότυπα i8 και Σειρά 5 GT FCEV.