Live Κίνηση
Περισσότερα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα ανοικτό BMW i8 με αυτόματο πιλότο!

Ελλάδα 19:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένα ανοικτό BMW i8 με αυτόματο πιλότο!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα ανοικτό BMW i8 με αυτόματο πιλότο!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το i8 Spyder, το οποίο δεν έχει φθάσει ακόμη στη γραμμή παραγωγής, χρησιμοποιεί η BMW στο Λας Βέγκας για να παρουσιάσει σε όλο τον πλανήτη την τεχνολογία του «αύριο». Το i Vision Future Interaction κάνει πρεμιέρα στην έκθεση ηλεκτρονικών CES και ενσωματώνει συστήματα επικοινωνίας και αυτόνομης οδήγησης που θα δούμε στα αυτοκίνητα της επόμενης δεκαετίας.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Σε αυτό το concept car εμφανίζεται η τεχνολογία AirTouch. Αισθητήρες αναγνωρίζουν την κίνηση των χεριών στο πλάι ή σε βάθος και ο έλεγχος της μακρόστενης οθόνης 21 ιντσών στο ταμπλό γίνεται χωρίς αφή και χωρίς κουμπιά. Το εσωτερικό έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει άνετες μετακινήσεις στον οδηγό όταν εκείνος επιλέξει τη λειτουργία αυτόνομης οδήγησης. Όλες οι πληροφορίες όπως το επίπεδο φόρτισης των μπαταριών και ο χάρτης πλοήγησης παρουσιάζονται στην πανοραμική οθόνη. Το i Vision Future Interaction φέρει επίσης Head-Up Display και οθόνη 3D στον πίνακα οργάνων.

Advertisement
Advertisement

Άξιο αναφορά είναι το πώς αντιλαμβάνεται η BMW την αυτόνομη οδήγηση. Όταν τον έλεγχο έχει ο οδηγός, οι πληροφορίες στην μεγάλη οθόνη περιορίζονται ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος απόσπασης της προσοχής του. Μέσω του διακόπτη στα αριστερά του τιμονιού γίνεται η επιλογή του τρόπου κίνησης του οχήματος.

Στην Pure Drive τον απόλυτο έλεγχο διατηρεί ο οδηγός. Τα συστήματα υποβοήθησης παρέχουν μόνο ειδοποίηση και δεν επεμβαίνουν.

Στην Assist το BMW i8 Spyder επικοινωνεί με το περιβάλλον. Η καλύτερη διαδρομή υπολογίζεται σε πραγματικό χρόνο και εμφανίζεται στο σύστημα πλοήγησης. Τα ηλεκτρονικά συστήματα αναλαμβάνουν δράση όταν π.χ. ενέχει κίνδυνος ατυχήματος ή ένα εμπόδιο υπάρχει στο δρόμο.

Advertisement

Στην Auto το αυτοκίνητο τα κάνει όλα μόνο του. Αλλάζει κατεύθυνση, επιταχύνει και επιβραδύνει. Μόλις επιλεγεί αυτή η λειτουργία, η στεφάνη του τιμονιού γίνεται μπλε και απομακρύνεται λίγα εκατοστά από τον οδηγό. Το κάθισμα του οδηγού στρέφεται ελαφρά προς τα αριστερά, επιτρέποντάς του να δει το αγαπημένο του πρόγραμμα στην μεγάλη οθόνη.

Η επιλογή αυτόνομης οδήγησης θα είναι δυνατή τα επόμενα χρόνια σε ορισμένα σημεία του δημόσιου οδικού δικτύου, όπως στους αυτοκινητόδρομους ή σε λωρίδες κοινής χρήσης αυτοκινήτων (Car Pool Lanes) στις ΗΠΑ.

Advertisement