Live Κίνηση
Περισσότερα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Αποστολή στην Γαλλία: Ταξίδι στο κέντρο της Michelin

Ελλάδα 7:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αποστολή στην Γαλλία: Ταξίδι στο κέντρο της Michelin

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Αποστολή στην Γαλλία: Ταξίδι στο κέντρο της Michelin

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Βρισκόμαστε στο Κλερμόν-Φεράν, στην περιοχή της Ωβέρνης, για μια κατατοπιστική περιήγηση στο μουσείο της Michelin, στο τοπικό εργοστάσιο της εταιρίας καθώς και στην πίστα δοκιμών.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (nima244@gmail.com)

Σε υψόμετρο 350 μέτρα βρίσκεται μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της Γαλλίας, τόσο για την ιστορική της σημασία, όσο και για την βιομηχανική της συμβολή στην οικονομία της χώρας καθώς αποτελεί την έδρα της Michelin, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες ελαστικών στον κόσμο. Εκεί βρίσκεται το εργοστάσιο Cataroux που χτίστηκε το 1920 και μετά τον βομβαρδισμό του 1944 ξαναχτίστηκε το 1946. Σήμερα απασχολούνται 3.000 άτομα και αποτελεί τον βασικό πνεύμονα της όμορφης πόλης με 140.000 κατοίκους.

Εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε από κοντά πως κατασκευάζεται ένα ελαστικό, από τις πρώτες ύλες μέχρι και το τελικό στάδιο ελέγχου. Πολλές φορές ξεχνάμε την σημαντικότητα των ελαστικών στο αυτοκίνητο όσον αφορά την ασφάλεια και την άνεση που αυτά διασφαλίζουν. Οι ειδικοί της Michelin μας υπενθυμίζουν την σημαντικότητα τους, ενώ σε ένα εκπαιδευτικό χώρο είδαμε από κοντά την τεχνολογία που κρύβει ένα ελαστικό ανά στάδιο της κατασκευής του.

Advertisement
Advertisement

Στο Cataroux κατασκευάζονται ελαστικά για σπορ και αγωνιστικά μοντέλα και για αυτό η γραμμή παραγωγής είναι ημιαυτόματη με τον ανθρώπινο παράγοντα να επεμβαίνει σχεδόν σε κάθε φάση κατεργασίας. Υπάρχουν τρεις βάρδιες με ετήσιο ρυθμό παραγωγής πάνω από 200.000 λάστιχα τον χρόνο. Το Michelin Adventure απέχει μερικά λεπτά από το εργοστάσιο και είναι το μουσείο της γαλλικής εταιρίας.

Από την πρωινή επίσκεψη μείναμε εντυπωσιασμένοι μιας και ο όλος χώρος μοιάζει σαν χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει σε άλλες εποχές, από εκείνη του Bibendum που οραματίστηκε το 1898 ο Andre Michelin έως και το μεγαλύτερο ελαστικό στον κόσμο που προορίζεται για φορτηγά Caterpillar στα ορυχεία της Χιλής (το τεράστιο που βλέπετε στην σχετική φωτογραφία, εμπρός από το μουσείο). Αύριο το πρόγραμμα μας περιλαμβάνει ξενάγηση στο κέντρο εξέλιξης και δοκιμών, στο Ladoux. Μείνει συντονισμένοι στο NewsAuto.gr καθώς σε μερικές μέρες ακολουθήσει η πλήρης παρουσίασή μας.

Advertisement