Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αυτή είναι η επετειακή Lamborghini

Ελλάδα 13:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυτή είναι η επετειακή Lamborghini

ΝΕΑ

Αυτή είναι η επετειακή Lamborghini

ΝΕΑ

Η ώρα των επίσημων αποκαλυπτηρίων της νέας Lambroghini έφτασε! Η ιταλική μάρκα αποκάλυψε στο 86ο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης την επετειακή Centenario.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (facebook.com/SeitanF1)

Πρόκειται για το μοντέλο που «γεννήθηκε» στη Σαντ’ Άγκατα Μπολονιέζε για να εορταστούν τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή της μάρκας, Ferruccio Lamborghini. Με το ρεπορτάζ να επιβεβαιώνεται, θα κατασκευαστεί σε μόλις 40 κομμάτια: 20 coupe και 20 roadster. Παρότι το κόστος απόκτησης της Centenario είναι στα 1.75 εκατομμύρια ευρώ (χωρίς φόρους), είναι ήδη sold out!

Πρόκειται για ένα μοντέλο μήκους 4.924m και ύψους 1.143m που επιδεικνύει όλες τις αρετές για τις οποίες καυχιέται η Lamborghini. Ακολουθεί τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία την οποία οι Ιταλοί βάφτισαν: «η εμφάνιση ακολουθεί τη λειτουργικότητα». Με πολύ σπορ σχεδιασμό, εντυπωσιακούς αεραγωγούς, πολλά αεροδυναμικά πτερύγια, σχεδόν… τρομακτικό διαχύτη και τεράστια κινούμενη πίσω αεροτομή που βοηθάει στην παραγωγή κάθετης δύναμης, επιτρέποντας ακόμα πιο επιθετική οδήγηση. Συγκεκριμένα, ανάλογα το πρόγραμμα λειτουργίας που έχει επιλέξει ο οδηγός, η πίσω αεροτομή μπορεί να απλωθεί στα 150mm και να αλλάξει κλίση έως και 15 μοίρες! Στον αρκετά φρέσκο σχεδιασμό του πίσω μέρους ξεχωρίζουμε τα LED φωτιστικά σώματα που απλώνονται σε όλο το πλάτος του αυτοκινήτου, έχοντας σχήμα ‘Y’ στα άκρα. Και φυσικά, την τριπλή απόληξη της εξάτμισης στο κέντρο.

Advertisement
Advertisement

Lamborghini-Centenario-official-b640

Το ιταλικό supercar χρησιμοποιεί το γνωστό ατμοσφαιρικό V12 κινητήρα βενζίνης που για τη συγκεκριμένη περίπτωση προσφέρει 770 άλογα, τελική ταχύτητα της τάξης των 350 km/h και επιτάχυνση 0-100 σε μόλις 2.8sec και 0-300 σε 23.5sec! Αντίστοιχα, απαιτούνται μόλις 30 μέτρα για να ακινητοποιηθεί πλήρως αν πατήσεις φρένο την ώρα που κινείται με 100 km/h και 290 να για ακινητοποιηθεί από τα 300! Σε αυτή του τη μορφή, ο V12 της Centenario που το όριο στροφών του ανέβηκε από τις 8.350rpm στις 8.600rpm, είναι ο ισχυρότερος κινητήρας που έχει δημιουργήσει έως σήμερα η Lamborghini. Η ισχύς περνάει στους τροχούς μέσω το χαμηλού βάρους κιβωτίου ISR (Independent Shifting Rod).

Το ανθρακονημάτινο σώμα της, έχει κρατήσει το συνολικό βάρος της Centenario στα 1520kg, με αποτέλεσε τις εντυπωσιακές αυτές επιδόσεις αφού η αναλογία βάρους/ισχύους είναι στα 1.97 kg/hp.

Advertisement

Lamborghini-Centenario-official-e640

Το επετειακό μοντέλο της ιταλικής μάρκας, εφοδιάζεται με σύστημα μόνιμης τετρακίνησης αλλά μας συστήνει και το νέο σύστημα τετραδιεύθυνσης! Σε χαμηλές ταχύτητες, οι πίσω τροχοί στρίβουν αντίθετα από το σύστημα διεύθυνσης, κάνοντας τη Centenario πιο ευέλικτη στις χαμηλές ταχύτητες. Στις υψηλές ταχύτητες, όλοι οι τροχοί στρέφονται προς την ίδια κατεύθυνση, πράγμα που αυξάνει τη σταθερότητα και βελτιστοποιεί τη συμπεριφορά της νέας Lamborghini. Ανάλογα τις απαιτήσεις της στιγμής, ο οδηγός θα επιλέγει ανάμεσα σε τρία mode λειτουργίας: Strada, Sport και Corsa.

Advertisement

Με τη Centenario συνεχίζεται η συνεργασία με την Pirelli, έτσι τα 40 επετειακά μοντέλα θα πατούν σε PZero ελαστικά, ειδικά εξελιγμένα για το συγκεκριμένο μοντέλο και φορεμένα σε αποκλειστικού σχεδιασμού αλουμινένιες ζάντες 20 ιντσών εμπρός και 21 πίσω, με κεραμικά φρένα να αναλαμβάνουν να επιβραδύνουν το ιταλικό θηρίο.

O Winkelmann ανέβηκε στη σκηνή στη συνέντευξη Τύπου αποκάλυψη της Centenario, συνοδευόμενος από τον διάδοχό του, Stefano Domenicali

O Winkelmann ανέβηκε στη σκηνή στη συνέντευξη Τύπου – αποκάλυψη της Centenario, συνοδευόμενος από το διάδοχό του, Stefano Domenicali

«Η Centenario είναι ένα αυτοκίνητο που συνδυάζει ιδανικά τις παραδόσεις της μάρκας αλλά και την καινοτομία. “Βλέπει” στο μέλλον ενώ ταυτόχρονα τιμά και τον θρύλο του Feruccio Lamborghini. Αποτέλεσε ευκαιρία για τους μηχανολόγους και τους σχεδιαστές μας να δημιουργήσουν ένα αυτοκίνητο που κάθε συλλέκτης θέλει να αποκτήσει. Ένα αυτοκίνητο που ταιριάζει πλήρως στην επέτειο εκατό ετών από τη γέννηση του ιδρυτή της Lamborghini. Ενός ανθρώπου που δημιούργησε μία ξεχωριστή μάρκα, που πίστευε πως όλα ήταν δυνατά και που η εταιρεία του δημιουργούσε πάντα ξεχωριστά, εμβληματικά αυτοκίνητα», είπε ο (για λίγο ακόμα) Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Automobili Lamborghini Stephan Winkelmann.

Στο εσωτερικό συναντάμε σπορ καθίσματα, εκτενή χρήση ανθρακονημάτων, δέρμα, αλκαντάρα και νέες ραφές κατά μήκους του ταμπλό και το τιμόνι. Όμως ο εσωτερικός κόσμος της Centenario δεν είναι αυτό που θα λέγαμε «Σπαρτιάτικος».

Advertisement

Lamborghini-Centenario-official-c640

Η υψηλής ευκρίνειας οθόνη αφής 10.1 ιντσών συνδέει την «Ιταλίδα» με τον κόσμο του internet, με το σύστημα infotainment εκτός από πλοήγηση, να επιτρέπει διαδραστικότητα με πληθώρα εφαρμογών και συνεργασία με το Apple CarPlay. Εκτός αυτού, η Centenario προσφέρει και δεδομένα τηλεμετρίας, που περιλαμβάνουν ταχύτητα, επιτάχυνση και δυνάμεις G ενώ εφοδιάζεται ακόμα και με κάμερες.

Οι παραδόσεις των πρώτων εκ των 40 Centenario, θα αρχίσουν το Φθινόπωρο του 2016.

Lamborghini-Centenario-official-d640tall