Live Κίνηση
Περισσότερα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Video: Επίσημα αποκαλυπτήρια για τη GLA (updated)

Ελλάδα 12:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Video: Επίσημα αποκαλυπτήρια για τη GLA (updated)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Video: Επίσημα αποκαλυπτήρια για τη GLA (updated)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μία ημέρα μετά τη πρώτη της εμφάνιση στις σελίδες του NewsAuto.gr, η νέα Mercedes GLA συστήθηκε και επίσημα στον κόσμο! Του Πάνου Σεϊτανίδη (twitter.com/SeitanF1)

Advertisement
Advertisement

Οι Γερμανοί επέλεξαν τη Σαγκάη και το διεθνές σαλόνι αυτοκινήτου της Κίνας για τη πρώτη παρουσίαση της GLA Concept, πράγμα λογικό βάσει της σημασίας που έχει αποκτήσει η ασιατική αγορά. Βασίζεται στη πλατφόρμα της A-Class και μη σας ξενίζει η… τολμηρή σε κάποιους τομείς σχεδίασή της, όπως είναι εύλογο, μέχρι να βρεθεί στη γραμμή της παραγωγής θα υπάρξουν κάποιες σχεδιαστικές αλλαγές.

Πάμε όμως να συστηθούμε με τη νέα γοητευτική Γερμανίδα που έρχεται να ταράξει τα νερά στη κατηγορία των compact premium SUV. Για να αποκτάται μία σαφή αντίληψη του μεγέθους της, οι διαστάσεις της είναι 4383/1978/1579. Κάτω από το καπό βρίσκεται ένας τετρακύλινδρος υπέρ-τροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας χωρητικότητας 1991cc και απόδοσης 211 ίππων που θα περνάνε στους τροχούς μέσω αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη 7G-DCT, ενώ εφοδιάζεται με το 4MATIC σύστημα τετρακίνησης. Βασική καινοτομία, η χρήση τεχνολογίας λέιζερ (!) στους πρόσθιους προβολείς!
[nggallery id=2414]
«Η GLA Concept σηματοδοτεί μία νέα για εμάς προσέγγιση γύρω από τη κατηγορία των SUV», δήλωσε ο Χοακίμ Σμίντ, αντιπρόεδρος πωλήσεων και μάρκετινγκ της Mercedes Banz. «Αποτελεί μία πιο σπορ και κουπέ εξέλιξη όσων έχουμε δει σε αυτή τη κατηγορία. Είναι ένα compact SUV που συνδυάζει σπορ  και ανήσυχο πνεύμα, με τις παντός δρόμου και συνθηκών αξίες που απαιτεί ο αγοραστείς. Το μότο μας είναι “Αποδράστε από τη καθημερινότητα”».

Στο πρόσθιο μέρος συναντώνται δυναμικές γραμμές στο καπό, μεγάλη γρίλια με το μεγάλο αστέρι να δεσπόζει στο κέντρο της και να περικυκλώνεται και να πλαισιώνεται από δύο οριζόντιες γραμμές. Οι καθρέφτες έχουν δίδυμα σημεία επαφής με την πόρτα, ενώ και στο πλάι τα κυρτά νεύρα δείχνουν τον δυναμικό σχεδιαστικό χαρακτήρα της GLA Concept. Η… κουπέ σχεδίαση περιλαμβάνει και την απουσία πλαισίου στα τζάμια των πλαϊνών θυρών, με τα χερούλια τους να είναι «κρυμμένα» και να εμφανίζονται με το πάτημα ενός κουμπιού.

Advertisement
Advertisement

Στο πίσω μέρος, δεσπόζει το σπόιλερ αλλά και ο σχεδιασμός των φωτιστικών σωμάτων που στο κέντρο τους έχουν λεπτομέρεια από χρώμιο που απλώνεται σε όλο σχεδόν το πλάτος, «συνδέοντας» τα. Οι μεγάλες ακροβολισμένες απολήξεις των εξατμίσεων, μαρτυρούν τον σπορ της χαρακτήρα.

Φοράει τροχούς 20 ιντσών με χαρακτηριστικό σχέδιο τύπου τουρμπίνας στις ζάντες και ελαστικά διαστάσεων 255/45 R 20.
[nggallery id=2415]
Στο εσωτερικό δεν παρεκκλίνει της σχεδιαστικής φιλοσοφίας που συναντάμε σε άλλα μοντέλα της μάρκας, μπολιασμένη όμως με έντονα φουτουριστικά στοιχεία. Συνδυάζει δέρμα με στοιχεία γαλβανιζμένου αλουμινίου, με έξυπνες λύσεις σε ότι αφορά στο φωτισμό της καμπίνας, να δίνουν αίσθηση… μέλλοντος.

Μιλώντας για μέλλον, για πρώτη φορά, οι πρόσθιοι προβολείς της GLA Concept φέρουν και προτζέκτορες ακτινών λέιζερ. Αυτοί δεν φωτίζουν απλά το δρόμο αλλά παράλληλα, συνεργάζονται με το σύστημα COMAND Online και μπορούν να αναπαράγουν εικόνες ή και ταινίες (!) μέσω smartphone, σκληρού δίσκου ή του διαδικτύου. Η GLA Concept έχει όμως και HD κάμερες στο μπροστινό μέρος της οροφής, που συνοδεύονται από ένα φωτιστικό σώμα ώστε να εξασφαλίζεται σωστή εικόνα. Αποσπώνται μάλιστα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά βούληση. Οι προβολείς με λέιζερ όμως, έχουν και εφαρμογές ασφαλείας, προβάλλοντας βέλη που εναρμονίζονται με τις εντολές του συστήματος πλοήγησης!

Advertisement

Στη Σαγκάη παρουσιάζεται ως Concept, στη Φρανκφούρτη περιμένουμε να τη δούμε στη τελική της μορφή. Αναμένεται να φορέσει εκτός από τον 4κύλινδρο 2λιτρο βενζίνης, μονάδες diesel αλλά και να αποκτήσει μία έκδοση επιδόσεων με το σήμα και τη «φροντίδα» της AMG.

 

Advertisement