Live Κίνηση
Περισσότερα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Αποκάλυψη: Το Kia Quoris (video)

Ελλάδα 13:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκάλυψη: Το Kia Quoris (video)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Αποκάλυψη: Το Kia Quoris (video)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μετά από αναζήτηση μηνών για το όνομα της νέας ναυαρχίδας της, η Kia κατέληξε στο «Quoris». Έτσι βαφτίστηκε το μεγάλο πισωκίνητο sedan, το οποίο κυκλοφορεί από τον Μάιο στη Νότια Κορέα ως Κ9. Το Quoris προέρχεται από τις λέξεις «core» και «quality», δηλαδή «πυρήνας» και «ποιότητα». Η Kia δεν έδωσε στη δημοσιότητα τη γκάμα των κινητήρων, ανάμεσά τους όμως θα βρίσκεται και ο V6 3.8 – ισχύος 290 PS – ο οποίος θα συνδυάζεται με 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο. Από το 2013 θα δούμε και τον νέο 3.8 GDI με 334 PS. Με μήκος άνω των 5 m. και μεταξόνιο μεγαλύτερο από 3 m., το Quoris υπόσχεται χώρους λιμουζίνας στο πολυτελές του εσωτερικό.

Advertisement
Advertisement

Οι Κορεάτες εξοπλίζουν το Quoris με την τελευταία «λέξη» της τεχνολογίας που διαθέτουν, το εξελιγμένο σύστημα cruise control ASCC. Ένα ραντάρ, ενσωματωμένο στο δεξί μέρος του εμπρός προφυλακτήρα, ανιχνεύει το δρόμο μπροστά από το όχημα σε απόσταση έως 174 m. Όταν το ASCC είναι ενεργοποιημένο, το Quoris μπορεί να διατηρήσει σταθερή ταχύτητα ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες. Μέσω ενός κουμπιού στο τιμόνι, ο οδηγός επιλέγει την επιθυμητή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα (25, 32, 40 και 52 m. με ταχύτητα 90 km/h). Όταν κριθεί αναγκαίο, το Quoris ακινητοποιείται πλήρως. Αν η στάση διαρκέσει λιγότερο από 3 sec και το όχημα μπροστά συνεχίσει να κινείται, τότε το μεγάλο sedan της Kia ξεκινά και πάλι. Σε διαφορετική περόπτωση, ο οδηγός θα πρέπει είτε να πατήσει το γκάζι είτε να πιέσει το κουμπί στο τιμόνι.[nggallery id=239]

Το ASCC είναι μέρος του προγράμματος διαχείρισης συστημάτων ασφαλείας του αυτοκινήτου, AVSM (Advanced Vehicle Safety Management). Ελέγχοντας μεταξύ άλλων το ESP και τους μηχανισμούς των ζωνών ασφαλείας, το AVSM ενημερώνει τον οδηγό για κίνδυνο σύγκρουσης, ενώ ενεργοποιεί και το σύστημα πέδησης. Η λειτουργία του έχει τρία στάδια: Στο πρώτο (όταν ο κίνδυνος είναι μικρός) ένα οπτικό σήμα εμφανίζεται στον πίνακα οργάνων και το παρμπρίζ. Στο δεύτερο (όταν ο κίνδυνος είναι υψηλός) ακούγεται και ηχητικό σήμα, ενώ η ζώνη ασφαλείας του οδηγού δονείται. Τέλος, στο τρίτο (όταν η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη) τα φρένα τίθενται σε λειτουργία ώστε να μειωθεί η ταχύτητα πρόσκρουσης, ενώ οι ζώνες ασφαλείας τεντώνονται ώστε οι επιβάτες να κρατηθούν στις θέσεις τους.

Η λίστα συστημάτων παθητικής ασφαλείας του Quoris περιλαμβάνει επίσης το BSD (Blind Spot Detection) για τον εντοπισμό οχημάτων που δεν φαίνονται στους εξωτερικούς καθρέπτες, αλλά και το LCA (Lane Change Assistance), το οποίο ενημερώνει τον οδηγό για οχήματα που πλησιάζουν από πίσω με μεγάλη ταχύτητα ώστε να αλλάξει λωρίδα κυκλοφορίας. Και τα δύο συστήματα μπορούν να απενεργοποιηθούν. Επίσης, το κορεάτικο sedan εξοπλίζεται με σύστημα ενημέρωσης για ακούσια αλλαγή λωρίδας και τέσσερις κάμερες σε κάθε πλευρά, για περιμετρική ορατότητα 360ο κατά τη διάρκεια της στάθμευσης. Οι τελευταίες απενεργοποιούνται σε ταχύτητες άνω των 20 km/h.

Advertisement
Advertisement