Live Κίνηση
Περισσότερα
Car Gadget

Σωστή επιλογή και συντήρηση της μπαταρίας (+video)

Ελλάδα 12:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σωστή επιλογή και συντήρηση της μπαταρίας (+video)

Car Gadget

Σωστή επιλογή και συντήρηση της μπαταρίας (+video)

Car Gadget

Οι τεχνικοί της Exide batteries, μας δίνουν συμβουλές για την σωστή επιλογή ηλεκτρικής μονάδας αλλά και διαχείρισης της, όταν το αυτοκίνητό μας μένει ακινητοποιημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Advertisement
Advertisement

 

Μια παρατεταμένη περίοδος διακοπής λειτουργίας του οχήματος μας, όπως αυτή που διανύσαμε, κατά την περίοδο του Κορωνοϊού μπορεί να γίνει πρόβλημα για την μπαταρία τους. Ιδιαίτερα αν δεν έχετε εμπιστευθεί μία επώνυμη μονάδα και επιλέξατε μία ανώνυμη φτηνή λύση.

Advertisement
Advertisement

Η Exide Technologies, παγκόσμιος πάροχος λύσεων για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, και η ειδικός για την καθαρή μπαταρία σας προτείνει τα παρακάτω προϊόντα: Exide AGM, Exide EFB, Exide Premium, Exide Excell, Exide Classic και  Exide Start-Stop Auxiliary. Στόχος της να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να «μείνει» το αυτοκίνητό σας από μπαταρία, μετά από παρατεταμένη στάση. Όλα τα προϊόντα Exide αποτελούνται από κορυφαία υλικά και τεχνογνωσία η οποία προήλθε από έρευνα και εξέλιξη χρόνων αλλά και δοκιμές σε αγωνιστικές κατασκευές κάτω από πολύ έντονες και δύσκολες συνθήκες.

Για τον λόγο αυτό οι επώνυμες μπαταρίες όπως οι Exide κοστίζουν λίγο παραπάνω αλλά εγγυούνται πως θα είναι «έτοιμες» όταν τις χρειαστείτε. Συστοιχίες (μικρότερες από 3 ή 4 ​​ετών) ή εάν έχουν εγκατασταθεί σε οχήματα που δεν έχουν σημαντικές απώλειες. Αν είναι επιπέδου ποιότητας Exide, δεν απαιτούν καμία ενέργεια για να ξεκινήσουν το όχημά σας.

Advertisement

Οι μπαταρίες με τεχνολογία AGM και EFB της Exide, που είναι εγκατεστημένες σε οχήματα εξοπλισμένα με Start & Stop, αντέχουν πολύ περισσότερο από τις συμβατικές μπαταρίες μολύβδου οξέος.  Τα δύο αυτά μοντέλα δεν είναι κατασκευασμένες με επιβλαβή υλικά όπως ο μόλυβδος. Χρησιμοποιούν μέταλλα αλλά και άλλα συστατικά που έχουν τα ίδια (μερικές φορές και καλύτερα χαρακτηριστικά) ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τεχνολογίες των νέων αυτοκινήτων. Δείτε για παράδειγμα τον τύπο μπαταρίας EFB η οποία χρησιμοποιεί την τεχνολογία Carbon Boost 2.0, που αντικαθιστά τον μόλυβδο.

Advertisement

Αν το όχημά σας έχει σύστημα ανάκτησης ενέργειας, όπως τα περισσότερα υβριδικά (κανονικά ή και ελαφρά mild υβριδικά) τότε και η μπαταρία σας πρέπει να σας υποστηρίζει και να σας βοηθά να ανακτήσετε και να διατηρήσετε την ενέργεια, που ανακτάται από το φρενάρισμα ή το coasting (ρολάρισμα ή κίνηση με χαμηλή ταχύτητα). Η Exide σας προτείνει την Exide Premium. Η μονάδα αυτή μειώνει το χρόνο φόρτισης και αντέχει σε υψηλά φορτία ρεύματος αλλά και υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσονται ώστε η ενεργεια να μην χάνεται.

Advertisement

Σε περίπτωση που το όχημα δεν έχει σύστημα Start & Stop και έχει παραδοσιακή μπαταρία, ή ακόμη αν είναι ένα κλασσικό πολύτιμο για εσάς όχημα η Exide σας προτείνει δύο τύπους μπαταρίας τις: Excel και Classic. Παρέχουν την ποιότητα, την τεχνολογία και τα σύγχρονα υλικά αλλά για παλαιότερα οχήματα.

Μερικές συμβουλές

  • Σε περίπτωση που το όχημα δεν έχει σύστημα Start & Stop και έχει παραδοσιακή μπαταρία μπορείτε να αποσυνδέσετε τον αρνητικό πόλο. Όταν το επανασυνδέσετε, πιθανότατα να πρέπει να επαναφέρετε μερικές απλές ρυθμίσεις όπως το ρολόι, το ραδιόφωνο, και τις προτιμήσεις όπως το προφίλ οδήγησης κ.λπ.
  • Αν το όχημα διαθέτει σύστημα Start & Stop με μπαταρία AGM ή EFB και απαιτεί εγγραφή στο BMS (μπορείτε να το μάθετε επικοινωνώντας με το εξουσιοδοτημένο συνεργείο) δεν πρέπει να αποσυνδέσετε τον αρνητικό πόλο. Αν αποφορτιστεί πρέπει να καλέσετε οδική βοήθεια ή να συνδέσετε έναν φορτιστή συντήρησης.

 

  • Εάν δεν έχετε ένα τέτοιο εργαλείο, ή το αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένο στο δρόμο και επομένως δεν υπάρχει πρίζα φόρτισης κοντά, είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται τουλάχιστον μία επαναφόρτιση κάθε 4-6 εβδομάδες, για μέγιστο χρόνο 24 ώρες. Είναι σημαντικό να ελέγχετε πάντα στο εγχειρίδιο χρήστη του αυτοκινήτου για το πώς να συνδέετε το φορτιστή.
  • Σε περίπτωση αμφιβολιών, για το αν κάτι δεν κάνετε σωστά ή υποπτεύεστε πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε με ηλεκτρολόγο αυτοκινήτων για να δει αν όλα είναι εντάξει.
  • Μερικοί μπορεί να πιστεύουν ότι η σύντομη χρήση του αυτοκινήτου σε διαδρομές πόλεων (πχ για να πάτε για ψώνια στο σούπερ μάρκετ μία φορά την εβδομάδα) είναι αρκετή. Στην πραγματικότητα, οι ηλεκτρολόγοι της Exide λένε πως είναι καλύτερο να κάνετε τουλάχιστον 15- 20 χιλιόμετρα, με εναλλαγές δρόμων πόλης/ αυτοκινητόδρομου,  για να δώσετε τη δυνατότητα στον εναλλάκτη να επαναφορτίσει την μπαταρία.
  • Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να περιορίσετε τη χρήση συσκευών που απορροφούν ενέργεια, όπως ο κλιματισμός ή το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου.