Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Το επόμενο Yamaha MT-07 θα έχει αυτόματο κιβώτιο

Ελλάδα 16:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το επόμενο Yamaha MT-07 θα έχει αυτόματο κιβώτιο

NEWSMOTO

Το επόμενο Yamaha MT-07 θα έχει αυτόματο κιβώτιο

NEWSMOTO

Η Yamaha ετοιμάζει κάτι επαναστατικό για την επόμενη γενιά του MT-07 ακολουθώντας τα βήματα της Honda.

Advertisement
Advertisement

Η βιομηχανία της μοτοσικλέτας τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί κυρίως στην εργονομία και την ευκολία στην οδήγηση. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές εταιρείες έχουν τοποθετήσει συστήματα quickshifter στα κιβώτια ταχυτήτων, ενώ άλλες έχουν εξελίξει συστήματα αυτόματης ή ήμι-αυτόματης αλλαγής σχέσεων.

Η Yamaha αρκετό καιρό τώρα δουλεύει πάνω στο δικό της σύστημα ημι-αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων για τις μοτοσικλέτες της. Αυτό το σύστημα φάνηκε ξεκάθαρα σε έγγραφα πιστοποίησης που κατέθεσε η Yamaha και εμφανίζουν μια MT-07 χωρίς μανέτα συμπλέκτη.

Το σύστημα έχει ημι-αυτόματη δομή κάτι που σημαίνει ότι τόσο ο λεβιές ταχυτήτων όσο και η μανέτα του συμπλέκτη απουσιάζουν. Η διαχείριση του κιβωτίου ταχυτήτων γίνεται με κουμπιά στην αριστερή πλευρά του τιμονιού και επιτρέπουν στον αναβάτη αν το θελήσει να αλλάξει σχέσεις χειροκίνητα μέσω των κουμπιών.

Advertisement
Advertisement

Θυμίζουμε ότι η Yamaha MT-07 χρησιμοποιεί έναν compact δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα 690 κ.εκ. ο οποίος προσφέρεται χωροταξικά για την τοποθέτηση ενός ακόμα συστήματος. Στη δομή έχει προστεθεί και μια γεννήτρια ΥCC-S την οποία έχουμε συναντήσει ξανά σε μοντέλο της Yamaha, στο επίσης αυτόματο FJR1300.

Τα συγκεκριμένα συστήματα δεν είναι καινούρια στον κόσμο της μοτοσικλέτας, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχουν κερδίσει έδαφος. Είδαμε η Kawasaki να χρησιμοποιεί κάτι αντίστοιχο στα νέα Ninja 7 Hybrid και Z7 Hybrid, ενώ η Honda το 2024 λάνσαρε το σύστημα E-Clutch που είναι η επόμενη γενιά ενός ημι-αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων.