Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

MotoGP Κατάρ: Πρόγραμμα και προβλέψεις

Ελλάδα 17:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

MotoGP Κατάρ: Πρόγραμμα και προβλέψεις

NEWSMOTO

MotoGP Κατάρ: Πρόγραμμα και προβλέψεις

NEWSMOTO

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP αρχίζει με τον νυχτερινό αγώνα του Κατάρ.

Advertisement
Advertisement

Πέρασε επιτέλους ο μακρύς χειμώνας και οι κινητήρες των πρωτότυπων αγωνιστικών μοτοσικλετών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MotoGP ζεσταίνονται και πάλι. Το MotoGP αρχίζει λοιπόν ξανά γιορτάζοντας το 2024 την 75η επέτειό του σε μια χρονιά που υπόσχεται άφθονη δράση, ανατροπές και θέαμα που μόνο το MotoGP μπορεί να προσφέρει.

Η έναρξη του φετινού πρωταθλήματος γίνεται φέτος στην πίστα Lusail International Circuit στην Ντόχα του Κατάρ, κάτω από το φως του φεγγαριού και των προβολέων της πίστας. Η βασική δομή τόσο του grid όσο και του προγράμματος του αγωνιστικού τριημέρου δεν έχει αλλάξει καθώς και το 2024 θα έχουμε Αγώνες Sprint τα Σάββατα και κανονικά Grand Prix τις Κυριακές.

Μεταγραφές ουσίας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε πριν την έναρξη του πρωταθλήματος είναι οι μεταγραφικές κινήσεις που έγιναν το χειμώνα και πέρυσι. Η πιο ηχηρή είναι φυσικά εκείνη του Μαρκ Μάρκεθ ο οποίος εγκατέλειψε τη Repsol Honda για τα μάτια της Ducati (Gresini Racing). Δίπλα στον Ισπανό πολυπρωταθλητή θα βρεθεί ο αδερφός του Άλεξ Μάρκεθ.

Advertisement
Advertisement

Η δεύτερη πιο σημαντική μεταγραφή ήταν εκείνη του Άλεξ Ρινς ο οποίος βρήκε θέση στην εργοστασιακή ομάδα της Yamaha. Στο πλευρό του Ρινς θα βρεθεί ξανά ο πρωταθλητής 2021, Φάμπιο Κουαρταραρό με στόχο να επιστρέψει πάλι στο βάθρο και τις νίκες. Ο Φράνκο Μορμπιντέλι έφυγε από την ομάδα της Yamaha και βρήκε θέση στην Pramac Racing Ducati. Στο πλευρό του ο Ιταλός θα έχει τον διεκδικητή του τίτλου Χόρχε Μαρτίν ο οποίος έχει έναν και μόνο στόχο το 2024 – τον τίτλο.

Ακόμα μια ενδιαφέρουσα μετακίνηση ήταν εκείνη του Λούκα Μαρίνι στη Repsol Honda, έχοντας στο πλευρό του τον Ζοάν Μιρ. Στη δορυφορική ομάδα της LCR Honda βρέθηκε ο Γιόχαν Ζάρκο ο οποίος έφυγε από την Pramac Racing. Η τελευταία και σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσα κίνηση ήταν εκείνη του Πέδρο Ακόστα ο οποίος θα ανέβηκε από τη Moto2 ως πρωταθλητής και στοχεύει ψηλά με την GasGas Red Bull Tech3.

Οι εργοστασιακές ομάδες Ducati Lenovo, Aprilia Racing και KTM Racing έμειναν με τον ίδιο συνδυασμό αναβατών. Εκτός από αναβάτες, είχαμε και αλλαγή σε μία από τις ομάδες. Η δορυφορική ομάδα της Aprilia πέρασε στα χέρια της Trackhouse Racing η οποία θα το 2024 θα έχει αναβάτες τους Ραούλ Φερνάντεζ και Μιγκέλ Ολιβέιρα.

Αλλαγές στα καύσιμα

Advertisement

Για το 2024 οι κανονισμοί στο MotoGP παραμένουν σχεδόν ίδιοι, με πολύ λίγες αλλαγές. Η σημαντικότερη είναι αυτή που αφορά τα καύσιμα καθώς όλες οι ομάδες φέτος θα πρέπει να χρησιμοποιούν 40% καύσιμα που δε θα βασίζονται σε ορυκτούς υδρογονάνθρακες. Αυτό θα μετατραπεί στο 100% από το 2027 και έπειτα.

Ο κανονισμός της πίεσης του εμπρός ελαστικού παραμένει ως έχει, παρότι υπάρχουν σκέψεις από τη Michelin να μειώσει λίγο το όριο για να μην υπάρχουν ανεπιθύμητες πτώσεις από ακραία άνοδο της πίεσης όταν το ελαστικό ζεσταίνεται πολύ. Ακόμα μια εφαρμογή κανονισμού το 2024 είναι η θέσπιση ορίων ηλικίας. Για τη Moto3 και τη Moto2 κατηγορία το όριο αυτό είναι τα 18 έτη ή τα 17 έτη αν έχουν τερματίσει στους πρώτους τρεις είτε στο Reb Rookies Cup, είτε στο European Moto2 Championship.

Προβλέψεις MotoGP Κατάρ

Advertisement

Από τις δοκιμές που παρακολουθήσαμε το χειμώνα, σε Μαλαισία και Κατάρ ένα πράγμα μπορούμε με σιγουριά να πάρουμε ως δεδομένο. Στο Κατάρ οι βασικοί πρωταγωνιστές θα είναι πάλι ο πρωταθλητής Πέκο Μπανάια και ο διεκδικητής Χόρχε Μαρτίν. Οι δύο αναβάτες της Ducati όλο το χειμώνα έδειξαν εξαιρετικά στοιχεία και είναι έτοιμοι ξανά να παλέψουν για την κορυφή του κόσμου.

Στο Κατάρ χωρίς αμφιβολία υποψήφιοι για τη νίκη θα είναι και άλλοι. Ένας από αυτούς είναι ο φορμαρισμένος Φάμπιο Ντι Τζιαναντόνιο ο οποίος πέρυσι κατάφερε να κερδίσει και φέτος στην ομάδα της Permatina Enduro VR46 θα έχει ακόμα καλύτερη προετοιμασία. Στη μάχη της νίκης θα είναι και ο Ένεα Μπαστιανίνι, ενώ τα αδέρφια Μάρκεθ πάντα πρέπει να θεωρούνται αουτσάιντερ, ιδιαίτερα ο Μαρκ.

Για το βάθρο ο Μπραντ Μπίντερ με την KTM θα είναι δυνατός, το ίδιο και οι αναβάτες της Aprilia, Μάβερικ Βινιάλες και Αλέιξ Εσπαργκαρό, ενώ αναμένουμε και εκπλήξεις με πρώτη και καλύτερη εκείνη του Πέδρο Ακόστα ο οποίος έδειξε τρομερή ταχύτητα στις δοκιμές.

Πρόγραμμα MotoGP Κατάρ

Advertisement

Παρασκευή 8 Μαρτίου
14:45 – Ελεύθερες Δοκιμές 1
19:00 – Ελεύθερες Δοκιμές

Σάββατο 9 Μαρτίου
13:00 – Ελεύθερες Δοκιμές 2
13:40 – Κατατακτήριες Δοκιμές 1
14:05 – Κατατακτήριες Δοκιμές 2
18:00 – Αγώνας Sprint

Κυριακή 10 Μαρτίου
16:00 – Αγώνας Moto3
17:15 – Αγώνας Moto2
19:00 – Αγώνας MotoGP