Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Οι Αμερικανοί κατασκεύαζαν 4κύλινδρες μοτοσικλέτες πριν από 100 χρόνια!

Ελλάδα 13:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι Αμερικανοί κατασκεύαζαν 4κύλινδρες μοτοσικλέτες πριν από 100 χρόνια!

NEWSMOTO

Οι Αμερικανοί κατασκεύαζαν 4κύλινδρες μοτοσικλέτες πριν από 100 χρόνια!

NEWSMOTO

Η Henderson Motorcycle έναν αιώνα πριν κατασκεύασε μοτοσικλέτα με 4κύλινδρο κινητήρα.

Advertisement
Advertisement

Το πολύ μακρινό 1911 δύο αδέρφια από το Ντιτρόιτ, ο Γουίλιαμ και ο Τομ Χέντερσον αποφάσισαν να κατασκευάσουν τη δική τους μοτοσικλέτας. Έναν χρόνο μετά την ίδρυση της εταιρείας τους, το 1912, παρουσίασαν τη Henderson Four, μια μοτοσικλέτα με 4κύλινδρο κινητήρα 934 κ.εκ. που είχε απόδοση 7 ίππους.

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη αυτή προσπάθεια, τα αδέρφια Χέντερσον παρουσίασαν την τελευταία τους μοτοσικλέτα, την De Luxe. Στην κορυφαία της έκδοση η μοτοσικλέτα ήταν εξοπλισμένη με έναν 4κύλινδρο κινητήρα εγκάρσια τοποθετημένο ο οποίος είχε απόδοση 28 ίππους. Η συγκεκριμένη μοτοσικλέτα ήταν πολύ επιτυχημένη καθώς για την εποχή της ήταν γρήγορη και ασφαλής.

Μάλιστα η Henderson Motorcycles κατάφερε να προμηθεύσει την αστυνομία του Σικάγο με De Luxe αφού η τελική τους ταχύτητα έφτανε τα 160 χλμ./ώρα.

Advertisement
Advertisement

Στις μέρες μας οι μοτοσικλέτες της Henderson είναι κάτι παραπάνω από σπάνιες. Πρόσφατα, εμφανίστηκε μία Henderson De Luxe του 1923 η οποία ανακατασκευάστηκε από την Chopper Inc. Η De Luxe έχει μετατραπεί σε ένα εντυπωσιακό Trike και το πίσω μέρος είναι δανεισμένο από αυτοκίνητο της δεκαετίας του 1930 (Packard). Ο προβολέας (λάμπα πετρελαίου) εμπρός προέρχεται επίσης από αυτοκίνητο, το ίδιο και η τεράστια κόρνα που έχει τοποθετηθεί πάνω στο εμπρός φτερό.

Οι τροχοί είναι ακτινωτοί 18 ιντσών με ελαστικά Firestone και η εμπρός ανάρτηση έχει κάποιου είδους λειτουργία απόσβεσης. Πίσω όμως το σχέδιο δεν περιλάμβανε κάποια ανάρτηση, όπως οι περισσότερες μοτοσικλέτες εκείνης της εποχής. Ο κινητήρας είναι φυσικά 4κύλινδρος σε σειρά 1.301 κ.εκ. με καρμπιρατέρ της Zenith.

Το Henderson De Luxe που έχει επιβιώσει είναι ένα σπάνιο δείγμα της μοτοσικλετιστικής κουλτούρας των ΗΠΑ και πραγματικά είναι άξιο θαυμασμού.

Advertisement

Δείτε τη σπάνια Henderson De Luxe.