Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Δοκιμή: BMW R18 (+video)

Ελλάδα 7:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: BMW R18 (+video)

NEWSMOTO

Δοκιμή: BMW R18 (+video)

NEWSMOTO

Η Βαυαρική εταιρεία έκανε ένα πραγματικό μακροβούτι στα ράφια της και επανάφερε μια μοτοσυκλέτα με προπολεμικές λεπτομέρειες που κάνουν πολλούς να ανατριχιάζουν στη θέα της.

Advertisement
Advertisement

Ναι αυτή είναι η νέα BMW R18, χαμηλή, μακριά, μεγάλη, βαριά και μεταλλική μα πάνω απολα εκθαμβωτική!

Πρόκειται για μία «μαμίσια» cruiser μοτοσυκλέτα με ιστορικές αναφορές, στην οποία δεν έχουν τσιγκουνευτεί τίποτα. Ρετρό look με απίστευτη προσοχή στην λεπτομέρεια και με έναν νέο boxer κινητήρα 1.800 cc, ο οποίος ζυγίζει μόνο 110 κιλά, αποκαλείται Big Boxer και διατηρεί πολλά στοιχεία από τους παλαιούς κινητήρες της BMW του ’40 και του ’50. Πρόκειται για τον ισχυρότερο δικύλινδρο “κλασικό” Boxer στην ιστορία της εταιρίας αποδίδοντας 91 ίππους και 16,1 κιλά ροπής.

Πολλοί θα ξεχάσουν τα 345 κιλά της μοτοσυκλέτας, αλλά ίσως και το όνομά τους, στη θέα αυτής της BMW. Οι Γερμανοί αποφάσισαν να κοντραριστούν στα ίσια με τις Harley και τις Indian μιας και είχαν πολύ μικρό μερίδιο αγοράς, όχι όμως με μία τεχνολογικά προηγμένη cruiser, όπως ήταν κατά γενική ομολογία η αποτυχημένη R 1200C. Η ανταγωνίστριες αμερικάνες πουλάνε ιστορία και από ιστορία η BMW άλλο τίποτα.

Advertisement
Advertisement

Διπλό ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, αντρικό και χαμηλό σαν σαύρα. Ο εκτεθειμένος άξονας μετάδοσης που γυρίζει σε κοινή θέα μοιάζει με κόσμημα και έρχεται κατευθείαν από την R5 του 1936, λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δηλαδή.

 

Advertisement

 

Berlin Built αναγράφεται, για να μην αφήνει καμία αμφιβολία στην ποιότητα κατασκευής, μέσα στο μοναδικό στρογγυλό όργανο της μοτοσυκλέτας, που μοιάζει παλιό, αλλά έχει και Led οθόνη.

Advertisement

Χρώμιο παντού. Από τον Led προβολέα, που επίσης έχει old fashion αισθητική, το χρωμιωμένο «στηθαίο» του μοτέρ, χρωμιωμένα καπάκια κυλίνδρων και οι fish tail εξατμίσεις.

Αν δεν γνωρίζεις την ύπαρξη της R18 και τη δεις στο δρόμο, σίγουρα θα ρωτήσεις τον αναβάτη της, που την έφτιαξε και αυτό οφείλεται στους σχεδιαστές της BMW οι οποίοι έχουν αποδείξει από τα R9T πως μπορούν να πηδούν από τις clean cut GS στις αλήτικες café racer και cruiser κατασκευές.

Το «τέρας» χρειάζεται ολόκληρη θέση στάθμευσης για να παρκάρει αφού είναι τεράστια και οπτικά, αλλά και στην πραγματικότητα με μεταξόνιο 1.731 χιλιοστά. Μοιάζει παλιά, αλλά δεν είναι. Γι’ αυτό και έχει ηλεκτρονικά βοηθήματα, όπως κάθε σύγχρονη μοτοσυκλέτα, με τη διαφορά ότι η ονομασία τους είναι πιο ροκ από ότι έχουμε συνηθίσει. Τα modes του traction control ονομάζονται rock, roll και rain! Κυκλοφορείς με τη ρύθμιση roll, αν θες πιο άμεση απόκριση πας στη θέση rock και το rain για τη βροχή.

Advertisement

Βάζεις μπροστά και στην πρώτη γκαζιά, όλη η μοτοσυκλέτα γέρνει αριστερά όπως ακριβώς πρέπει δηλαδή για boxer. Δεν κάθεσαι ξαπλωμένος με τα πόδια τεντωμένα (πώς θα μπορούσαν άλλωστε με τους τεράστιους κυλίνδρους) και κρεμασμένος από το τιμόνι, όπως στις αμερικάνικες cruiser. Εδώ η BMW από παλιά ακολουθούσε την αγγλική σχολή και την όρθια θέση οδήγησης, κάτι που δίνει σαφώς καλύτερο έλεγχο της μοτοσυκλέτας χωρίς να περιορίζει την άνεση.

Η δύναμη αποδίδεται γραμμικά στον δρόμο και σε συνδυασμό με την εξαιρετική ποιότητα κύλισης σε κάνει να μην θες να κατέβεις από την σέλα της.

 

 

Κουμπώνεις μία ταχύτητα και μετά από αυτό μπορείς να κινηθείς με όποια ταχύτητα επιθυμείς. Με 16,1kg μόλις στις 3.000rpm έχεις γκάζι παντού. Εδώ επεμβαίνουν διακριτικά οι «κόφτες ροπής». Το σύστημα MSR ελέγχει τη ροπή του κινητήρα, υπάρχει φυσικά ABS αλλά και Stability Control, το οποίο μπορεί να απενεργοποιηθεί. Τα συστήματα επεμβαίνουν ήπια στις ρυθμίσεις της μοτοσυκλέτας και τις δίνουν την αίσθηση ότι σε όλες τις στροφές και με όλες τις ταχύτητες στο κιβώτιο ή στο κοντέρ ο κινητήρας που θα μπορούσε να κινεί βανάκι θα ανταπεξέλθει με άνεση.

Το μπροστινό πιρούνι είναι 49 χιλ ενώ το πίσω αμορτισέρ που θυμίζει hardtai και με λίγη παραπάνω διαδρομή από τα 90mm θα ήταν ευπρόσδεκτη.

Το σύστημα των φρένων από την Brembo ανταποκρίνεται άψογα στο να ακινητοποιεί την μοτοσυκλέτα από υψηλές ταχύτητες, αν πάλι τώρα θέλετε έξτρα δύναμη από το πίσω δισκόφρενο, υπάρχει ένα ποδόφρενο που είναι όμως λίγο άβολα τοποθετημένο, κάτω από τον δεξί κύλινδρο.

Παρά το μακρύ μεταξόνιο, η είσοδος στις στροφές γίνεται πολύ εύκολα και σχεδόν αβίαστα τα μαρσπιέ αρχίζουν να ξύνουν την άσφαλτο χωρίς να χρειάζεται να παλεύεις με την μοτοσυκλέτα για να πλαγιάσει.

 

 

Η BMW R18 είναι μία απλή ευκολοδήγητη μοτοσυκλέτα. Γι’ αυτό και ο ιδιοκτήτης της θα ασχοληθεί με τα ηλεκτρονικά της και τις υπόλοιπες τεχνικές λεπτομέρειες μόνο μέχρι να την αγοράσει. Από εκεί και πέρα την καβαλάς και φεύγεις και μπορείς να μην ασχοληθείς πάλι μαζί της. Στην πραγματικότητα δεν έχει ανάγκη από ρυθμίσεις ή από κάποιον ειδικό χειρισμό. Είναι φτιαγμένη για βόλτες και θα σου τις προσφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μπορείς να κινείσαι από τις 2.000 έως τις 4.000 στροφές για πάντα. Μπορείς να μπεις στις στροφές του επαρχιακού δικτύου πιο γρήγορα από ότι φανταζόσουν. Και βέβαια λόγω όγκου η εικόνα της R18 στις στροφές είναι τουλάχιστον θεαματική. Παρόλαυτά, όπως σε όλες τις BMW, τα κιλά της εξαφανίζονται στα πρώτα μέτρα και αυτό που μένει είναι το βαρύ παρουσιαστικό της R18.
Η κατανάλωση που μετρήσαμε…..πια κατανάλωση? Είναι δυνατόν να έχεις τέτοια μοτοσυκλέτα στην κατοχή σου και να σε νοιάζει η κατανάλωση?

8-9 λίτρα ήταν, έχει καμία σημασία? Καμία απολύτως.

 

 

Το μόνο αρνητικό που θα μπορούσα να πω είναι ο ήχος των εξατμίσεων που είναι πολύ ήπιος έως και ξενέρωτος αν και φαντάζομαι πως δυο τελικά απο την Vance & Hines θα λύσουν αυτό το ζήτημα μιας και η μοτοσυκλέτα αποτελεί τον παράδεισο του CUSTOMIZING.

Η R18 είναι μια μοναδική κατασκευή, είναι το όνειρο κάθε λάτρη των cruiser μοτοσυκλετών. Μεγάλη, μακριά, βαριά, με ατελείωτη ροπή και original προπολεμική εμφάνιση, είναι μια μοτοσυκλέτα που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη τεχνολογία, δίνοντας σας ένα αυθεντικό συναίσθημα στον δρόμο. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;