Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

BMW Motorrad Concept R18

Ελλάδα 15:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

BMW Motorrad Concept R18

NEWSMOTO

BMW Motorrad Concept R18

NEWSMOTO

Η BMW Motorrad πέτυχε τέλειο πάντρεμα της παράδοσης και του μέλλοντος στις γραμμές μιας Custom Μοτοσικλέτας.

Advertisement
Advertisement

 

Με φόντο την πολύβουη σκηνή του Concorso d’Eleganza Villa d’Este, όπου η παράδοση συναντά τις σύγχρονες τάσεις, η BMW Motorrad παρουσίασε μία εναλλακτική πρόταση. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μία επιστροφή στις ρίζες της μάρκας, αλλά μέσα από μια σύγχρονη ματιά: Tο BMW Concept R18 μεταφέρει την ουσία των μεγάλων κλασικών μοτοσικλετών στη σύγχρονη εποχή, ή με άλλα λόγια, μεταμορφώνει τη σχεδίαση μιας ιστορικής μοτοσικλέτας σε μία μοντέρνα, custom πρόταση. Ο Dr. Markus Schramm, επικεφαλής της BMW Motorrad, περιγράφει τη σχεδίαση ως εξής: «Με αυτή την dream bike, η BMW παρουσιάζει τη δική της οπτική με μία πρόταση αυθεντική και πλούσια σε συναίσθημα για την κατηγορία των μεγάλων cruisers».

Advertisement
Advertisement

Το Concept R18 είναι η ουσία της μοτοσικλέτας, στην original φυσική μορφή της. Σε γνήσιο custom στυλ, καταφέρνει να ξεφορτωθεί κάθε τι περιττό και προσηλώνεται στην ουσία. «Η μεγαλύτερη πρόκληση στη σχεδίαση είναι να κάνεις τα πάντα ορατά. Κάθε εξάρτημα έχει ένα λειτουργικό σκοπό. Δεν υπάρχουν πολλοί που θα τολμούσαν να υιοθετήσουν μία τόσο τίμια προσέγγιση», σχολίασε ο Bart Janssen Groesbeek, σχεδιαστής της πρωτότυπης μοτοσικλέτας.

Κινητήρας boxer, σωληνωτό πλαίσιο, εκτεθειμένος άξονας τελικής μετάδοσης και ένα μαύρο ρεζερβουάρ καυσίμου σε σχήμα σταγόνας με χειροποίητες αντίθετες γραμμές (φιλέτα), αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της. Οι αναλογίες θυμίζουν κλασικές μοτοσικλέτες όπως η BMW R5, και αποπνέουν – ακόμα και από απόσταση – διαχρονική γοητεία.

Advertisement

Το πλαίσιο και το ρεζερβουάρ αποτελούν μία ευθεία γραμμή που συνδέει το «λαιμό» μέχρι την πλήμνη του πίσω τροχού και χαρίζουν μία ρέουσα κομψότητα στην πλαϊνή όψη. Οι μεγάλοι ακτινωτοί τροχοί (μπροστά 21”, πίσω 18”) παρέχουν ασφαλή συμπεριφορά και εξισορροπούν τέλεια τον κινητήρα. Τα ελαστικά είναι ένα ακόμα στοιχείο που παραπέμπει στο παρελθόν: όπως στην εποχή της, αυτή η μοτοσικλέτα εφοδιάζεται με ελαστικά Metzeler.

Advertisement

Στην καρδιά του BMW Motorrad Concept R18 «χτυπά» ο μεγάλος, νέας σχεδίασης, δικύλινδρος, 1800 κ.εκ. boxer κινητήρας. Η εξωτερική του εμφάνιση συνειδητά θυμίζει τους flat twin κινητήρες που η BMW συνήθιζε να κατασκευάζει μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960 – αλλά με πολύ μεγαλύτερο κυβισμό και σύγχρονη αερο/ελαιόψυξη αέρα/λαδιού. Ο μεγάλος πρωτότυπος boxer έχει σχεδιαστεί με προσοχή στη λεπτομέρεια: το μπλοκ του κινητήρα και η μετάδοση αποτελούνται από αλουμίνιο που έχει περάσει από διαδικασία υαλοβολής, αναδεικνύοντας τα γυαλισμένα στο χέρι αλουμινένια εξαρτήματα και το προστατευτικό του ιμάντα και τα καπάκια βαλβίδων. Το λογότυπο του κινητήρα φέρει το όνομα της πρωτότυπης μοτοσικλέτας και τονίζει τη συνολική ποιότητα. Επιπλέον, δύο καρμπυρατέρ της Solex – παρόμοια με αυτά των BMW 2002 – παραπέμπουν στην ιστορία της εταιρίας και προσθέτουν την τελική πινελιά στην αυθεντικότητα της μοτοσικλέτας.

Ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ο εκτεθειμένος άξονας τελικής μετάδοσης με επικάλυψη χρωμίου, που συνδέει τον πίσω τροχό με το σύστημα κίνησης. Δεν υπάρχει κανένα άλλο κάλυμμα στη μοτοσικλέτα, με αποτέλεσμα το μηχανικό σύνολο να είναι πλήρως ορατό. Στην ίδια φιλοσοφία, τα ηλεκτρονικά του concept έχουν περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα, όπως η μίζα και τα φώτα, υπογραμμίζοντας την ‘καθαρή’ αισθητική του.

Advertisement

Σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό των χρωμάτων, το BMW Motorrad Concept R18 ακολουθεί την κλασική οδό. Το θέμα είναι κλασικό BMW: τα λευκά, χειροποίητα σιρίτια στο πιρούνι και το ρεζερβουάρ σε συνδυασμό με το μαύρο βασικό χρώμα αντιπροσωπεύουν το κλασικό σχεδιαστικό θέμα BMW.

Η σχεδίαση του δερμάτινου μονόσελου είναι εμπνευσμένη από τις κλασικές μοτοσικλέτες τη δεκαετίας του 1950. Νέας φιλοσοφίας και ελαφρώς πιο άνετο. Το γόνατο ελατηρίου της cantilever ανάρτησης είναι ενσωματωμένο κάτω από τη σέλα. Η σχεδίαση του προβολέα παραπέμπει επίσης στη δεκαετία του 1950. Το κλασικό σχήμα ‘U’ των εξαρτημάτων του κρυστάλλινου καλύμματος διαμορφώνεται τώρα από μία σειρά LED.

Το BMW Motorrad Concept R18 ‘παντρεύει’ παραδοσιακά και ιστορικά σχεδιαστικά στοιχεία με τρέχουσες λειτουργίες της BMW Motorrad σε απόλυτη αρμονία.