Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Αυτόνομη οδήγηση σε μοτοσικλέτα;

Ελλάδα 4:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυτόνομη οδήγηση σε μοτοσικλέτα;

NEWSMOTO

Αυτόνομη οδήγηση σε μοτοσικλέτα;

NEWSMOTO

Η Honda σκοπεύει να φέρει την αυτόνομη οδήγηση και στις μοτοσικλέτες με πρωτοποριακά συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης.

Advertisement
Advertisement

Όπως είναι ήδη γνωστό οι τεχνολογίες που εφαρμόζονται αρχικά στα αυτοκίνητα, έπειτα από μερικά χρόνια περνάνε στις μοτοσικλέτες. Ιδιαίτερα τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης και τα συστήματα ασφάλειας (όπως ABS, Traction Control και πολλά ακόμα), έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της μοτοσικλέτας και έχουν ανεβάσει κατακόρυφα την ασφάλεια στα δίκυκλα.

Τα πιο σύγχρονα συστήματα είναι εκείνα που συναντάμε κυρίως σε μεγάλες και ακριβές μοτοσικλέτες και αφορούν τα ραντάρ και τους αισθητήρες. Αρκετές μοτοσικλέτες πλέον διαθέτουν σύστημα Adaptive Cruise Control και σύστημα ειδοποίησης τυφλού σημείου (Blind Spot), αλλά από ότι φαίνεται αυτό είναι μόνο η αρχή.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με σχέδια που διέρρευσαν από την Honda, το ιαπωνικό εργοστάσιο δουλεύει πάνω στο επόμενο βήμα συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης που περιλαμβάνει αυτόνομη οδήγησης. Στα σχέδια πατέντας εμφανίζεται ένας μηχανισμός στο τιμόνι να συνεργάζεται με την ομάδα IMU, τους αισθητήρες και την ECU της μοτοσικλέτας προκειμένου να μπορεί να επέμβει στο σύστημα διεύθυνσης της μοτοσικλέτας όποτε κρίνει απαραίτητο.

Αυτές οι περιπτώσεις έχουν να κάνουν κυρίως με την ορθή πορεία της μοτοσικλέτας μέσα στη λωρίδα κυκλοφορίας. Αν το σύστημα αντιληφθεί ότι η μοτοσικλέτα παρεκκλίνει της πορείας της τότε θα επεμβαίνει και θα διορθώνει την πορεία. Ως παράδειγμα χρησιμοποιείται μια ριπή αέρα η οποία μπορεί να βγάλει από την πορεία της τη μοτοσικλέτα. Το σύστημα επεμβαίνει και επαναφέρει το δίκυκλο στη λωρίδα του.

Advertisement

Με το Adaptive Cruise Control που ελέγχει την ταχύτητα ταξιδιού (επιταχύνει και επιβραδύνει), με το σύστημα ειδοποίησης αλλαγής λωρίδας και τώρα με τη διόρθωση πορείας, έχουμε πλέον ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2 για μοτοσικλέτα. Το μέλλον σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Honda κατεβαίνει στο πρωτάθλημα E-Xplorer με την ηλεκτρική CR Proto
Το ηρωικό Honda CB125F επιστρέφει δυνατά το 2024
Ποιo superbike εξοπλίστηκε με τη νέα γενιά αναρτήσεων της Ohlins (+video)

 

Advertisement