Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

«Ζήσε Μάη μου» για… εξετάσεις οδήγησης!

Ελλάδα 21:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ζήσε Μάη μου» για… εξετάσεις οδήγησης!

ΝΕΑ

«Ζήσε Μάη μου» για… εξετάσεις οδήγησης!

ΝΕΑ

Πάνω από 50.000 υποψήφιοι οδηγοί μόνο στην Αττική ενώ ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων αναμένεται να ξεπεράσει τις 130.000.

Advertisement
Advertisement

Στην αναμονή βρίσκονται εδώ και μήνες πολλοί υποψήφιοι οδηγοί καθώς ο κορωνοϊός και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης ΙΧ και δίκυκλου ενώ επίσης οι Σχολές Οδηγών παραμένουν κλειστές όλο αυτό το διάστημα.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr οι επιστήμονες που απαρτίζουν την Ειδική Επιτροπή αντιμετώπισης της πανδημίας εκτιμούν ότι οι υποψήφιοι οδηγοί θα μπορούν να βρεθούν και πάλι πίσω από κάποιο τιμόνι οχήματος Σχολής Οδηγών μετά το Πάσχα!

Advertisement
Advertisement

Ναι σωστά διαβάσατε οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι Σχολές Οδηγών αλλά και οι θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις οδήγησης θα μπορούν να ξεκινήσουν μετά το Πάσχα αν όλα πάνε καλά και βέβαια το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες που θα επικρατούν εκείνη την περίοδο.

Ωστόσο ο αριθμός των αιτήσεων μόνο στην Αττική αυτή τη στιγμή έχουν ήδη ξεπεράσει τις 50.000 και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω αν οι εξετάσεις ξεκινήσουν μετά την περίοδο του Πάσχα. Μάλιστα στελέχη από Σχολές Οδηγών όσο και από τις Διευθύνσεις Μεταφορών εκτιμούν πως θα επικρατήσει ένα χάος μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εξετάσεις και θα χρειαστούν πολλοί μήνες για να επανέλθει το σύστημα στους κανονικούς και προ-κορωνοϊού εποχή.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι αιτήσεις για την απόκτηση άδειας οδήγησης ξεπερνούν ήδη τις 40-50.000 ενώ αν το lockdown στον κλάδο διατηρηθεί ολόκληρο τον Απρίλιο τότε σε όλη την Επικράτεια εκτιμάται ότι ο αριθμός των αιτήσεων θα ξεπεράσει τις 70-80.000 αιτήσεις.

Advertisement

Να υπενθυμίσουμε πως αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται οι εξετάσεις για την απόκτηση μόνο αδειών οδήγησης για λεωφορεία και φορτηγά.

Αν ξεκινούσαν οι εξετάσεις οδήγησης για τα δίκυκλα θα προκαλούνταν μια αποσυμφόρηση στο σύστημα με αποτέλεσμα να υπήρχαν λιγότεροι υποψήφιοι για εξέταση. Όμως επειδή κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει δεκτό από την Ειδική Επιτροπή Υγείας ο χρόνος αναμονής για την συμμετοχή στις εξετάσεις οδήγησης αναμένεται να είναι πολλών εβδομάδων ή και μηνών σε κάποιες Περιφέρειες με λίγους εξεταστές!

Advertisement

Χαμός και με τις ισοδυναμίες

Ένα επίσης τεράστιο θέμα που έχει προκληθεί εξαιτίας των κλειστών Σχολών Οδηγών έχει να κάνει με την ισοδυναμία μεταξύ της άδειας οδήγησης αυτοκινήτου και δίκυκλου έως 125 κ.εκ.

Χιλιάδες κάτοχοι διπλώματος αυτοκινήτου οι οποίοι πληρούν τις επιπλέον προϋποθέσεις που έχει ορίσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν μπορούν να οδηγήσουν νόμιμα μηχανάκι καθώς ο νέος νόμος ορίζει ότι για να μπορούν να οδηγούν δίκυκλο με δίπλωμα αυτοκινήτου θα πρέπει να κάνουν πέντε υποχρεωτικά μαθήματα σε Σχολή Οδηγών οι οποίες όμως είναι κλειστές!

Advertisement

Αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι οι Σχολές Οδηγών να πρέπει να διδάξουν τους υποψήφιους οδηγούς που πρέπει να δώσουν εξετάσεις και έχουν να πιάσουν τιμόνι πολλούς μήνες μόλις λειτουργήσουν και πάλι και από την άλλη να βρουν χρόνο για να εξυπηρετήσουν και τους χιλιάδες κατόχους διπλωμάτων αυτοκινήτων οι οποίοι θέλουν να ενεργοποιήσουν την ισοδυναμία για οδήγηση δίκυκλου με κινητήρα έως 125 κ.εκ.

Στελέχη από τον κλάδο των Σχολών Οδηγών επισημαίνουν ότι είναι προτιμότερο να ξεκινήσουν και πάλι τα μαθήματα οδήγησης για την απόκτηση άδειας οδήγησης αυτοκινήτου και δίκυκλου καθώς ούτως ή άλλως στα Ταξί επιτρέπεται η μεταφορά 2 επιβατών επιπλέον του οδηγού και δεν πρόκειται να ευνοηθεί ο κλάδος τους…

Φωτογραφία: Eurokinisi

Διαβάστε επίσης:

Διπλώματα: Πόσο κοστίζει η ισοδυναμία μεταξύ αυτοκινήτου και δίκυκλου
Αποκάλυψη: Απίστευτο το νούμερο αιτήσεων για την απόκτηση διπλώματος
Δίπλωμα με… delivery έναντι 3.000 ευρώ!