Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | COTY 2023

ΝΕΑ

Test στο… online σύστημα για τα ανασφάλιστα – Έρχονται τα πρόστιμα!

  • Γιώργος Κ. Ανδρής (ga@newsauto.gr)

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «κλείδωσε» το βράδυ της Παρασκευής το online σύστημα ασφάλισης οχημάτων για να διαπιστώσει αν είναι όλα έτοιμα για την διασταύρωση στοιχείων.

Την Παρασκευή το απόγευμα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) φαίνεται ότι έδωσε εντολή να δοκιμαστεί το online σύστημα ασφάλισης οχημάτων απ’ όπου και αντλούνται τα στοιχεία των ιδιοκτητών οχημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται για την διασταύρωση αλλά και τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων.

Η δοκιμή του συστήματος πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής και κανένας ασφαλιστής δεν μπορούσε να εισέλθει στο online σύστημα ασφάλισης καθώς ήταν κλειδωμένο.

Μάλιστα το σύστημα έβγαζε μήνυμα πως δεν επιτρέπεται η ασφάλιση του οχήματος μετά από έλεγχο με τη ΔΗΛΕΔ (Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης).

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από την ΑΑΔΕ θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα πρόστιμα στους παραβάτες ιδιοκτήτες οχημάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Πλαστά Συμβόλαια – Δείτε εάν είναι ασφαλισμένο το αυτοκίνητό σας

Η ΑΑΔΕ έχει ανακοινώσει πάντως ότι θα προχωρούσε στον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων στις αρχές Σεπτεμβρίου με στόχο να βεβαιωθούν τα πρόστιμα στους παραβάτες.

Να υπενθυμίσουμε πως η προηγούμενη διασταύρωση αποκάλυψε 436.653 ανασφάλιστα οχήματα και πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου 2018 δηλαδή σχεδόν ένα χρόνο πριν ενώ η διάταξη αναφέρει πως οι διασταυρώσεις θα γίνονται δύο φορές το χρόνο.

Όμως όπως αποκάλυψε το Newsauto.gr oύτε 50.000 δεν ήταν τελικά οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων σε σύνολο περίπου 440.000 παραβατών οι οποίοι έσπευσαν να τα ασφαλίσουν μετά την πρώτη διασταύρωση των στοιχείων που πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στις 30 Απριλίου 2018!

Ο μικρός αριθμός των ιδιοκτητών ανασφάλιστων οχημάτων που έσπευσαν να τα ασφαλίσουν αποδεικνύει και έμπρακτα πως η νομοθεσία σχετικά με τα ανασφάλιστα οχήματα δεν λειτουργεί και επιπλέον περίπου 400.000 ιδιοκτήτες οχημάτων εξακολουθούν να τα κινούν παράνομα καθώς δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη οι περαιτέρω κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων και οι εταιρείες να έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολλούς μήνες στην απελθούσα κυβέρνηση η οποία προφανώς ενόψει των βουλευτικών εκλογών δεν τόλμησε να ενεργοποιήσει το νόμο αλλά ούτε να πραγματοποιήσει και νέα διασταύρωση ώστε να ανακαλυφθούν οι παραβάτες ιδιοκτήτες οχημάτων.

Σύμφωνα με στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς μέσα στο πρώτο 7μηνο του 2019 προστέθηκαν 235.000 οχήματα στο στόλο των ασφαλισμένων οχημάτων. Αριθμός που σαφώς είναι μεγαλύτερος από τις ταξινομήσεις καινούριων οχημάτων.

Τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις πρόστιμα είναι:

100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κ.εκ.

150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 κ.εκ. και άνω.

200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1000 κ.εκ..

250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1001 κ.εκ. και άνω

Για την πληρωμή του οφειλόμενου παραβόλου έχει δημιουργηθεί παράβολο από την ΑΑΔΕ για κάθε ΑΦΜ ιδιοκτήτη, το οποίο φέρει τον ίδιο αριθμό με τον αριθμό πρωτοκόλλου της ειδοποίησης που λαμβάνει ο ιδιοκτήτης.

Επίσης να υπενθυμίζουμε πως στα οχήματα που εντοπίζονται ως ανασφάλιστα, θα αποστέλλεται ειδοποίηση, στο οποίο θα καλείται ο κάτοχος εντός 8 ημερών να πληρώσει το ανάλογο παράβολο και να ασφαλίσει το όχημά του καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα του επιβάλλεται μεγάλο χρηματικό πρόστιμο και πιθανών και αφαίρεση πινακίδων.

Ειδικότερα η νομοθεσία προβλέπει:

-Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για 6 μήνες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής.

– Σε περίπτωση εμπλοκής οχήματος σε ατύχημα αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια και επί υποτροπής για 3 χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης.

– Χρηματικό πρόστιμο με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

-Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Πιέστε εδώ για να δείτε αν είναι ασφαλισμένο το όχημά σας.

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto