Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ξεχωρίστε με τα καινούργια smart #1 και #3!

Ελλάδα 13:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ξεχωρίστε με τα καινούργια smart #1 και #3!

ΝΕΑ

Ξεχωρίστε με τα καινούργια smart #1 και #3!

ΝΕΑ

H smart πρωτοπορεί ξανά στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, αυτή τη φορά με τη δημιουργία νέων τεχνολογικά προηγμένων αμιγώς ηλεκτροκίνητων μοντέλων και με την εγγύηση της Mercedes-Benz.

Advertisement
Advertisement

Το πιο πρόσφατο κεφάλαιο στην ιστορία της smart άρχισε να γράφεται το 2020 με την ίδρυση της smart Automobile Co., Ltd., η οποία είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της Mercedes-Benz AG και της Geely Automobile Co., Ltd.

Η απόφαση των ανώτατων στελεχών τους ήταν σαφής: Τα καινούργια μοντέλα της θα ήταν αμιγώς ηλεκτροκίνητα με premium χαρακτήρα, με μοναδική σχεδίαση και απαράμιλλη τεχνολογία σε κάθε τομέα τους.

Επίσης, θα διακρίνονταν επειδή αυτά θα δημιουργούσαν μια σημαντική τομή: Θα ήταν urban SUV! Δηλαδή, εντελώς διαφορετικά απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει ως τώρα από την εταιρεία, η οποία πραγματοποίησε μια επιχειρηματική επανεκκίνηση.

Advertisement
Advertisement

Το αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής του επιχειρηματικού πλάνου είναι η δημιουργία των καινοτόμων smart #1 και smart #3. Δύο καινούργια μοντέλα τα οποία ξεχωρίζουν ακόμα και από την ίδια την ονομασία τους, πόσο μάλλον από την κατασκευαστική φύση και υπόστασή τους.

Φυσικά, είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητα, κάτι που είναι ίδιον της smart τουλάχιστον από το 2007. Όμως η ταύτιση της εταιρείας με την ηλεκτροκίνηση εκτείνεται πολύ βαθύτερα στο παρελθόν.

Ήταν το 1969 όταν ο Johann Tomforde, εργαζόμενος τότε στο Τμήμα R&D της Daimler AG, σχεδίασε ένα μικρών διαστάσεων όχημα πόλης με μπαταρίες, ηλεκτροκινητήρα και την κίνηση στους πίσω τροχούς!

Advertisement

Στην εποχή μας, τα νέα smart #1 και smart #3 βασίζονται σε εκείνη την αρχική, πρωτοποριακή ιδέα, αλλά ορίζουν νέους δρόμους στην κατηγορία τους αναφορικά με την ασφάλεια, την τεχνολογία, την ποιότητα κατασκευής, την άνεση, την πρακτικότητα.

Πριν από λίγες ημέρες τα δύο καινούργια αυτοκίνητα παρουσιάστηκαν επίσημα και στην Ελλάδα από τη Star Automotive Ελλάς Μονοπρόσωπη Α.Ε., τον Γενικό Εισαγωγέα της εταιρείας στη χώρα μας.

Advertisement

Το smart #1 είναι το πρώτο μοντέλο της στη σύγχρονη εποχή που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, έθεσε τις βάσεις και είναι ο επιτετραμμένος της εταιρείας σε αυτή. Η σχεδίασή του τονίζει τόσο τον αστικό χαρακτήρα του όσο και την ολοκληρωμένη προσωπικότητα που απαιτούν οι υποψήφιοι αγοραστές.

Οι διαστάσεις του (το μήκος του φτάνει τα 4.270 χλστμ.), η κομψή και αεροδυναμική σχεδίασή του (Cd: 0,29), τα όμορφα φώτα εμπρός και πίσω (τεχνολογίας CyberSpark+), οι πόρτες χωρίς πλαίσιο, οι ενσωματωμένες στο αμάξωμα εξωτερικές χειρολαβές και η πανοραμική οροφή (η οποία έχει μήκος 1,3 μέτρα), είναι τα βασικά στοιχεία που το προσδιορίζουν.

Στο εσωτερικό του, η ευρυχωρία και η ποιότητα κατασκευής είναι εμφανείς από την πρώτη στιγμή. Στο συμμετρικά διαμορφωμένο ταμπλό του υπάρχουν έγχρωμες οθόνες υψηλής ευκρίνειας στον πίνακα οργάνων (Full HD LCD 9,2 ιντσών) και στο κέντρο (12,8 ιντσών). Επίσης, υπάρχει και σύστημα Head-up Display 10,0 ιντσών.

Advertisement

Τα άνετα καθίσματα, ο απαράμιλλος ωφέλιμος χώρος, η φωτεινότητα και η πολύ καλή περιφερειακή ορατότητα 360 μοιρών που προσφέρει το smart #1 σίγουρα θα εντυπωσιάσουν τους επιβάτες. Το πίσω κάθισμα αποτελείται από δύο τμήματα (αναλογίας 60:40) και υπάρχει η δυνατότητα να σύρεται εμπρός πίσω, ενιαία ή χωριστά το κάθε τμήμα του.

Το smart #1 διατίθεται τόσο με έναν ηλεκτροκινητήρα 272 ίππων, όσο και σε τετρακίνητη έκδοση (AWD), μέγιστης συνδυαζόμενης ισχύος 368 ίππων και 428 ίππων, αναλόγως της εκδοχής του.

Και στις δύο περιπτώσεις οι επιδόσεις του είναι αντιπροσωπευτικές ενός sρorts car ή ακόμα και ενός supercar! Για παράδειγμα, στην έκδοση Brabus το 0-100 χλμ./ώρα επιτυγχάνεται μόλις σε 3,9 δευτερόλεπτα!

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου με τις οποίες διατίθεται είναι είτε 49 kWh με αυτονομία 310 χλμ., είτε 66 kWh με αυτονομία 440 χλμ. Αυτές μπορούν να φορτίσουν σε φορτιστή AC έως 22 kW και σε DC έως 150 kW. Στην πρώτη περίπτωση ο χρόνος φόρτισης για το 10%-80% είναι τρεις ώρες, ενώ στη δεύτερη είναι λιγότερο από μισή ώρα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν μία από τις πέντε διαφορετικές εξοπλιστικές εκδόσεις, τις Pro-Pro+, Pure-Pure+, Premium, Pulse και Brabus, αντίστοιχα. Οι δύο τελευταίες αφορούν στην τετρακίνητη έκδοση.

Το smart #3
Το δεύτερο μοντέλο στη νέα εποχή της smart είναι ακόμα μεγαλύτερο σε διαστάσεις και πιο κομψό συγκριτικά με το #1. Το smart #3 έχει coupé αμάξωμα το οποίο το κάνει να είναι και πιο σπορ και δυναμικό σε εμφάνιση.

Το μήκος του φτάνει τα 4.400 χλστμ. (δηλαδή είναι κατά 130 χλστμ., πιο μακρύ από αυτό του #1) και το μεταξόνιό του τα 2.785 χλστμ., δηλαδή κατά 35 χλστμ. μακρύτερο, συγκριτικά.

Το μεγαλύτερο μήκος του έχει ως αποτέλεσμα να είναι πιο μακριά και η πανοραμική οροφή του η οποία σε αυτό φτάνει τα 1,6 μέτρα. Στο smart #3, η κεκλιμένη οροφή του έχει ως αποτέλεσμα ο αεροδυναμικός συντελεστής οπισθέλκουσας να είναι ακόμη χαμηλότερος (Cd.:0,27).

To smart #3 διατίθεται με τους ίδιους ηλεκτροκινητήρες και μπαταρίες όπως και το smart #1 και σε ισάριθμα επίπεδα εξοπλισμού. Και τα δύο μοντέλα διαθέτουν τεχνητή νοημοσύνη, ώστε οι εφαρμογές που υπάρχουν στο αυτοκίνητο να μαθαίνουν τις ανάγκες του οδηγού και των επιβατών, να βελτιώνονται για να καλύπτουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους.

Επίσης και στα δύο υπάρχει και ο ψηφιακός βοηθός, ο οποίος οπτικοποιείται με το άβαταρ είτε αλεπούς είτε γατόπαρδου στην κεντρική οθόνη, και ενεργοποιείται με την φωνητική εντολή «hello smart».

Η κορυφαία ασφάλεια των επιβατών, των πεζών και των δικυκλιστών είναι βασικός παράγοντας από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η εξέλιξη τόσο του smart #1 όσο και του smart #3.

Οι άνθρωποι της εταιρείας δημιούργησαν ένα ασφαλέστατο πλαίσιο και τα εξόπλισαν με τα πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά συστήματα προειδοποίησης του οδηγού για ενδεχόμενη σύγκρουση και για την αποφυγή αυτής σε περίπτωση που αυτός δεν αντιδράσει έγκαιρα.

Η καινοτόμα τεχνολογική ομπρέλα συστημάτων παρεχόμενης ασφάλειας που διαθέτουν και τα δύο καινούργια μοντέλα της smart και η αξιόπιστη λειτουργία τους σε κάθε συνθήκη αναγνωρίστηκε από τονEuro NCAP o οποίος τους έδωσε πέντε αστέρια στα απαιτητικά crash tests που πραγματοποιεί.

Τα καινούργια smart #1 και smart #3 είναι η καλύτερη απόδειξη πως όταν υπάρχει όραμα και συγκεκριμένος επιχειρηματικός στόχος το αποτέλεσμα είναι αξεπέραστο. Η smart μετασχηματίστηκε χωρίς να αλλοιώσει τις εταιρικές αξίες της. Προσαρμόστηκε στη σύγχρονη εποχή αλλά δεν μεταβλήθηκε από αυτή προς χάρη ευκαιριακών κερδών.

Ακολούθησε τον δύσκολο δρόμο της εξέλιξης μέσω της διατήρησης της ποιότητας και χωρίς να κάνει εκπτώσεις σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια, την άνεση και την καινοτομία.

Από την Star Automotive Ελλάς Μονοπρόσωπη Α.Ε. ανακοινώθηκε ότι στη χώρα μας οι παραγγελίες για τα smart #1 και smart #3 θα ξεκινήσουν εντός του Ιουνίου (ή εντός του Ιουλίου το αργότερο). Τα πρώτα αυτοκίνητα θα έρθουν στην Ελλάδα από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Σπεύσατε, λοιπόν, για να είστε από αυτούς που θα δουν και θα αποκτήσουν πρώτοι το νέο πρόσωπο της smart!