Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ξανά διεθνής κινητήρας της χρονιάς ο 1.0 EcoBoost

Ελλάδα 10:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ξανά διεθνής κινητήρας της χρονιάς ο 1.0 EcoBoost

ΝΕΑ

Ξανά διεθνής κινητήρας της χρονιάς ο 1.0 EcoBoost

ΝΕΑ

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο μικρός αλλά ισχυρός κινητήρας 1.0 lt EcoBoost της Ford κατακτά τον τίτλο του καλύτερου κινητήρα διεθνώς!

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (twitter.com/SeitanF1)

Πρόκειται για μία πρωτοφανή διάκριση που πλαισιώνεται και από την ανάδειξη του ως «Καλύτερου κινητήρα κάτω του 1.0lt», επίσης για τρίτη συνεχή φορά. Η επιτυχία αυτή ανακοινώθηκε στην Engine Expo 2014 που διεξάγεται στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, με την επιτροπή αξιολόγησης να αποτελείται από 82 συντάκτες αυτοκινήτου από 35 χώρες!

Για την επιτυχία της μονάδας ισχύος της Ford, μίλησε ο αντιπρόεδρος μηχανολογίας της, Bob Fascetti: «Για να πετύχουμε όλο το πακέτο – εντυπωσιακή οικονομία καυσίμου, συναρπαστικές επιδόσεις, απουσία θορύβων και πολιτισμένη λειτουργία – ξέραμε ότι αυτός ο μικρός κινητήρας των 1.000cc, έπρεπε να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού. Μέσω της φιλοσοφίας εξέλιξης One Ford, ο EcoBoost συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για το συνδυασμό επιδόσεων με οικονομία καυσίμου στην κατηγορία μικρών βενζινοκινητήρων».

Advertisement
Advertisement

Από την πλευρά της κριτικής επιτροπής μίλησε ο Dean Slavnich, συν-πρόεδρος της 16ης έκδοσης του θεσμού βραβείων «Διεθνής Κινητήρας της Χρονιάς» και εκδότης του περιοδικού Engine Technology International: «Ο φετινός διαγωνισμός ήταν ο σκληρότερος όλων των εποχών, αλλά ο 1.0 EcoBoost εύλογα συνεχίζει να ξεχωρίζει με πολιτισμένη λειτουργία, ανυπέρβλητη ελαστικότητα και κορυφαία απόδοση. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα μηχανολογίας κινητήρων».

Η εξέλιξη του 1.0 EcoBoost
Ο χιλιάρης EcoBoost που λανσαρίστηκε το 2012 με το Ford Focus, διατίθεται τώρα με εννέα ακόμα μοντέλα: Fiesta, B-MAX, EcoSport, C-MAX και Grand C-MAX, Tourneo Connect, Tourneo Courier, Transit Connect και Transit Courier. Το νέο Mondeo θα συνεχίσει το ευρωπαϊκό λανσάρισμα του 1.0 EcoBoost όταν κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στη χρονιά: πρόκειται για το μικρότερο κινητήρα που θα διατίθεται με ένα τόσο μεγάλο οικογενειακό αυτοκίνητο.

Advertisement

Πέραν των εκδόσεων 100 PS και 125 PS, η Ford πρόσφατα έκανε το ντεμπούτο μιας νέας έκδοσης 140 PS του κινητήρα στα νέα μοντέλα Fiesta Red Edition και Fiesta Black Edition, τα ισχυρότερα αυτοκίνητα δρόμου παραγωγής 1000cc, με επιτάχυνση 0-100 km/h σε 9sec, τελική ταχύτητα 201 km/h και κατανάλωση 4,5 l/100 km με εκπομπές CO2 104 g/km.

Το ένα στα πέντε Ford που πωλούνται στις 20 παραδοσιακές Ευρωπαϊκές αγορές της μάρκας εφοδιάζονται με 1.0 EcoBoost κινητήρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής μάρκας, τους πρώτους πέντε μήνες του 2014, οι αγορές όπου ο συγκεκριμένος κινητήρας γνώρισε τη μεγαλύτερη δημοτικότητα ήταν η Ολλανδία (38% όλων των αυτοκινήτων που αγοράστηκαν), και ακολούθησε η Δανία (37%) και η Φινλανδία (33%).

Advertisement

Τα ευρωπαϊκά εργοστάσια τη Ford στην Κολωνία (Γερμανία) και στην Κραϊόβα (Ρουμανία) κατασκευάζουν ένα νέο κινητήρα EcoBoost κάθε 42 δευτερόλεπτα και πρόσφατα ξεπέρασαν το ορόσημο των 500.000 μονάδων.

Συνολικά, πάνω από 200 μηχανικοί και σχεδιαστές των κέντρων έρευνας & εξέλιξης (R&D) της Ford στις πόλεις Άαχεν και Μέρκενιχ στη Γερμανία αλλά και τις πόλεις Ντάγκεναμ και Ντάντον στην Αγγλία, αφιέρωσαν πάνω από πέντε εκατομμύρια ώρες στην εξέλιξη του 1.0 EcoBoost.

Advertisement

Ο συμπαγής, χαμηλής αδράνειας υπερσυμπιεστής ανεβάζει μέχρι 248.000 rpm – πάνω από 4.000 στροφές το δευτερόλεπτο και σχεδόν διπλάσιες από αυτών που εφοδιάζουν τους κινητήρες των φετινών αγωνιστικών μονοθεσίων της F1.

Ο υπερσυμπιεστής του 1.0 EcoBoost 140 PS παράγει πίεση υπερπλήρωσης 1.6 bar (24 psi). Η μέγιστη πίεση ανάφλεξης των 124 bar (1.800 psi) ισοδυναμεί με ένα Αφρικανικό ελέφαντα βάρους πέντε τόνων που πατά πάνω στο έμβολο!

Με συμπαγές μπλοκ κεφαλής από χυτοσίδηρο, που χωράει στο ντουλάπι οροφής ενός αεροπλάνου, ο κινητήρας περιλαμβάνει επίσης αλουμινένια κυλινδροκεφαλή με ενσωματωμένη πολλαπλή εξαγωγής που μειώνει τις θερμοκρασίες των καυσαερίων για βελτιστοποιημένη αναλογία καυσίμου /αέρα. Η τριβή του κινητήρα μειώνεται από έμβολα με ειδική επίστρωση, ελατήρια χαμηλής τάσης, τσιμούχες στροφάλου χαμηλής τριβής και ιμάντα χρονισμού μέσα σε λάδι. Μια αντλία λαδιού μεταβλητής παροχής προσαρμόζει τη λίπανση στις εκάστοτε απαιτήσεις και βελτιστοποιεί την πίεση για μικρότερη κατανάλωση.

Τα οχήματα Ford που εφοδιάζονται με τον 1.0 EcoBoost διατίθενται τώρα σε 72 χώρες σε όλο τον κόσμο.