Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Video: Η στολή του… μεθυσμένου!

Ελλάδα 6:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Video: Η στολή του… μεθυσμένου!

ΝΕΑ

Video: Η στολή του… μεθυσμένου!

ΝΕΑ

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν κάτι που λίγο ή πολύ γνωρίζαμε. Περισσότεροι από τους μισούς νεαρούς στην Ευρώπη (56%) παραδέχονται ότι είτε έχουν οδηγήσει μεθυσμένοι είτε έχουν γίνει μάρτυρες φίλων τους που οδήγησαν υπό την επήρεια αλκοόλ. Την έρευνα χρηματοδότησε η Ford και σε αυτήν συμμετείχαν 5.000 νέοι – ηλικίας 18 έως 24 ετών – από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Μ. Βρετανία.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ (twitter.com/bitsi74)

Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Ισπανία (74%), ενώ ακολούθησαν οι νέοι από τη Γερμανία (65%) και τη Γαλλία (64%). Το 32% δήλωσε ότι δέχτηκε να τους μεταφέρει οδηγός που είχε πιει, ενώ το 66% παραδέχτηκε ότι δε γνωρίζει το επιτρεπτό όριο κατανάλωσης αλκοόλ στη χώρα του. Περίπου ένας στους τέσσερις νέους (26%) θεωρεί ότι ακόμη και αν έχει πιει μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια.

Για να τους αποδείξει ότι έχουν λάθος, η Ford δημιούργησε τη «στολή του μεθυσμένου». Όπως μπορείτε να δείτε και στο video, αποτελείται από γυαλιά που προσομοιώνουν την όραση ενός οδηγού υπό την επήρεια αλκοόλ, ωτοασπίδες εργασίας που περιορζίουν την ακοή, βάρη σε χέρια και πόδια, κολάρο στον αυχένα κλπ. Όλα αυτά δείχνουν πόσο δύσκολο είναι να οδηγείς όταν έχεις καταναλώσει αλκοόλ.

Advertisement
Advertisement

Η «Drink Driving Suit» δημιουργήθηκε από τη Ford σε συνεργασία με το ινστιτούτο Meyer-Hentschel της Γερμανίας, το οποίο ειδικεύεται σε έρευνες σχετικά με τις μετακινήσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η Ford έχει επίσης ετοιμάσει τη «στολή της τρίτης ηλικίας» και τη «στολή της εγκύου», ώστε να κατανοήσει τις ανάγκες και των συγκεκριμένων κατηγοριών οδηγών.