Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Video: Εχουν γεμίσει την Ελλάδα ΙΧ με γυρισμένα χιλιόμετρα

Ελλάδα 14:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Video: Εχουν γεμίσει την Ελλάδα ΙΧ με γυρισμένα χιλιόμετρα

ΝΕΑ

Video: Εχουν γεμίσει την Ελλάδα ΙΧ με γυρισμένα χιλιόμετρα

ΝΕΑ

Παρά τις σχετικές προσπάθειες που κάνει το Υπουργείο Μεταφορών, επιτήδειοι εισαγωγείς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων συνεχίζουν το πάρτι με θύματα χιλιάδες Έλληνες…

Advertisement
Advertisement

Παρά την εφαρμογή του υποχρεωτικού Μητρώου Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων (MEMO), που έστειλε μάλιστα πρόσφατα εισαγωγείς (εμπόρους και ιδιώτες) στην εισαγγελία, το… πάρτι καλά κρατεί.

Η αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα εξαπάτησης, με το πιο κραυγαλέο να είναι η παραποίηση των χιλιομέτρων. Μια τεχνική που φαίνεται να ακμάζει στην εισαγωγή οχημάτων από το εξωτερικό με “γυρισμένα” κοντέρ, που παρουσιάζονται στους αγοραστές ως λιγότερο χρησιμοποιημένα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Ένα ακόμα παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση μιας Alfa Romeo Giulia, εισαχθείσας από τη Βουλγαρία, η οποία παρουσιάζονταν με 143.000 χιλιόμετρα στο κοντέρ, ενώ στην πραγματικότητα είχε καταγράψει σημαντικά περισσότερα. Ένας τεχνικός, με την υποστήριξη σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων, κατάφερε να αποκαλύψει το πραγματικό ιστορικό χιλιομέτρων του οχήματος, αποδεικνύοντας ότι το αυτοκίνητο είχε διανύσει πάνω από 284.000 χιλιόμετρα μέχρι τον Μάρτιο του 2023, ενώ το 2021 είχε ήδη ξεπεράσει τα 245.000 χιλιόμετρα.

Το πρόβλημα όσο παραμένει υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων και απαιτεί αυστηρότερους ελέγχους και πιο αυστηρές ποινές. Είναι σημαντικό οι αγοραστές να είναι προσεκτικοί και να αναζητούν αξιόπιστους πωλητές- εμπόρους, οι οποίοι να έχουν πλήρες και γνήσιο το ιστορικό του αυτοκινήτου.

Σημειώστε πως πλέον όλοι οι εισαγωγείς (έμποροι και ιδιώτες) μεταχειρισμένων οχημάτων οφείλουν να καταχωρίσουν τα στοιχεία για κάθε εισαγόμενο μεταχειρισμένο όχημα (επιβατικό, λεωφορείο, φορτηγό) που εισάγεται στην Ελλάδα στο Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων (MEMO).

Advertisement

Η διαδικασία της καταχώρησης πρέπει να πραγματοποιείται το αργότερο εντός είκοσι (20) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία της κατάθεσης της αίτησης για έκδοση πρώτης άδειας κυκλοφορίας του οχήματος.

Advertisement