Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Video: Ένα C-Max που κινείται με ηλιακή ενέργεια!

Ελλάδα 19:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Video: Ένα C-Max που κινείται με ηλιακή ενέργεια!

ΝΕΑ

Video: Ένα C-Max που κινείται με ηλιακή ενέργεια!

ΝΕΑ

Μία διαφορετική πρόταση έχει να παρουσιάσει στην έκθεση ηλεκτρονικών  του Λας Βέγκας (CES) που διεξάγεται 7 με 10 Ιανουαρίου η Ford.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (twitter.com/SeitanF1)

Πρόκειται για το C-Max Solar Energi Concept, ένα πρωτότυπο όχημα που κινείται χάρη στην ηλιακή ενέργεια. Αποτελεί προϊόν της συνεργασίας της Ford με τη SunPower Corp. αλλά και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Αν και μπορεί να μη μπει ποτέ στη παραγωγή, σίγουρα δείχνει μία τάση που ίσως στο μέλλον απασχολήσει περισσότερο τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Πως λειτουργεί όμως το Ford C-Max Solar Energi Concept;

Advertisement
Advertisement

Στη οροφή του είναι τοποθετημένα ειδικά πάνελ, με την ηλιακή ενέργεια να μετατρέπεται σε ηλεκτρική, φορτίζοντας έτσι τις μπαταρίες του οχήματος. Μάλιστα η τεχνικοί της εταιρείας με το μπλε οβάλ σήμα πιστεύουν πως είναι ρεαλιστικό το σενάριο που θέλει τον κάτοχο ενός τέτοιου οχήματος, να μπορεί να κινείται εκμεταλλευόμενος αποκλειστικά την ηλιακή ενέργεια – χωρίς δηλαδή να κάνει χρήση του μοντέλου ως plug-in, φορτίζοντας το σε ηλεκτρική πρίζα.

Πάντως η Ford δεν έχει γνωστοποιήσει τις δυνατότητες αυτονομίας του C-Max Solar Energi Concept, ούτε κινούμενο χάρη στον… ήλιο, ούτε κινούμενο χάρη στο ρεύμα από την πρίζα του σπιτιού σας. Το βίντεο περιλαμβάνει πλάνα από τη δημιουργία του οχήματος αλλά και δηλώσεις του Mike Tinskey, διευθυντή ηλεκτρικών και δομής οχημάτων της Ford Motor Company αλλά και εκπροσώπων της SunPower που αναλύουν τη τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε.

Μέχρι σήμερα, η ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιείται εκτενώς σε πειραματικά οχήματα και παγκόσμιους διαγωνισμούς, όχι όμως σε ενεργοβόρα οχήματα παραγωγής. Σίγουρα, παρά τη παραπάνω πρόταση, είναι μία λύση που θα αργήσουμε να δούμε στους δρόμους γύρω μας.