Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τρία έργα για το κυκλοφοριακό, «παγώνει» η σήραγγα Ηλιούπολης

Ελλάδα 11:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τρία έργα για το κυκλοφοριακό, «παγώνει» η σήραγγα Ηλιούπολης

ΝΕΑ

Ο νέος οδικός άξονας Ελευσίνα–Οινόφυτα, ο κόμβος Σκαραμαγκά και η αναμόρφωση της Μεταμόρφωσης προκρίνονται από το υπουργείο Υποδομών για την αποσυμφόρηση της Αθήνας.

Advertisement
Advertisement

Τρία κρίσιμα έργα θέτει σε προτεραιότητα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού στην Αττική, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Νίκος Ταχιάος στο πλαίσιο ημερίδας για τη χρηματοδότηση έργων. Την ίδια στιγμή, «παγώνει» η σήραγγα Ηλιούπολης, λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής.

Πρώτο στη λίστα των παρεμβάσεων βρίσκεται ο νέος αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα–Οινόφυτα, που φιλοδοξεί να αποσυμφορήσει τον κορεσμένο Κηφισό, μεταφέροντας μεγάλο μέρος της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων εκτός αστικού ιστού. Πρόκειται για πρότυπη πρόταση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που περιμένει την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για να προχωρήσει.

Δεύτερο έργο αποτελεί ο τριπλός κόμβος στον Σκαραμαγκά, με προϋπολογισμό έως 70 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση προβλέπεται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς η Αττική έχει αποκλειστεί από τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Το έργο αφορά νέες συνδέσεις της Περιφερειακής Αιγάλεω με Σχιστό και Λεωφόρο Αθηνών και στοχεύει στη διαχείριση του μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου της περιοχής.

Advertisement
Advertisement

Τρίτο, η αναμόρφωση του ανισόπεδου κόμβου Μεταμόρφωσης στην Αττική Οδό, με την κατασκευή δεύτερης εξόδου προς Λαμία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι καθημερινές ουρές οχημάτων. Το έργο θα διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες και θα περιλαμβάνει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Συμπληρωματικά, εξετάζεται και η αντικατάσταση της παλαιάς γέφυρας στη Βαρυμπόμπη, με το υπουργείο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου με τον δήμο Κηφισιάς, χωρίς προς το παρόν τελικές αποφάσεις.

Αντίθετα, εκτός άμεσου σχεδιασμού μένει η πολυσυζητημένη σήραγγα Ηλιούπολης, που προβλέπει την υπόγεια σύνδεση της Περιφερειακής Υμηττού με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Το έργο, με εκτιμώμενο κόστος έως 500 εκατ. ευρώ, κρίθηκε οικονομικά ασύμφορο στην παρούσα φάση, παρά τη θετική στάση της Lamda Development, που είχε προσφερθεί να συνδράμει με μελέτες και παροχή χώρου για σταθμό στο Ελληνικό.