Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Νέα συμφωνία για δασμούς στην ΕΕ

Ελλάδα 14:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Νέα συμφωνία για δασμούς στην ΕΕ

ΝΕΑ

Νέα συμφωνία για δασμούς στην ΕΕ

ΝΕΑ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος για ακόμη μία φορά ξεκαθάρισε πως θα επιβάλει επιπλέον δασμούς στα αυτοκίνητα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν υπάρξει νέα εμπορική συμφωνία.

Advertisement
Advertisement

Με επιπλέον δασμούς έως και 25% είναι πολύ πιθανό να βρεθούν οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίες εξάγουν τα αυτοκίνητά τους στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο πως αν δεν υπάρξει νέα συμφωνία θα επιβληθούν επιπλέον δασμοί.

Ωστόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος επισήμανε πως προσπαθούν να πετύχουν μια συμφωνία με την ΕΕ αλλά είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί…

Από την άλλη μεριά ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι ο Τραμπ, γνωστός για την ισχυρή προστατευτική προσέγγιση στο εμπόριο, και επισήμανε ότι είχε υποσχεθεί ότι δεν θα επιβάλει προς το παρόν επιπλέον τέλη εισαγωγής στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Ωστόσο, μια μελέτη του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ που στάλθηκε στον πρόεδρο αναμένεται να οδηγήσει στην επιβολή επιπλέον δασμών έως και 25% για τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και εξαρτήματα αυτοκινήτων, χαρακτηρίζοντας τις εισαγωγές ως απειλή εθνικής ασφάλειας.

Εύθραυστη εκεχειρία

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν προσκολληθεί σε μια εύθραυστη εκεχειρία ελευθέρων συναλλαγών από τον Ιούλιο, όταν οι Τραμπ και Γιούνκερ συμφώνησαν να ξεκινήσουν νέες εμπορικές συνομιλίες. Εκείνη την εποχή, ο Αμερικανός Πρόεδρος υποσχέθηκε να μην επιβάλει επιπλέον εισαγωγικούς δασμούς στα αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο, στην διατλαντική ένταση μεταξύ της Αμερικής και της Ευρώπης επικράτησε ένα ψυχρό κλίμα μεταξύ των πολιτικών των δύο Ηπείρων. Η Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε την ιδέα ότι τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι πολλά ευρωπαϊκά μοντέλα είναι χτισμένα στην Αμερική.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι κυβερνήσεις από Ευρώπη και Ασία έχουν προειδοποιήσει τον Τραμπ ότι η επιβολή επιπλέον δασμών στα αυτοκίνητα θα βλάψουν την αμερικανική οικονομία και θα διαταράξουν την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

Τη Δευτέρα, η ΕΕ δήλωσε ότι θα τηρήσει τον λόγο της να μην επιπλέον δασμούς, εφόσον οι ΗΠΑ κάνουν το ίδιο. Σε περίπτωση όμως που οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην επιβολή επιπλέον δασμών τότε η ΕΕ έχει έτοιμο σχέδιο με αντίποινα αξίας 20 δισ. ευρώ που θα εισπρραχθούν από τους επιπλέον δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.

Advertisement

Οι διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία δεν έχουν ξεκινήσει επίσημα και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διακυβεύουν το πεδίο εφαρμογής κάθε συμφωνίας…