Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το τελευταίο C3 από το εργοστάσιο του Ολνέ

Ελλάδα 6:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το τελευταίο C3 από το εργοστάσιο του Ολνέ

ΝΕΑ

Το τελευταίο C3 από το εργοστάσιο του Ολνέ

ΝΕΑ

Η Παρασκευή 25 Οκτωβρίου ήταν μία έντονη συναισθηματικά ημέρα για τους εργαζόμενους στη μονάδα παραγωγής της PSA Peugeot Citroen, στο Ολνέ-σου-Μπουά. Σαράντα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του, το εργοστάσιο κατασκεύασε το τελευταίο του αυτοκίνητο. Ήταν το εικονιζόμενο C3, το οποίο βγήκε από τη γραμμή παραγωγής στις 7 το πρωί.

Advertisement
Advertisement

Η μονάδα που βρίσκεται στα περίχωρα του Παρισιού θα συνεχίσει να κατασκευάζει ανταλλακτικά μέσα στο 2014, πριν κλείσει οριστικά. Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει πάντως ανακοινωθεί. Στις τέσσερις δεκαετίες λειτουργίας του, το εργοστάσιο κατασκεύασε 8.568.391 αυτοκίνητα, με πρώτο το θρυλικό DS. Ακολούθησαν μοντέλα όπως τα Citroen CX, ΑΧ, Saxo και C3 (όλα σε περισσότερες από 1 εκατ. μονάδες), αλλά και το Peugeot 106.

Υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους ή θα μετατεθούν σε άλλες θέσεις εργασίας, ενώ ο αριθμός των συνολικών απολύσεων επί γαλλικού εδάφους που προβλέπει το πλάνο αναδιάρθρωσης του ομίλου ανέρχεται στις 8.000. Τα σχέδια προβλέπουν μέρος των εγκαταστάσεων να χρησιμοποιήσει από το 2015 εταιρεία logistics (αποθήκευση και διανομή), η οποία προτίθεται να δημιουργήσει όμως μόλις 540 θέσεις εργασίας.

Τα εργοστάσια όλων των κατασκευαστών στην Ευρώπη – μαζί με τη Ρωσία – έχουν δυνατότητα ετήσιας παραγωγής 26 εκατ. μονάδων, 7 εκατ. περισσότερα από όσα παράγουν σήμερα λόγω της περιορισμένης ζήτησης. Έρευνες έχουν δείξει ότι για να δουλεύουν όλες οι μονάδες στο 100% της δυνατότητας τους, θα πρέπει να κλείσουν 18 εργοστάσια, στο μέγεθος αυτού του Ολνέ!