Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το Renault ZOE στην «πρωτεύουσα» της ηλεκτροκίνησης

Ελλάδα 21:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Renault ZOE στην «πρωτεύουσα» της ηλεκτροκίνησης

ΝΕΑ

Το Renault ZOE στην «πρωτεύουσα» της ηλεκτροκίνησης

ΝΕΑ

Με τη μεγαλύτερη αναλογία ηλεκτρικών οχημάτων ανά κάτοικο και ποσοστό 20% επί των συνολικά πωληθέντων αυτοκινήτων, η Νορβηγία είναι αναμφίβολα η πιο φιλική χώρα για το μοντέλα με μηδενικούς ρύπους. Και το Όσλο λαμβάνει δίκαιο τον άτυπο τίτλο της «πρωτεύουσας» της ηλεκτροκίνησης.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ (twitter.com/bitsi74)

Μία σειρά μέτρων από τις κυβερνήσεις της Νορβηγίας (απαλλαγή από ΦΠΑ και λοιπούς φόρους, δωρεάν στάθμευση, χρήση των λεωφορειολωρίδων, μέχρι και δωρεάν χρήση των φέρι μποτ!) καθιστά τα ηλεκτρικά μοντέλα ελκυστικά στα μάτια των κατοίκων της σκανδιναβικής χώρας. Η βουλή της Νορβηγίας έχει θέσει ως στόχο τα 50.000 οχήματα μηδενικών ρύπων μέχρι το 2018.

Η νέα άφιξη στην τοπική αγορά είναι αυτή του Renault ZOE. Η παρουσίασή του σε δημοσιογράφους και VIP έγινε στο Στάδιο Μπίσλετ, όπου είχαν διεξαχθεί οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1952. Συνολικά 16 αυτοκίνητα διατέθηκαν για τα πρώτα test drive στους δρόμους του Όσλο. Στόχος της Renault είναι το ZOE να αποτελέσει ή το δεύτερο αυτοκίνητα μίας οικογένειας ή το πρώτο για όσους μετακινούνται μέσα στις πόλεις.

Advertisement
Advertisement

Ο κατασκευαστής από τη Γαλλία θεωρεί ότι η δυνατότητα ταχυφόρτισης του ZOE εντός δύο ωρών ακόμη και σε μία οικία του δίνει πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του (Nissan Leaf, VW e-UP και BMW i3). Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες του ΖΟΕ στη Νορβηγία θα μπορούν να αγοράσουν τη μπαταρία, αντί να τη νοικιάσουν – όπως συμβαίνει συνήθως στις υπόλοιπες χώρες. Η Renault-Nissan θα εγκαταστήσει 50 δημίσιους σταθμούς ταχυφόρτισης σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Νορβηγίας.

Ο ηλεκτροκινητήρας του ΖΟΕ είναι ισχύος 88 PS και χαρίζει στο αυτοκίνητο της Renault τελική ταχύτητα 135 km/h. Με τυπική αυτονομία 210 km και πραγματική μέσα σε αστικό και περιαστικό δίκτυο 100-150 km, το ZOE υπερκαλύπτει τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων στις σύγχρονες πόλεις.