Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το πρώτο υβριδικό της Audi ήταν του 1989

Ελλάδα 6:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το πρώτο υβριδικό της Audi ήταν του 1989

ΝΕΑ

Το πρώτο υβριδικό της Audi ήταν του 1989

ΝΕΑ

Το 100 Avant Quattro Duo ήταν το πρώτο plug-in υβριδικό μοντέλο της Audi και παρουσιάστηκε πριν από 30 και πλέον χρόνια.

Advertisement
Advertisement

Σήμερα η Audi έχει ολόκληρη γκάμα υβριδικών και ηλεκτρικών μοντέλων αλλά έχει σημασία να γνωρίζει κανείς πως η αρχή σε αυτή την τεχνολογία, έγινε για τη Γερμανική εταιρεία πάνω από 30 χρόνια πριν. Στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης το 1990, παρουσιάστηκε επίσημα σε μορφή προωτοτύπου, το plug in υβριδικό Audi 100 Avant Quattro Duo.

Advertisement
Advertisement

Με βάση το 100 Avant, το μοντέλο που προηγήθηκε του A6 στη γκάμα της Audi, το Duo διέθετε τον πεντακύλινδρο βενζινοκινητήρα 2.3 λίτρων που απέδιδε 136 PS και έδινε κίνηση στους εμπρός τροχούς. Στους πίσω τροχούς, κατέληγε η ισχύς ενός ηλεκτροκινητήρα της Siemens που είχε απόδοση 13 PS. Το 100 Avant Quattro Duo, είχε δυνατότητα κίνησης μόνο με την ηλεκτρική ενέργεια των μπαταριών, μέχρι και για 40 χιλιόμετρα απόστασης.

Η συστοιχία μπαταριών νικελίου-καδμίου είναι τοποθετημένη κάτω από την επένδυση του πατώματος στο χώρο των αποσκευών και ο οδηγός για να κάνει χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας για τη μετακίνηση του αυτοκινήτου, έπρεπε να έχει το αυτόματο κιβώτιο του κινητήρα εσωτερικής καύσης σε θέση «Ν». Λειτουργώντας μόνο με την ηλεκτρική ενέργεια, το Duo μπορούσε να φτάσει τα 50 χλμ./ώρα και αξίζει να σημειωθεί πως είχε και σύστημα ανάκτησης ενέργειας στα φρένα.

Advertisement

Μόνο δέκα 100 Avant Quattro Duo κατασκευάστηκαν και δοκιμάστηκαν σε διαφορετικά πιλοτικά προγράμματα, στα οποία υπήρχε και χρήση ταξί στο ιστορικό κέντρο του Ingolstadt της Γερμανίας. Το αυτοκίνητο που έχουμε στις φωτογραφίες, είναι αυτό που μπορεί να δει κανείς από κοντά, στο μουσείο της Audi. Το 1997, η Γερμανική εταιρεία ξεκίνησε την περιορισμένη παραγωγή A4 Avant Duo και ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία που έβαλε ένα plug-in hybrid στη γραμμή παραγωγής.

Advertisement