Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

To NewsAuto στο κέντρο της Michelin

Ελλάδα 17:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

To NewsAuto στο κέντρο της Michelin

ΝΕΑ

To NewsAuto στο κέντρο της Michelin

ΝΕΑ

Ταξιδέψαμε μέχρι το Κλερμόν-Φεράν, στην περιοχή της Οβέρνης, για μια κατατοπιστική περιήγηση στο μουσείο της Michelin, στο τοπικό εργοστάσιο, καθώς και στην πίστα δοκιμών της εταιρείας!

Advertisement
Advertisement

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Σε υψόμετρο 350 μέτρα βρίσκεται μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της Γαλλίας – τόσο για την ιστορική της σημασία όσο και για τη βιομηχανική της συμβολή στην οικονομία της χώρας καθώς αποτελεί την έδρα της Michelin, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ελαστικών στον κόσμο. Η περιήγησή μας δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από τότε που ξεκίνησαν όλα. Το Michelin Adventure, που βρίσκεται μέσα στον χώρο του εργοστασίου Cataroux, είναι ένας εντυπωσιακός εκθεσιακός πολυχώρος που στεγάζεται σε 2.000 τ.μ.

Φανταστείτε μία χρονοκάψουλα ικανή να σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές, από εκείνη του Bibendum (του ανθρώπου της Michelin που έχει ανακηρυχθεί από τους «Financial Times» το καλύτερο logo της ιστορίας), τον οποίο και οραματίστηκε το 1898 ο Andre Michelin, έως και το μεγαλύτερο ελαστικό στον κόσμο που προορίζεται για φορτηγά Caterpillar στα ορυχεία της Χιλής (το τεράστιο που βλέπετε στη φωτογραφία εμπρός από το μουσείο Michelin Adventure). Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα πρώτα ελαστικά ποδηλάτων, τα οποία από το 1891 αποτέλεσαν το εφαλτήριο για την εξέλιξη των ελαστικών των αυτοκινήτων. Το 1900 εκδίδεται ο οδηγός Michelin, το 1930 κατοχυρώνεται πατέντα ελαστικού με ενσωματωμένη σαμπρέλα και το 1946 η γαλλική εταιρεία εφευρίσκει το ακτινωτό ελαστικό (radial).

Advertisement
Advertisement

Το εργοστάσιο Cataroux, το πρώτο και παλαιότερο της Michelin, χτίστηκε το 1920 και μετά τον βομβαρδισμό του 1944 ξαναχτίστηκε το 1946. Η λειτουργία του εργοστασίου επικεντρώνεται στην παραγωγή σπορ και ειδικών ελαστικών για αγωνιστικά, την υποστήριξη με βιομηχανικό υλικό για άλλα εργοστάσια, την τελική επεξεργασία και την έρευνα και εξέλιξη νέων βιομηχανικών μεθόδων και τεχνολογιών. Σήμερα, στο συγκεκριμένο εργοστάσιο απασχολούνται 3.000 άτομα, με τη Michelin να αποτελεί τον βασικό οικονομικό πνεύμονα της όμορφης γαλλικής πόλης με πληθυσμό 140.000 κατοίκων.

Advertisement

Εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε από κοντά πώς κατασκευάζεται ένα ελαστικό, από τις πρώτες ύλες μέχρι και το τελικό στάδιο ελέγχου. Πολλές φορές ξεχνάμε πόσο ζωτικός είναι ο ρόλος των ελαστικών στο αυτοκίνητο, όσον αφορά την ασφάλεια και την άνεση που αυτά διασφαλίζουν όντας το μοναδικό στοιχείο επαφής με το οδόστρωμα. Οι ειδικοί της Michelin μας υπενθυμίζουν τη σημαντικότητά τους, ενώ σε έναν εκπαιδευτικό χώρο είδαμε από κοντά την τεχνολογία που κρύβει ένα ελαστικό ανά στάδιο της κατασκευής του. Επειδή στο Cataroux κατασκευάζονται εξεζητημένα ελαστικά, η γραμμή παραγωγής είναι ημιαυτόματη, με τον ανθρώπινο παράγοντα να επεμβαίνει σχεδόν σε κάθε φάση κατεργασίας. Υπάρχουν τρεις βάρδιες με ρυθμό παραγωγής πάνω από 200.000 λάστιχα τον χρόνο.

Advertisement

Μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Κλερμόν-Φεράν, στο Λαντούξ, βρίσκεται το κέντρο δοκιμών της Michelin, όπου σε μια τεράστια έκταση 480 εκταρίων με 19 ειδικά διαμορφωμένες πίστες συνολικού μήκους 41 χλμ. δοκιμάζεται και εξελίσσεται κάθε τύπος ελαστικού, μετρώντας διάφορες παραμέτρους (πρόσφυση, θόρυβος, αντίσταση κύλισης) σε διάφορες συνθήκες. Στο Λαντούξ δεν δοκιμάζονται μόνο ελαστικά για επιβατικά αλλά για αγροτικά μηχανήματα, λεωφορεία, φορτηγά, μοτοσικλέτες και αεροσκάφη, με τους ειδικούς να πραγματοποιούν περισσότερες από 37.000 δοκιμές τον χρόνο!

Η MICHELIN ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
20.2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΚΑΘΑΡΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2013
3 ΔΙΚΤΥΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ
1 ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
13 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΧΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΟΔΗΓΩΝ MICHELIN TO 2013
1.2 ΔΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ VIAMICHELIN 2013
111.200 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
67 ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΕ 17 ΧΩΡΕΣ
170 ΧΩΡΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ
8 ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ