Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το Fiat S76 του 1911 στο Φεστιβάλ του Γκούντγουντ

Ελλάδα 6:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το Fiat S76 του 1911 στο Φεστιβάλ του Γκούντγουντ

ΝΕΑ

Το Fiat S76 του 1911 στο Φεστιβάλ του Γκούντγουντ

ΝΕΑ

Ένα αυτοκίνητα με περισσότερα από 100 χρόνια στην… πλάτη του θα απολαύσουν όσοι τυχεροί βρεθούν στα τέλη Ιουνίου στο Γκούντγουντ, για το φετινό Φεστιβάλ Ταχύτητας. Πρόκειται για το Fiat S76, το οποίο είχε αναπτύξει το 1911 ταχύτητα 217 km/h.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ (twitter.com/bitsi74)

Η Fiat είχε κατασκευάσει δύο S76, σε μία προσπάθεια να πάρει το ρεκόρ ταχύτητας σε απόσταση 1 km από το Blitzen Benz, ένα γερμανικό μοντέλο εταιρείας του Karl Benz. Με τον οδηγό αγώνων Pietro Bordino να κρατά το τιμόνι, το S76 έπιασε ταχύτητες άνω των 200 km/h το 1911 τόσο στην παραλία Saltburn Sands της Αγγλίας όσο και στο Βέλγιο. Το ρεκόρ όμως δεν αναγνωρίσθηκε καθώς το αυτοκίνητο δεν κατάφερε να ολοκληρώσει δεύτερη προσπάθεια εντός μίας ώρας.

Το ένα S76 αποσυναρμολογήθηκε από τη Fiat μετά τον Α΄Π.Π. προκειμένου οι ανταγωνιστές της να μην αποκτήσουν πρόσβαση στα μυστικά της. Το δεύτερο αγοράστηκε από Ρώσο αριστοκράτη και στη συνέχεια έφθασε στην Αυστραλία, όπου έκανε εμφανίσεις ως «Fiat Racing Special».

Advertisement
Advertisement

Στο Γκούντγουντ θα το οδηγήσει ο συλλέκτης Duncan Pittaway. Αυτός έφερε το αυτοκίνητο πίσω στη Βρετανία το 2003 και του τοποθέτησε τον 4κύλινδρο κινητήρα των 28,3 lt. (απόδοσης 290 PS) από το αποσυναρμολογημένο πρώτο αυτοκίνητο. Όλα τα μέρη του S76 είναι τα αυθεντικά, εκτός από το κιβώτιο, το ψυγείο και ορισμένα μέρη του αμαξώματος τα οποία κατασκευάστηκαν με βάση τα σχέδια της Fiat.