Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το δικό τους σύστημα… KERS, αποκτούν οι συρμοί του Μετρό!

Ελλάδα 14:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το δικό τους σύστημα… KERS, αποκτούν οι συρμοί του Μετρό!

ΝΕΑ

Το δικό τους σύστημα… KERS, αποκτούν οι συρμοί του Μετρό!

ΝΕΑ

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το έργο που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενεργειακή εξοικονόμηση.

Advertisement
Advertisement

Το επόμενο βήμα στην ενεργειακή εξοικονόμηση και ταυτόχρονη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος κάνει η ΣΤΑ.ΣΥ, καθώς προκηρύχθηκε ο διεθνής διαγωνισμός, με αντικείμενο την «Ανακαίνιση δύο Υποσταθμών της Γραμμής 1, με ταυτόχρονη εγκατάσταση συστήματος ανάκτησης ενέργειας από την ηλεκτροπέδηση των συρμών».

Ο διαγωνισμός διεξάγεται με ανοικτή διαδικασία, μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ) και ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών ορίστηκε η 18η Μαρτίου 2024.

Πρόκειται για το έργο ανακαίνισης δύο υποσταθμών έλξης της Γραμμής 1, σε Νέο Φάληρο και Ηράκλειο, με την προσθήκη σε αυτούς συστήματος, που στην πράξη θα επιτρέψει την εκμετάλλευση της ενέργειας που παράγεται από την επιβράδυνση των συρμών, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική. Το νέο αυτό σύστημα θα εγκατασταθεί για πρώτη φορά σε σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας και υπολογίζεται, πως με τον τρόπο αυτό θα ανακτάται ενέργεια 4.500 MWh τον χρόνο, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 12,5% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης στη Γραμμή 1 του Μετρό «Πειραιάς – Κηφισιά».

Advertisement
Advertisement

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 4.174.000 ευρώ, με εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και ο συνολικός συμβατικός χρόνος για την πλήρη περάτωσή του ορίζεται σε 28 μήνες από την ημέρα που θα υπογραφεί η Σύμβαση.