Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το μποτιλιάρισμα «φάντασμα» και πως θα απαλλαγούμε από αυτό

Ελλάδα 14:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το μποτιλιάρισμα «φάντασμα» και πως θα απαλλαγούμε από αυτό

ΝΕΑ

Το μποτιλιάρισμα «φάντασμα» και πως θα απαλλαγούμε από αυτό

ΝΕΑ

Η ανεξήγητη κυκλοφοριακή συμφόρηση χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος, το λεγόμενο «μποτιλιάρισμα φάντασμα» είναι μία μεγάλη πληγή για τις σύγχρονες πόλεις. Σύντομα όμως ίσως να είναι παρελθόν.

Advertisement
Advertisement

Οι αρχές σε όλο τον κόσμο αναζητούν εδώ και καιρό πιο έξυπνες λύσεις διαχείρισης της κυκλοφορίας για την καταπολέμηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, με λίγους να επιτυγχάνουν σημαντικές ανακαλύψεις.

Ωστόσο, προέκυψε μια πολλά υποσχόμενη ιδέα: η σύνδεση των φωτεινών σηματοδοτών με αισθητήρες GPS των οχημάτων.

Μια πρωτοποριακή μελέτη που διεξήχθη επί 18 μήνες στο Μπέρμιγχαμ του Μίσιγκαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν αποκάλυψε τις δυνατότητες αξιοποίησης των δεδομένων GPS για τη βελτίωση της λειτουργίας των σηματοδοτών κυκλοφορίας.

Advertisement
Advertisement

Σε αντίθεση με τα συμβατικά συστήματα, τα οποία βασίζονται σε σταθερό χρονοδιάγραμμα ή σε βασική καταμέτρηση αυτοκινήτων, τα σήματα με GPS μπορούν να προσαρμόζονται δυναμικά στα πρότυπα της κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο.

Αναλύοντας δεδομένα από οχήματα εξοπλισμένα με GPS, οι ερευνητές απέκτησαν πολύτιμες πληροφορίες για τη δυναμική της κυκλοφορίας.

Αυτές οι γνώσεις, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας των στάσεων, της επιλογής διαδρομής και των καθυστερήσεων των οχημάτων, επιτρέπουν στους φωτεινούς σηματοδότες να κάνουν ακριβείς προσαρμογές για την ανακούφιση της συμφόρησης και την ελαχιστοποίηση των καθυστερήσεων.

Advertisement

Από την άλλη, το Google Maps φέρνει και αυτό μία νέα ιδέα, προτείνοντας τη βέλτιστη ταχύτητα για την ομαλή ροή της κυκλοφορίας και εξαλείφοντας τα ενοχλητικά μποτιλιαρίσματα “φαντάσματα” (τα ενοχλητικά μποτιλιαρίσματα χωρίς κάποιο λόγο, ένα ατύχημα για παράδειγμα).

Η ιδέα περιλαμβάνει την παροχή στους οδηγούς συγκεκριμένων ταχυτήτων κίνησης του οχήματος μέσω της οθόνης του οδηγού ή του δορυφορικού τους συστήματος πλοήγησης, υποσχόμενη να τους κρατήσει σε κίνηση και μακριά από τα μποτιλιαρίσματα.

Advertisement

Ο στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των κυκλοφοριακών συμφορήσεων “φαντασμάτων”, όπου μια ξαφνική επιβράδυνση σε μια λωρίδα κυκλοφορίας προκαλεί έναν «κυματισμό» φρεναρίσματος, οδηγώντας σε απογοητευτική κίνηση “stop-and-go”.

Όταν ανιχνεύεται μαζική επιβράδυνση, το Google Maps θα στέλνει στους οδηγούς μια συνιστώμενη ταχύτητα, η οποία εμφανίζεται οπτικά για να διευκολύνει την ομαλότερη ροή της κυκλοφορίας. Αυτή η προληπτική προσέγγιση αποσκοπεί στην αποφυγή αλυσιδωτών επιβραδύνσεων και στη διατήρηση ασφαλέστερων αποστάσεων μεταξύ των οχημάτων.

Οι εγκέφαλοι πίσω από αυτή τη λύση, υπογραμμίζουν το φαινόμενο ντόμινο που μπορεί να έχουν οι ταχείες επιβραδύνσεις σε δρόμους με συμφόρηση, προκαλώντας σημαντικές καθυστερήσεις..

Advertisement

Κοιτάζοντας μπροστά, η τεχνολογία αυτή υπόσχεται την αξιοποίηση της στα αυτόνομα οχήματα, ανοίγοντας το δρόμο για πιο αποτελεσματική διαχείριση της κυκλοφορίας στο μέλλον.