Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το αφεντικό τρελάθηκε: Νέες μειώσεις τιμών για τα Tesla

Ελλάδα 23:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το αφεντικό τρελάθηκε: Νέες μειώσεις τιμών για τα Tesla

ΝΕΑ

Το αφεντικό τρελάθηκε: Νέες μειώσεις τιμών για τα Tesla

ΝΕΑ

Με τις πωλήσεις να πέφτουν και το στοκ από απούλητα αυτοκίνητα να μεγαλώνει, ο Μασκ ξαναρίχνει τις τιμές παίζοντας με τα νεύρα των ανταγωνιστών.

Advertisement
Advertisement

Εν μέσω κάμψης των πωλήσεων και πλεονάζοντος αποθέματος, η Tesla εφάρμοσε μειώσεις τιμών σε όλες τις βασικές αγορές της, στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα.

Στην Κίνα, η τιμή εκκίνησης του ανανεωμένου Model 3 έχει μειωθεί κατά 1.930 δολάρια σε όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Αντίστοιχα, στη Γερμανία, η Tesla προσάρμοσε την τιμή του Model 3 με κίνηση στους πίσω τροχούς στα 40.990 ευρώ (42.990 ευρώ που ήταν προηγουμένως, τιμή που διατηρείται από τον Φεβρουάριο).

Advertisement
Advertisement

Και στην Ελλάδα η τιμή του βασικού πισωκίνητου Model 3 έπεσε κατά 2.000 ευρώ, από τις 41.990 ευρώ στις 39.990 ευρώ. Το Dual Motor έπεσε από τις 49.990 ευρώ στις 47.990 ευρώ.

Οι προσαρμογές αυτές αντικατοπτρίζουν τις ευρύτερες μειώσεις τιμών που παρατηρούνται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Tesla.

Στις ΗΠΑ, η Teesla θέσπισε μειώσεις τιμών κατά 2.000 δολάρια στα οχήματα Model Y, Model X και Model S, με ισχύ από την Παρασκευή.

Advertisement

Οι προσαρμογές αυτές έρχονται ως απάντηση στην πρόσφατη ανακοίνωση της Tesla ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις της για το πρώτο τρίμηνο υποχώρησαν κατά 8,5% σε 386.810 μονάδες.

Η πτώση αποδόθηκε στην εξασθενημένη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα και στον αυξημένο ανταγωνισμό, ιδίως από τις πιο προσιτές κινεζικές εναλλακτικές λύσεις.

Advertisement

Η διστακτικότητα της Tesla στην ανανέωση των γερασμένων μοντέλων της επιδεινώθηκε από το υποτονικό ενδιαφέρον των καταναλωτών για μεγάλες αγορές, επηρεασμένο από τα αυξημένα επιτόκια.

Επιπλέον, η Tesla έχει μειώσει την τιμή του λογισμικού υποβοήθησης του οδηγού της, Full Self-Driving (FSD), κατά το ένα τρίτο στα 8.000 δολάρια στις Η.Π.Α.

Ο Ίλον Μασκ παραμένει αισιόδοξος για τα έσοδα αυτής της τεχνολογίας, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει προκλήσεις στην επίτευξη πλήρως αυτόνομης οδήγησης εν μέσω ρυθμιστικού ελέγχου.

Advertisement

Στις στρατηγικές αλλαγές της Tesla περιλαμβάνεται η εγκατάλειψη των σχεδίων για ένα φθηνό όχημα υπέρ της εστίασης στο ρομποτικό άξονα, μια κίνηση που έχει προκαλέσει ανάμεικτες αντιδράσεις από τους επενδυτές.

Επιπλέον, η Tesla ανακοίνωσε απολύσεις που ανέρχονται σε πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού της, παράλληλα με την αναζήτηση έγκρισης από τους μετόχους για ένα πακέτο αποζημίωσης ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον Μασκ, το οποίο είχε προηγουμένως ακυρωθεί από δικαστήριο του Ντελαγουέαρ.

Οι ανησυχίες για τη μείωση των πωλήσεων, τον αυξημένο ανταγωνισμό στην Κίνα και τα φιλόδοξα σχέδια για τα ρομποταξί του Μασκ οδήγησαν σε πτώση της αξίας της μετοχής της Tesla κατά περισσότερο από 40% φέτος.

Καθώς η Tesla ετοιμάζεται να ανακοινώσει τα κέρδη του πρώτου τριμήνου στις 23 Απριλίου, η πορεία της και οι στρατηγικές αποφάσεις της συνεχίζουν να προσελκύουν σημαντική προσοχή και έλεγχο τόσο από τους επενδυτές όσο και από τους παρατηρητές του κλάδου.