Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

To Adam Rocks πέρασε τις ηλεκτρομαγνητικές δοκιμές

Ελλάδα 3:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

To Adam Rocks πέρασε τις ηλεκτρομαγνητικές δοκιμές

ΝΕΑ

To Adam Rocks πέρασε τις ηλεκτρομαγνητικές δοκιμές

ΝΕΑ

Λίγο πριν αρχίσουν οι παραγγελίες του και μερικούς μήνες πριν εμφανιστεί στους ευρωπαϊκούς, δρόμους, το Opel Adam Rocks πέρασε από ενδελεχείς ελέγχους.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (twitter.com/SeitanF1)

Το πρώτο 3θυρο mini-crossover μήκους κάτω των τεσσάρων μέτρων που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, δοκιμάστηκε –όπως άλλωστε όλα τα μοντέλα της Opel- στο EMC Center του Ράσελχαϊμ.

Το «EMC» είναι συντομογραφία του Electro-Magnetic Compatibility και οι μηχανικοί της Opel στα συγκεκριμένα εργαστήρια της εταιρίας έχουν εμπλοκή σε όλο το πρόγραμμα εξέλιξης του οχήματος, μέχρι τη μαζική παραγωγή. Σε κάθε βήμα της διαδικασίας, διασφαλίζουν την απουσία παρεμβολών μεταξύ των διαφορετικών ηλεκτρονικών συστημάτων. Παλαιότερα, για παράδειγμα, στόχος ήταν μόνον η καταστολή των συνηθισμένων διακεκομμένων θορύβων του ραδιοφώνου που προκαλούνται από τη γεννήτρια του οχήματος, το σύστημα ανάφλεξης, το μοτέρ των καθαριστήρων ή παρόμοια εξαρτήματα.

Advertisement
Advertisement

Σήμερα, αυτή η αποστολή είναι πολύ πιο περίπλοκη. Άλλωστε, το Rocks – όπως και η υπόλοιπη οικογένεια Adam – προσφέρει μία ευρεία γκάμα ηλεκτρονικών λειτουργιών. Μεταξύ αυτών είναι χαρακτηριστικά ασφάλειας όπως ESP και η ηλεκτρονική κατανομή πέδησης, το Park Pilot, το σύστημα ήχου και ασφαλώς όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα infotainment. Με επιλογές συνδεσιμότητας μέσω IntelliLink και συνεχές κατέβασμα δεδομένων μέσω του συστήματος πλοήγησης. Βάσει όλων των παραπάνω, τίθενται πολύ υψηλές απαιτήσεις στην καταστολή των παρεμβολών. Επομένως, τα ηλεκτρονικά συστήματα είναι ερμητικά προστατευμένα από εξωτερικές παρεμβολές – το ίδιο ισχύει και για τη μοναδική, υφασμάτινη οροφή Swing Top που δεν υστερεί συγκριτικά με τη μόνιμη οροφή ενός sedan.

Αυτό που εκ πρώτης όψεως φαίνεται σαν μία τεράστια αυγοθήκη μετατρέπεται σε θαύμα απορρόφησης ακτινοβολίας. Οι ειδικά εξοπλισμένες αίθουσες του Κέντρου πληρούν τα πρότυπα ποιότητας επαγγελματικών εργαστηρίων δοκιμών τα οποία εφαρμόζει ο Γερμανικός Οργανισμός Διαπίστευσης σύμφωνα με ISO 17025. Εκεί, η ομάδα μηχανικών της Opel δοκιμάζει πώς τα ηλεκτρονικά συστήματα των οχημάτων αντιδρούν σε πιθανές ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές. Αυτές μπορεί να είναι ενσύρματες ή ασύρματες, ενώ το όχημα εκτίθεται σε όλα τα πιθανά εύρη συχνοτήτων. Οι παράξενες επενδύσεις στα τοιχώματα είναι σχεδιασμένες για να απορροφούν τα εκπεμπόμενα κύματα ώστε να μην ανακλώνται ανεξέλεγκτα στην αίθουσα. Με αυτό τον τρόπο, οι μηχανικοί συλλέγουν καθαρά, αξιοποιήσιμα στοιχεία μετρήσεων. Μόνον όταν όλα τα συστήματα του οχήματος είναι πλήρως απαλλαγμένα από παρεμβολές εξ αιτίας εξωτερικών πηγών ηλεκτρο-μαγνητικής ακτινοβολίας ένα μοντέλο Opel παίρνει το πράσινο φως για έγκριση του EMC. Για το νέο Adam Rocks και τα ηλεκτρονικά του συστήματα, αυτό σημαίνει ότι περνούν τις εξετάσεις με άριστα, δηλαδή με καμία παρεμβολή.

Advertisement

Το ντεμπούτο του στο συγκεκριμένο μοντέλο κάνει ο νέος 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo που διατίθεται με 90 ή 115 άλογα.

Advertisement